Το πρόσφατο περιστατικό με την παράνομη κατασκήνωση στην παραλία Βαρέας, στην συμβολή του παραλιακού δρόμου με την οδό Αρμονίας, φέρνει στην επικαιρότητα την έλλειψη λιμενικής αστυνόμευσης της περιοχής.
Επί πέντε ολόκληρες ημέρες, από την Κυριακή 6 Αυγούστου έως την Παρασκευή 11 Αυγούστου, πέντε άτομα είχαν καταλάβει μέρος της παραλίας, χώρος χωρίς εγκαταστάσεις υγιεινής, και τον χρησιμοποιούσαν ως κατοικία.
Κάτω από τις πινακίδες που γράφουν «Απαγορεύεται η κατασκήνωση».
Οι αρμόδιοι δεν κούνησαν ούτε το δακτυλάκι τους να αποκατασταθεί η νομιμότητα. Και χρειάστηκε η καταγγελία του προέδρου του Συλλόγου της Βαρέας στο Λιμενικό το οποίο μερίμνησε για το άδειασμα του χώρου.

Δηλαδή, γιατί το λιμενικό χρειάστηκε καταγγελία για να επέμβει; Δεν περιπολούν τα στελέχη του στους χώρους αρμοδιότητάς τους;
Και εν τέλει οι κατασκηνωτές πώς μαγείρευαν, πού πλένονταν, πού έκαναν την σωματική τους ανάγκη;
Πώς τελικά τους ανέχονταν οι αρχές δηλαδή το λιμενικό, η αστυνομία και ο δήμος;
Πιθανόν η αστυνομία να είναι αναρμόδια, η τροχαία να ασχολείται μόνο με τροχονομικές παραβάσεις, ο δήμος να συμπάσχει με τους ενδεείς αλλά τελικά την τήρηση της νομιμότητας ποιός θα την επιτηρήσει;

Μου έκανε εντύπωση όταν ρώτησα τα μέλη του πληρώματος ενός περιπολικού της τροχαίας γιατί δεν παρεμβαίνουν και μου έδωσαν την αποστομωτική απάντηση ότι «δεν συντελείται τροχονομική παράβαση».
Όταν ρώτησα την άποψη ενός αστυνομικού ο οποίος βρισκόταν σε άδεια εισέπραξα την ερώτηση, «κι εσένα τι σε νοιάζει;».
Περίμενα από τον Δήμο να παρέμβει αλλά απογοητεύτηκα.

Έγινε μια αναφορά στο Megara.org και φάνηκε ότι το θέμα ήταν πολύ ενδιαφέρον αν κρίνουμε από τα στατιστικά στοιχεία του άρθρου αλλά επί της ουσίας δεν έγινε τίποτε.
Αφήστε που στην πορεία αισθάνθηκα ότι είμαι καρφί και ρουφιάνος αν κρίνω και από άλλες αντιδράσεις.
Μου τέθηκε δηλαδή ηθικό ζήτημα γιατί με ενοχλούσε η παράνομη κατασκήνωση των «κακομοίρηδων» και αναρωτιόμουν γιατί κανείς δεν παρενέβαινε, πολύ δε περισσότερο αν έθετα το θέμα δημόσια.

Θα ήθελα όμως να θέσω το ηθικό θέμα διαφορετικά. Για τους τσιγγάνους έγινε ο κακός χαμός. Να τους διώξουμε γιατί κατασκηνώνουν σε χώρο που απαγορεύεται, μαγειρεύουν με γκάζι και μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά, γιατί αποπατούν σε δημόσιους χώρους. Όλες οι παρατηρήσεις σωστές και δίκαιες.
Πόσο διαφορετική ήταν η περίπτωση με το εν λόγω κουιντέτο;
Και αυτοί τα ίδια έκαναν.
Θα πρέπει να παραδεχτώ ότι οι τελευταίοι ήταν ήσυχοι και δεν παρέβαιναν τους νόμους της δημόσιας ησυχίας και τάξης.

Γιατί οι λιμενικοί ήταν απόντες αν και αρμόδιοι για την τήρηση της νομιμότητας στην παραλία; Αν περιπολούσαν στοιχειωδώς στους χώρους αρμοδιότητάς τους τότε θα είχαν αντιληφθεί το περιστατικό. Αυτό όμως δεν συνέβη και χρειάστηκε να παρέμβει την πέμπτη ημέρα ο πρόεδρος του Συλλόγου Βαρέας να καταγγείλει το περιστατικό και να ζητήσει πιεστικά την διενέργεια ελέγχου από το λιμεναρχείο Μεγάρων.

Γιάννης Α. Οικονομόπουλος