Δύσκολη φαίνεται ότι είναι η κατάσταση και για τους ιδιοκτήτες περιπτέρων σε όλη την χώρα μετά το «ξέσπασμα» του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορεί ο κόσμος και αρκετά περίπτερα να βάζουν «λουκέτο» αφού τα έξοδα είναι πολλαπλά.

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων:

«Η Ομοσπονδία μας είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος των περιπτερούχων σε πανελλήνια κλίμακα. Με αυτή τη θεσμική μας ιδιότητα σας απευθυνόμαστε, σας ενημερώνουμε και σας καλούμε να μας ακούσετε, να μας συναισθανθείτε και να μας στηρίξετε.

Θεωρούμε περιττό, και μάλιστα τέτοιες ώρες, να υπενθυμίσουμε την προσφορά του περιπτερού στην ελληνική κοινωνία και οικονομία τα τελευταία 110 χρόνια. Ωστόσο, θεωρούμε απαραίτητο να τονίσουμε την καταστροφή του κλάδου τα τελευταία 10 χρόνια, καθώς έχουμε απομείνει πλέον οι μισοί από όσους υπήρχαν πριν την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2010. Τώρα, με τη νέα κρίση που βιώνουμε, κινδυνεύουμε άμεσα να χάσουμε ένα ακόμη μεγάλο κομμάτι του κλάδου. Ενώ πλήττεται ανεπανόρθωτα κάθε μέρα όλο και περισσότερο, δημιουργείται η ψευδαίσθηση και ο μύθος στην κοινωνία ότι τα περίπτερα είναι μαζί με τα σούπερ μάρκετ οι ευνοημένοι της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Δυστυχώς, το ακόμη χειρότερο είναι κατά τα φαινόμενα ότι η Κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι αρκετά περίπτερα, εδώ και ημέρες, έχουν κλείσει, συνεχώς προστίθενται νέα στη «μαύρη» λίστα και είναι μαθηματικά βέβαιο πως λίαν συντόμως θα είμαστε οι περισσότεροι σε αυτήν.

Το φαινόμενο έχει απλή εξήγηση και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδήμων για να το κατανοήσει. Τα περίπτερα από τη φύση τους για να έχουν λόγο ύπαρξης είναι τοποθετημένα σε κομβικά σημεία – πιάτσες, όπου συγκεντρώνονται ή διέρχονται πλήθος ανθρώπων, όπως κέντρα των πόλεων, χώροι συγκέντρωσης καταστημάτων εστίασης, εγγύς αρχαιολογικών χώρων και άλλων τουριστικών αξιοθέατων, πολυσύχναστες αγορές κάθε είδους, στάσεις ΜΜΜ, μετρό, δρόμοι με αυξημένη κυκλοφορία αυτοκινήτων, είσοδοι και έξοδοι πόλεων κλπ. Τώρα αποδεικνύεται περίτρανα ότι αυτό είναι και το αδύναμο σημείο μας, καθώς η κίνηση σε όλα τα παραπάνω έχει εκμηδενιστεί. Με μία γρήγορη ματιά, αυτό είναι ολοφάνερο.

Τα μηνύματα των απελπισμένων συναδέλφων που δεχόμαστε από όλη τη χώρα είναι ότι κάθε μέρα που περνάει καταρρέουν οικονομικά χωρίς να μπορούν να κλείσουν, αφού κανείς δεν είναι σε θέση να τους διαβεβαιώσει ότι θα έχουν τη στήριξη του Κράτους που καλώς έχουν όλοι οι άλλοι κλάδοι, που είτε έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση, είτε οικειοθελώς, είτε παραμένουν, εν μέρει, ενεργοί, αλλά ταυτόχρονα πλήττονται σκληρά από την πανδημία. Μας προκάλεσε κατάπληξη η διαπίστωση ότι στα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν και εξειδικεύτηκαν από την Κυβέρνηση, τα περίπτερα εξαιρέθηκαν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις. Το ακόμα πιο ακατανόητο είναι το γεγονός ότι ενώ έχετε ήδη εντάξει, σωστά κατά τη γνώμη μας, τους προμηθευτές μας, όπως οι αντιπρόσωποι καπνικών προϊόντων, οι χονδρέμποροι ζαχαρωδών και άλλων ειδών για περίπτερα, ψιλικατζίδικα και μίνι μάρκετ και εφημεριδοπώλες (τονίζουμε δε, ότι οι κύριοι πελάτες τους, σε συντριπτικό ποσοστό, είμαστε τα προαναφερθέντα μικρά σημεία λιανικής), μας εξαιρέσατε ανεξήγητα.

Ελπίζουμε να οφείλεται σε αμέλεια ή αβλεψία μέσα στον καταιγισμό των γεγονότων και τη σωρεία των προβλημάτων που συνακόλουθα ανέκυψαν και που καλείστε εδώ και τώρα να αντιμετωπίσετε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Αναμένουμε με μεγάλη αγωνία και χωρίς καμία χρονοτριβή να αποκαταστήσετε την αδικία σε βάρος μας, πριν είναι πολύ αργά.

Κύριοι Υπουργοί, σας απευθύνουμε ύστατη έκκληση να συμπεριλάβετε αμέσως τα περίπτερα σε κάθε είδους ευνοϊκό μέτρο στήριξης έχετε λάβει ή θα λάβετε στο μέλλον για όλες τις άλλες επιχειρήσεις που έκλεισαν και θα κλείσουν με κυβερνητική απόφαση, αναστέλλουν οικιοθελώς τη δραστηριότητά τους ή πλήττονται άμεσα ή έμμεσα από την κρίση που βιώνουμε, χωρίς να ζητάμε το οριζόντιο κλείσιμο των περιπτέρων.

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας προτρέψουμε ανάλογη μέριμνα να λάβετε και για συγγενείς δραστηριότητες, όπως είναι τα ψιλικατζίδικα και τα μίνι μάρκετ. Παρότι δεν έχουμε καμία εξουσιοδότηση και χωρίς να τους εκπροσωπούμε επίσημα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την κατάσταση που επικρατεί σε σημαντικό κομμάτι αυτών των κλάδων και φοβόμαστε ότι τα χειρότερα έρχονται.

Ευχαριστούμε προκαταβολικά, ευελπιστώντας για την άμεση και θετική ανταπόκρισή σας στο εύλογο και δίκαιο αίτημά μας».