Οι πυρκαγιές του προηγούμενου διαστήματος ήταν και συνεχίζουν να είναι ένα από τα πιο βασικά προβλήματα των Μεγάρων και παραμένουν μια ανοιχτή πληγή για όσους είχαν τις περιουσίες τους εκεί.

Πολλοί άνθρωποι παρά το μένος της φωτιάς βρίσκονταν κοντά στα σπίτια τους μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν παραδοθούν όλα στις φλόγες.

Απέραντες εκτάσεις σε Κινέτα και Αλεποχώρι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ η εικόνα του φυσικού τοπίου πραγματικά σοκάρει όποιο περνά τυχαία από εκεί ή μένει.

Όμως, εκτός από προβλήματα ο πύρινος εφιάλτης έφερε στο προσκήνιο και αυθαίρετα σπίτια και κτήρια που κάηκαν.

Επειδή κάθε πυρκαγιά ή οποιαδήποτε φυσική καταστροφή αποτελεί και πολιτικό ζήτημα, οι παρανομίες που αποκαλύφθηκαν ξεκίνησαν να βρίσκουν το δρόμο της Δικαιοσύνης με απόφαση για επιβολή κυρώσεων και είσπραξη προστίμων σε πυρόπληκτα αυθαίρετα κτήρια.

Ωστόσο, η πολύ πρόσφατη ανακοίνωση – γνωστοποίηση για το εν λόγω ζήτημα παγώνει προσωρινά την ειλημμένη απόφαση.

Πιο συγκεκριμένα, γνωστοποιείται σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι μέχρι την οριστική οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ με την υπουργική απόφαση Δ.Α.Ε.Φ.Κ.Κ.Ε./8706/Α325/3.8.2018) Β΄3255) αναστέλλεται η επιβολή κυρώσεων και η είσπραξη προστίμων σε αυθαίρετα κτήρια ανεγερθέντα προ της 28/7/2011 κατά τις διατάξεις του Τμήματος Δ΄ του Νόμου 4495/2017 (Α΄167).
Τυχόν καταβληθέντα ποσά προστίμων δεν επιστρέφονται και δεν αναζητούνται.