Τους απόδημους μεγαρείς, έλαβε πρόσφατα απόφαση να καταγράψει το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Μεγαρέων.APODHMOS_ELLHNISMOS
Η πρωτοβουλία ανήκει στον Πρόεδρό του Ηλία Μουσταΐρα ο οποίος έλαβε την ομόφωνη συγκατάθεση των μελών του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι προς απογραφή μεγαρείς χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

Πρώτη κατηγορία. Παλαιότεροι μεγαρείς οι οποίοι δεν βρίσκονται εν ζωή.
Δεύτερη κατηγορία: Εν ζωή μεγαρείς οι οποίοι  έχουν διακριθεί σε διάφορες δράσεις τους τιμώντας την γενέτειρά τους. Π.χ: Απέκτησαν μεγάλο πλούτο και προέβησαν σε αγαθοεργίες, έγιναν σπουδαίοι επιστήμονες και προσέφεραν ή προσφέρουν στην κοινωνία. Αναδείχτηκαν στον πολιτικό στίβο ή στον αθλητικό στίβο και άλλους τομείς της δημόσιας ζωής.
Τρίτη κατηγορία:  Νεομεταναστευτικό ρεύμα επιστημόνων κυρίως. Θα καταγράφονται οι εμπειρίες τους, τα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν και οι εμπειρίες τους από την νέα τους χώρα. Εφ όσον θελήσουν οι ίδιοι να παράσχουν τέτοιου είδους πληροφορίες.
Σκοπός είναι να καταγραφεί η απώλεια γηγενών αλλά διατηρείται το ενδεχόμενα στο μέλλον να τους ζητηθεί να μεταφέρουν στην πατρίδα τους κάποιες χρήσιμες εμπειρίες οι οποίες θα επιτρέψουν την υλοποίησή τους και στην πόλη των Μεγάρων.

Στο πρόσφατο παρελθόν, για παράδειγμα, μια ομάδα του Δημοτικού Συμβουλίου ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να δουν πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των σκουπιδιών εκεί.
Ενδεχομένως να επιδιωχθεί η αναζήτηση της επιστημονικής ή άλλης γνώσης και εμπειρίας τους για τέτοιου ή παρόμοιου είδους δράσεις ή επιλύσεις προβλημάτων.