Την ενίσχυση της επικοινωνίας και της συνεργασίας ανάμεσα στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά και στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον εκσυγχρονισμό της τεχνικής εκπαίδευσης αλλά και τη διασύνδεση των επιχειρήσεων με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα συμφώνησαν οι κ.κ. Ανδριανός Μιχάλαρος και Νίκη Κεραμέως κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.

Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά ενημέρωσε την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για το σοβαρό πρόβλημα ελλείψεως τεχνιτών που διαπιστώνεται από τις επιχειρήσεις – μέλη του ΒΕΠ αλλά και την απαίτηση για ενίσχυση της κατώτερης εκπαίδευσης και τη διά βίου μάθηση τεχνιτών και επαγγελματιών.

Ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση το ΒΕΠ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες εκπαιδευτικού χαρακτήρα με το Ευγενίδειο Ίδρυμα  και ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ αλλά, όπως τόνισε ο κ. Ανδριανός Μιχάλαρος, η διασύνδεση της τεχνικής εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις και η πραγματική μαθητεία στο αντικείμενο φοίτησης μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών πρέπει να μετατραπεί σε εργαλείο ανάπτυξης και αντιμετώπισης της ανεργίας.

«Για εμάς στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά δεν υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική χωρίς τεχνίτες. Θεωρούμε ότι η πραγματική ανεργία προκύπτει από την απειρία, κάτι το οποίο στερεί από την Ελλάδα την προοπτική παραγωγικής και οικονομικής ανάταξης. Γι’ αυτό το ΒΕΠ συνεργασία με το ΒΕΑ και το ΒΕΘ έχουν διαμορφώσει το κοινό αίτημα για την ενίσχυση και το μεταρρυθμιστικό εκσυγχρονισμό της τεχνικής εκπαίδευσης σε συνδυασμό με τον επαγγελματικό προσανατολισμό ήδη από τις τρεις πρώτες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης»,
επισήμανε ο κ. Μιχάλαρος.

Η Υπουργός μετέφερε το προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού για την τεχνική εκπαίδευση, ευχαρίστησε το ΒΕΠ για την πρωτοβουλία του και ζήτησε στενότερη συνεργασία όχι μόνο για να αρθούν κοινωνικά στερεότυπα του παρελθόντος αλλά για να καταλάβουν τα τεχνικά επαγγέλματα τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο που μπορούν να επιτελέσουν.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι με τον γ.γ. Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης & Διά Βίου Μάθησης κ. Γεώργιο Βούτσινο έχουμε έτοιμο ένα από τα πρώτα νομοθετήματά μας, το οποίο αναφέρεται στην τεχνική εκπαίδευση. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε σε δύο άξονες, σε συνεργασία και με τους κοινωνικούς εταίρους: Αφ’ ενός θα αναβαθμίσουμε την τεχνική εκπαίδευση και το πλαίσιο μαθητείας και αφ’ ετέρου θα προχωρήσουμε σε εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης», επεσήμανε η κ. Κεραμέως.