Την επιβράβευση των συνεπών επιχειρήσεων ζητά από τον Πρωθυπουργό το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά μέσω του προέδρου του Αδριανού Μιχάλαρου.

Με επιστολή η οποία απεστάλη στον Κυριάκο Μητσοτάκη το ΒΕΠ ζητά να δοθούν ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα στον επιχειρηματικό κόσμο.
Με την επιβράβευση των συνεπών επιχειρήσεων, τόσο με μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, όσο και με πρόσθετες φορολογικές εκπτώσεις ή ελαφρύνσεις, θα ξαναρχίσουν οι πάσης φύσεως οικονομικές δραστηριότητες. Την πρόταση αυτή εκφράζει η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και συνιστά την εφαρμογή της κατά τη διάρκεια της σταδιακής άρσεως των προληπτικών μέτρων τα οποία επιβλήθηκαν για τον Covid-19.

Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες σε φορολογικό, ασφαλιστικό και χρηματοπιστωτικό επίπεδο, ώστε να στηριχθεί ουσιωδώς η επιχειρηματικότητα.

Στο πρώτο επίπεδο, η Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου ζητεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές του υφιστάμενου φορολογικού πλαισίου σε ένα νέο που θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και θα διαθέτει απλοποιημένες διαδικασίες.  Παράλληλα, το ΒΕΠ εισηγείται προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την υιοθέτηση μέτρων τόνωσης των εξαγωγών με φοροαπαλλαγές, μείωση και πλήρη απαλλαγή φορολογίας ανάλογα με το ποσοστό των εξαγωγών στις ακαθάριστες πωλήσεις.

Στο δεύτερο επίπεδο το οποίο αφορά στα Ασφαλιστικά, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς ζητεί ριζικές αλλαγές στο ισχύουν σύστημα απλοποίηση των διαδικασιών και παροχή κινήτρων, ώστε να ξεκαθαριστεί τι καταβάλλει ο εργοδότης και τι ο εργαζόμενος, αλλά και να υπάρχει δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικής βαθμίδος.

Όσον αφορά στην εφαρμογή του μέτρου στήριξης που προβλέπει έκπτωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές της περιόδου απασχόλησης μηνός Φεβρουαρίου – Μαρτίου σε όσους θελήσουν να τις καταβάλλουν στην προβλεπόμενη από το νόμο ημερομηνία τους, θα πρέπει να είναι ουσιαστική έκπτωση και όχι να αφαιρεθεί αυτό το ποσό από τον υπολογισμό της σύνταξης. Προτείνεται επίσης, επιδότηση εργοδοτικών εισφορών κατά 100% με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας για ένα έτος από την λήξη επιδότησης.

Μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη της Διοικούσας Επιτροπής, ο Πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Αδριανός Μιχάλαρος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Από την έναρξη της υγειονομικής κρίσεως που προκάλεσε η εξάπλωση του Covid-19 παρακολουθούμε τις εξελίξεις και στεκόμαστε αρωγοί στις επιχειρήσεις – μέλη του ΒΕΠ. Παράλληλα συνταχθήκαμε με τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και προτείναμε άμεσα μια σειρά οριζόντιων μέτρων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής.
Χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης, ακούσαμε πολλά αλλά διαπιστώνουμε ότι η θεωρία δεν συνοδεύεται από τις πράξεις. Για το λόγο αυτό επιμένουμε στη διατύπωση προτάσεων προς κάθε αρμόδιο παράγοντα. Επιμένουμε στην άποψη ότι η παραγωγή είναι η διέξοδος από την κρίση, εξηγούμε ότι η μεταποίηση αποτελεί ίσως έναν από τους σημαντικότερους εργοδότες της χώρας, όπως και οι βιοτεχνίες θεωρούνται εκ του αποτελέσματος η ραχοκοκκαλιά της εθνικής οικονομίας».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την επιστολή