Ένα καταπληκτικό αφιέρωμα στον Παναγιώτη Μυλωνά χθες αργά το απόγευμα έγινε ο λόγος να θυμηθούμε πως πολύ συχνά πρέπει να θυμόμαστε τις αξίες του πολιτισμού μας και τους εκφραστές του.

Το μουσικό ταξίδι στην παράδοση μας πήγε πίσω σε ξεχασμένες σελίδες της κουλτούρας μας που τις έχει καλύψει ο ψευδομοντερνισμός.
53 χρόνια ουσιαστικής συμβολής στην Εθνική Παραδοσιακή Μουσική αρκούν για να αποδείξουν πως ο Παναγιώτης Μυλωνάς πρόσφερε πολλά στη χώρα μας, μα κυρίως δίδαξε αξιοπρέπεια και ηθική σε έναν κόσμο που το έχει πραγματική ανάγκη.

Ο άνθρωπος-σύμβολο της ΕΡΤ1 έχει λάβει βραβείο για την πολυετή προσφορά του στον πολιτισμό, καθώς οι εκπομπές του έχουν μεγαλώσει πολλές γενιές παλιών και νέων ανθρώπων. Αποτελεί, ίσως, το μόνο άνθρωπο που κρατά ζωντανό το κύτταρο της παραδοσιακης Μουσικής  σε μια νέα μουσική πραγματικότητα που παραμερίζει κάθε ελληνικό στοιχείο και επιβάλλει ξενόφερτα ακούσματα.

Χθες, η πόλη μας τίμησε τον Παναγιώτη Μυλωνά, όπως του αξίζει. Ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Μεγάρων και η Παραδοσιακή χορωδία και ορχήστρα δημιούργησαν μία εντυπωσιακή εκδήλωση στην πλατεία του Αγίου Ιωάννου του Γαλιλαίου (Χορευταρά) με παραδοσιακές μελωδίες και χορό.

Όλος  ο χώρος ήταν κατάμεστος από κόσμο που έμειναν καθηλωμένοι για περίπου τρεις ώρες, όσο διήρκεσε και η εκδήλωση.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν το Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων, ο Λαογραφικός Σύλλογος «ο Χορός της Τράτας», το Λύκειον των Ελληνίδων Μεγάρων, ο Όμιλος Λαϊκής Παράδοσης «Αλκάθους και Καρέα», ο Προοδευτικός και πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» και ο Χορευτικός Όμιλος Μεγάρων.

Στην μαγική βραδιά παραβρέθηκαν, εκτός των άλλων, ο Δήμαρχος Γρηγόριος Σταμούλης που καλωσόρισε και χαιρέτησε την εκδήλωση, ενώ παρευρέθηκαν και άλλα τοπικά πολιτικά πρόσωπα.