Τα πράγματα στη θέση τους βάζει ο Δήμος Μεγαρέων μετά την ανακοίνωση του συνδυασμού Μαζί με Όραμα, του Κλεάνθη Βαρελά, ότι (ο Δήμος) απεμπόλησε ή έχασε την ευκαιρία να εφαρμόσει μόνιμα στα Μέγαρα πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης γιαλιού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδυασμού της 1ης Ιουλίου ο Δήμος συμμετέχει σε Κοινοπραξία με αντικείμενο την επεξεργασία ανακυκλώσιμου γιαλιού.
Ειδικότερα στο Δήμο είχε φθάσει πρωτότυπη μονάδα επεξεργασίας η οποία ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση δεν έμεινε στα Μέγαρα αλλά αναχώρησε σε μόνιμο προορισμό το Δήμο Παραλιμνίου της Κύπρου, εταίρο της Κοινοπραξίας.
Στην Κοινοπραξία συμμετέχουν οι Δήμοι Μεγαρέων, Παραλιμνίου και Vlora (Αλβανία) υπό την τεχνική καθοδήγηση του Τμήματος Χημικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών, του Ερευνητικού Κέντρου Frederick (Κύπρος) ενώ ως παρατηρητής συμμετέχει το Καθολικό Πανεπιστήμιο Leuven (Βέλγιο).

Από το Μαζί με Όραμα υποστηρίζουν ότι κακώς το μηχάνημα έφυγε από τα Μέγαρα και καταλογίζουν στη διοίκηση του Δήμου απουσία περιβαλλοντικής συνείδησης.

Στα καταγγελλόμενα ο Δήμος δίνει τη δική του απάντηση η οποία θέτει τα πράγματα σστην πραγματική τους βάση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου της 20ης Ιουλίου το μηχάνημα επεξεργασίας έχει μεν μεταφερθεί στο Παραλίμνι αλλά προσωρινά και τελικώς θα επιστρέψει στα Μέγαρα.

Όπως προβλέπεται στην μελέτη, η οποία είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο από το Απρίλιο του 2020, το μηχάνημα αυτό ανήκει ιδιοκτησιακά στο Δήμο Μεγαρέων και μετά την υποχρεωτική περιήγηση του στους λοιπούς εταίρους σε Κύπρο και Αλβανία θα επιστρέψει για την μόνιμη εγκατάσταση, επίδειξη και λειτουργία του στα Μέγαρα.

Προς επίρρωση των υποστηριζομένων ο Δήμος Μεγαρέων δημοσιεύει επιστολή από το Πανεπιστήμιο Πάτρας σύμφωνα με την οποία επιβεβαιώνεται ότι ο Δήμος Μεγαρέων είναι ο ιδιοκτήτης του μηχανήματος επεξεργασίας και στον οποίο θα επιστρέψει μετά την παραμονή του προς επίδειξη στο Δήμο Παραλιμνίου.
Προσθέτει δε ότι το Παραλίμνι έχει επιφορτισθεί με τα έξοδα μεταφοράς του.
Την επιστροφή του μηχανήματος στα Μέγαρα θα ακολουθήσει ημερίδα επίδειξης χρήσης του.