Ένα από τα καίρια ζητήματα τα οποία συζητήθηκαν έντονα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η διέλευση του «καλωδίου» δηλαδή του αγωγού ηλεκτρικού ρεύματος σύνδεσης της Κρήτης με την Αττική και φαίνεται να έχει διχάσει την τοπική κοινωνία, όπως φάνηκε.

Εμφανής είναι η δυσαρέσκεια των πολιτών σε περιοχές των Μεγάρων, όπως Νεράκι,  Ήρεμο Κύμα, Λουτρόπυργο, Λάκκα Καλογήρου και Πάχη, οι οποίοι είναι φοβισμένοι γιατί δεν γνωρίζουν ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην ποιότητα του βιοτικού τους επιπέδου.

Ειρωνείες, έντονοι τόνοι και πολλές οι ερωτήσεις που ετέθησαν στον Δήμαρχο, Γρηγόριο Σταμούλη κατά την διάρκεια της συνεδρίασης σχετικά με την απόφασή του να απευθυνθεί στον ΑΔΜΗΕ για αντισταθμιστικά οφέλη εξ αιτίας του εν λόγω έργου.

Ο ίδιος ο δήμαρχος υποστηρίζει πως δεν έχει υπάρχει κάποιος κίνδυνος και πως εάν υπάρχει λαϊκή απαίτηση θα παλέψει για αλλαγή της πορεία του καλωδίου, αφού όπως αναφέρει αυτό είναι κάτι μαχητό. Ενώ δήλωσε πως στρατηγική του είναι το συμφέρον των πολιτών.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση τάσσεται σχεδόν παμψηφεί κατά της απόφασης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης  – Αττικής, κατακρίνοντας την μονομερή απόφαση του δημάρχου να ζητήσει αντισταθμιστικά μέτρα. Πυρά κατά του καλωδίου εξαπέλυσε η πλειοψηφία των εκπροσώπων της Τοπικής Αντιπολίτευσης.

Παράλληλα σχολιάστηκε κατά πόσο δημοκρατικά έγινε η μέχρι τώρα διαδικασία και κατά πόσο σέβεται τους τοπικούς συλλόγους και τα δικαιώματα των πολιτών.

Υπήρξε κοινή παραδοχή πως πέρα από επιβλαβές για την υγεία των πολιτών λόγω των μαγνητικών κυμάτων το καλώδιο  υποβαθμίζει την τοπική ανάπτυξη της περιοχής. Σύμφωνα με δυο πολιτικές παρεμβάσεις αντί αυτού, το καλώδιο θα μπορούσε να περνά από την Δραπετσώνα.

Σε γενικά πλαίσια σύσσωμη η Αντιπολίτευση παρέθεσε μία πλειάδα από μειονεκτήματα κατά της προσαιγιάλωσης του καλωδίου στην Πάχη, ενώ κάποιοι Σύμβουλοι κάλεσαν το Δήμο να αγωνιστεί, όπως είχε πράξει με το ζήτημα των μεταναστών στο παρελθόν.

Από όσο φαίνεται το συγκεκριμένο κρίσιμο ζήτημα θα συνεχίσει να είναι επίκεντρο πολιτικών αντιπαραθέσεων που θα έχουν τόσο περιφερειακές όσο και βουλευτικές διαστάσεις με τους πολίτες να αγωνιούν για το τί μέλλει γενέσθαι.