Ανακοίνωση του δημοτικού συνδυασμού Μεγάρων «Μέγαρα – Νέα Πέραμος Νέο Ξεκίνημα» σχετικά με την αναχρηματοδότηση των δανείων του Δήμου.

«Στη συνεδρίαση της 27ης/11/2017 του Δημοτικού Συμβουλίου, η διοίκηση έφερε προς συζήτηση και ψήφιση το θέμα της αναχρηματοδότησης των δανείων του δήμου. Από τη διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος που προηγήθηκε ο μόνος χρηματοπιστωτικός φορέας που ανταποκρίθηκε ήταν το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Το ΤΠκΔ πρόσφερε για το σύνολο των δανείων του δήμου, επιτόκιο 4.30% κυμαινόμενο, με αναπροσαρμοζόμενο euribor ανά 6 μήνες, για 25 χρόνια. Το σύνολο των δανείων που εξυπηρετούνται από το δήμο μας στις υπόλοιπες τράπεζες εκτός του ΤΠκΔ ανέρχεται στα 2.569.000 ευρώ περίπου. Το επιτόκιο των δανείων αυτών κυμαίνεται από 0.93% έως και 7.20% και το διάστημα που υπολείπεται για τη λήξη τους κυμαίνεται από 1 έως και 13 έτη.
Αν υπολογίσουμε τους τόκους των κεφαλαίων των δανείων μέχρι τη λήξη τους, αυτοί φτάνουν στο 1.060.000 ευρώ. Δηλαδή ο δήμος ξεμπερδεύει με τα δάνεια του σε διάστημα από 1 έως και 13 έτη πληρώνοντας συνολικά για τόκους 1.060.000 ευρώ.

Με την πρόταση που έφερε προς ψήφιση η διοίκηση, φαίνεται ότι ο δήμος παραμένει σε καθεστώς τοκοχρεωλυτικής ομηρίας για 25 ακόμα χρόνια και είναι υποχρεωμένος να αποδώσει στο ΤΠκΔ τόκους 2.760.000 ευρώ περίπου για το αντίστοιχο διάστημα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι σε παρόμοια συζήτηση στο Δημ. Συμβούλιο πριν από 1.5 χρόνια ο τότε Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ιερ. Πολυχρόνης είχε υπεραμυνθεί της αναχρηματοδότησης των δανείων του δήμου, τονίζοντας ότι υπήρχε τράπεζα η οποία θα δεχόταν να αναχρηματοδοτήσει τα δάνεια του δήμου μας προχωρώντας μάλιστα σε μερικό κούρεμα αυτών!

Η διοίκηση του δήμου κατέθεσε μια πρόταση που διακρίνεται από μεγάλη προχειρότητα. Είναι πρόταση που δεσμεύει χρηματοπιστωτικά το δήμο για ακόμα 25 χρόνια με μια επιβάρυνση ύψους 2.760.000 ευρώ μόνο για τόκους, τη στιγμή που ο δήμος θα μπορούσε να απαλλαγεί σταδιακά από 1 έως σε 13 χρόνια από τα δάνεια του με συνολική επιβάρυνση τόκων 1.060.000 ευρώ!

Την περίοδο αυτή η διοίκηση πελαγοδρομεί στη δίνη των μεγάλων προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει, όπως οι πλημμύρες στη Νέα Πέραμο και η εξόρυξη βωξίτη στα Γεράνεια όρη.
Καλό θα ήταν λοιπόν να ρίξει το βάρος σε αυτά τα μείζονα προβλήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή παραμένουν άλυτα και στιγματίζουν την πορεία της στη διακυβέρνηση του τόπου.

Η αναχρηματοδότηση των δανείων του δήμου με τη λύση που προτείνει η διοίκηση είναι άκαιρη και άστοχη χρονικά, είναι δε άκρως ασύμφορη οικονομικά για το δήμο.

Καλούμε τους εμπνευστές αυτής της ιδέας να την εγκαταλείψουν και να αφήσουν τα δάνεια του δήμου ως έχουν γιατί θα συνδέσουν τη θητεία τους με ακόμα μια επιζήμια απόφαση για το δήμο».