Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης-Επενδύσεων και Εθνικής Άμυνας σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για το μέλλον του Ναυπηγείου Ελευσίνας συνυπέγραψε ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής Γιώργος Τσίπρας.
Οι ερωτώντες Βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι από τις δημόσιες τοποθετήσεις των ερωτωμένων Υπουργών και άλλων κυβερνητικών παραγόντων διαφαίνεται η τάση είτε το Ναυπηγείο Ελευσίνας να τεθεί σε καθεστώς πτώχευσης είτε να συμπράξει ή να συνενωθεί με το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά.

Ήδη, επισημαίνουν οι ερωτώντες Βουλευτές, από τη σχετική αρθρογραφία διαφαίνεται, μετά από έλεγχο μεγάλης ορκοτωλογιστιής εταιρείας, τα χρέη της των Ναυπηγείων είναι μεγαλύτερα από αυτά που είχαν αρχικά προσδιοριστεί γεγονός που – εφόσον ισχύει – εγείρει πολλά ερωτηματικά για το μέλλον των Ναυπηγείων σε συνδυασμό με τα ανωτέρω.

Εκ της ανωτέρω αλληλουχίας δηλώσεων και αναλύσεων “σηματοδοτείται η απαρχή μιας συζήτησης για διάφορα παίγνια οικονομικού χαρακτήρα που αφορούν την επιλογή επενδυτών στο χώρο των Ναυπηγείων και μια προσπάθεια αδιαφανούς επιρροής”.

Παρατίθεται το κείμενο της ερώτησης:

  1. Ποια είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης για την οριστική βιώσιμη λύση στη λειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας; Ποια είναι η επίσημη θέση του Δημοσίου και του Πολεμικού Ναυτικού ως πλειοψηφούντων πιστωτών στα σενάρια περί πτωχεύσεως εν λειτουργία και της κατάθεσης αίτησης στα άρθρα 106β και 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα; Θα εξακολουθούν τα Ναυπηγεία να λειτουργούν με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα συνεχίζοντας να εκτελούν παραγγελίες του υποκατασκευατικού έργου του Πολεμικού Ναυτικού; Επιπλέον, υπάρχει σχέδιο ή στρατηγική της κυβέρνησης για τη συμβολή της στην επέκταση των εργασιών Ναυπηγείων και την περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση τους με επικερδείς νέες παραγγελίες και συμμετοχή σε μεγάλα προγράμματα; Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να εντάξει τα Ναυπηγεία σε δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης;
  1. Ποια η επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης απέναντι στους 600 εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας; Θα συμπεριληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα μελλοντικά πλάνα των Ναυπηγείων Ελευσίνας, θα εξασφαλιστούν δηλαδή οι θέσεις εργασίας τους και θα αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα τους;