Συγκέντρωση με θέμα «Έλεγχος του κάμπου και προστασία της παραγωγής» πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Μεγαρέων μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Γρηγόρη Σταμούλη την Τρίτη 18 Ιουλίου 2017.

Το θέμα της κλοπής φιστικιών και ελαιοκάρπου από τα δέντρα είναι γνωστό αφού τα τελευταία χρόνια είναι το κυρίως θέμα της συζήτησης και του προβληματισμού στους αγροτικούς κύκλους κάθε περίοδο συγκομιδής.

Εκτός της κλοπής καρπού από τα δέντρα, ένας «παραδοσιακός» τρόπος κλοπής, τώρα έχουν ανακαλύψει άλλον θρασύτατο τρόπο. Δρουν κατά συμμορίες και κάνουν επιδρομές στα κτήματα την ώρα που οι αγρότες είναι απασχολημένοι με την συγκομιδή, αρπάζουν σακιά με καρπό από τον χώρο συλλογής και εξαφανίζονται.
Εκτός αυτών, έγιναν αναφορές για κλοπές σταφυλιών για παραγωγή τσίπουρου, η κλοπή ελαιοκάρπου σε περιόδους ραντισμού όπου απαγορεύεται η συλλογή, η ανεξέλεγκτη βόσκηση κατά τις περιόδους ραντισμού των αμπελιών, γεγονότα τα οποία αποτελούν απειλές στη δημόσια υγεία.
Επίσης έγινε αναφορά στην ανάγκη αναζήτησης των κλεπταποδόχων οι οποίοι φαίνεται πως διαθέτουν τα κλοπιμαία στις αγορές τροφίμων.

Όλα αυτά, τα οποία είναι γνωστά, οδήγησαν τον Δήμαρχο Γρηγόρη Σταμούλη στην διοργάνωση της συγκέντρωσης και της πρώτης ανταλλαγής απόψεων ώστε ο Δήμος να μπορέσει να ζητήσει τη λήψη εφικτών μέτρων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους. Παράλληλα με τις διαπιστώσεις εκ μέρους των αγροτών, στη συγκέντρωση παρίσταντο μέλη εθελοντικών οργανώσεων και των τοπικών λεσχών μοτοσυκλέτας οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη των πυρκαγιών και βρίσκονται με βάρδιες στην ύπαιθρο, από τις πεδιάδες έως τα βουνά.
Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η κατάργηση του Σώματος της Αγροφυλακής προκάλεσε αυτά τα φαινόμενα. Όπως επίσης έγινε κατανοητό ότι η Δασική Υπηρεσία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες ανάγκες.

Ο Δήμαρχος κράτησε σημειώσεις και επιφυλάχθηκε να διοργανώσει και άλλες συγκεντρώσεις στο κοντινό μέλλον. Σημειώσεις κράτησε και η Αντιδήμαρχος Ελένη Ρήγα η οποία παρακολούθησε με πολλή προσοχή όσα διατύπωσαν τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Το παρόν στο τέλος της συγκέντρωσης έδωσε ο Αντιδήμαρχος Κώστας Φυλακτός.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού, του Συνεταιρισμού Κηπευτικών, των εθελοντικών οργανώσεων Κούρος και ΣΕΔ, των λεσχών ΛΕΜΜ και ΜΟΛΕΜ, αγρότες και εκπρόσωποι αυτών οι οποίοι έχουν διοργανώσει ομάδες περιφρούρησης.