Κοντά στον Δήμο Μεγαρέων εναντίον των μεταλλευτικών ερευνών στα Γεράνεια στέκονται συλλογικότητες από την Κόρινθο και το Λουτράκι.
Πρόκειται για τις Αντιεξουσιαστικές Σειρήνες Κορίνθου, συλλογικότητα η οποία έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στο Megara.org καθώς και τη συλλογικότητα Αναρχικοί-Αναρχικές Λουτρακίου μέλη της οποίας έχουν ήδη προβεί σε αφισοκόλληση κατά των μεταλλευτικών ερευνών.

Οι Αντιεξουσιαστικές Σειρήνες Κορίνθου έγραψαν:

«Χωρίς καμία έκπληξη, είναι η αλήθεια, ενημερωθήκαμε σχετικά με την σχεδιαζόμενη δημιουργία ορυχείου Βωξίτη στα Μέγαρα, στα Γεράνεια Όρη.
Δεδομένου ότι η εξορυκτική βιομηχανία έχει καταστρέψει σχεδόν τα πάντα βόρεια του Κορινθιακού κόλπου (καθώς και τον Κορινθιακό τον ίδιο) ήταν αναμενόμενο ότι θα έρθει και η σειρά των Γερανείων, αφού είναι στη φύση της να προχωρά σαν τις δασικές πυρκαγιές, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της.

Είναι ακόμα μια επιβεβαίωση του τί σημαίνει στην πράξη το υπάρχον καπιταλιστικό σύστημα, λεηλασία της φύσης στο βωμό του κέρδους της άρχουσας μεγαλοκεφαλαιούχας τάξης.
Επίσης είναι γνωστό πλέον και το αφήγημα του πολιτικού προσωπικού της χώρας περί εθνικής ανάπτυξης, που στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από το ανθρώπινο ισοδύναμο της επέλασης ενός σμήνους ακριδών που καταβροχθίζει τα πάντα στο διάβα του, αφήνοντας πίσω μόνο έρημη γη.
Η σύγχρονη εμπειρία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό έχει δείξει ότι όπου δημιουργείται ένα ορυχείο, οι τοπικές κοινότητες υποφέρουν.
Από τα ορυχεία του CoLTan στο Κογκό με τα παιδιά σκλάβους και τα 5 εκατομμύρια νεκρούς, τα αδαμαντωρυχεία της Ν. Αφρικής, τα ορυχεία Χαλκού της Χιλής, μέχρι τα χρυσωρυχεία των Σκουριών και τα ορυχεία Βωξίτη στη Γκιώνα και στον Παρνασσό, οι εξορυκτικές δραστηριότητες φέρνουν μόνο καταπίεση, δυστυχία και αρρώστιες στους ντόπιους, ερήμωση στον κρανίου τόπο που απομένει μετά το πέρας της εκμετάλλευσης, και κυρίως, φτώχια. Σε κανέναν τόπο οι κάτοικοι δεν ευτύχησαν από την δημιουργία ορυχείου:
Στην χαρακτηριστική περίπτωση των Μεταλλείων της περιοχής του Πολυγύρου στην Χαλκιδική, η περιοχή των μεταλλείων έχει τρεις φορές μεγαλύτερη ανεργία από την υπόλοιπη Χαλκιδική, πολλαπλάσια ποσοστά σε ασθένειες όπως το άσθμα κλπ, εξαιρετικά χαμηλότερη αξία γης, έχει μείνει χωρίς νερό καθώς, όπως πλέον ανοιχτά αποδέχεται και η σχετική κρατική υπηρεσία, όλος ο υδροφόρος ορίζοντας είναι μολυσμένος με αρσενικό και βαρέα μέταλλα, ενώ οι παραλίες είναι, ήδη πριν τεθεί το ορυχείο σε πλήρη λειτουργία, και επίσημα πλέον, ακατάλληλες για κολύμβηση.
Το νομικό πλαίσιο αλλά και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, προστατεύουν αυτές τις «επενδύσεις», τόσο με την κατάλληλη προσαρμογή της νομοθεσίας όσο και με την καταστολή των διαφωνούντων και την στρατιωτικοποίηση των ζωνών εξόρυξης, και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς.
Είναι άλλη μια επιβεβαίωση του ότι το κράτος (δεξιό, κεντρώο ή αριστερό) είναι ο μηχανισμός που δίνει τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυρίαρχη τάξη (τους κεφαλαιοκράτες στον καπιταλισμό, την κομματική γραφειοκρατία στον αν-υπαρκτό σοσιαλισμό ή το ιερατείο στο ισλαμικό κράτος) να εκμεταλλεύεται τους πόρους του τόπου κατά το δοκούν και αδιαφορώντας για τις συνέπειες που αυτό θα έχει στην φύση, στον λαό ή στις επόμενες γενιές.
Έτσι λοιπόν και με πρόσφατο το παράδειγμα των αγωνιζομένων κατοίκων της Χαλκιδικής που αντιστέκονται σθεναρά με όλα τα μέσα, δηλώνουμε ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους κατοίκους των Μεγάρων που αντιστέκονται κι αυτοί στη λεηλασία του τόπου τους από μια δράκα καθαρμάτων που αδιαφορούν για οτιδήποτε απέναντι στο κέρδος.
Καλούμε τους κατοίκους της πόλης των Μεγάρων, που πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια γέννησε την πρώτη μορφή λαϊκής Δημοκρατίας στον Ελλαδικό χώρο, την «Ακόλαστο Δημοκρατία», την άμεση «δημοκρατία που δεν τιμωρεί τους πολίτες» διώχνοντας τους τοκογλύφους, απογειώνοντας την παραγωγή και τον πλούτο των πολιτών και διαγράφοντας τους τόκους των φτωχών, αλλά και τους κατοίκους των ευρύτερων περιοχών να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και να σταθούν και πάλι μπροστά στα γεωτρύπανα όπως πριν από 40 χρόνια οι γονείς τους στάθηκαν μπροστά στις μπουλντόζες του Ανδρεάδη, γράφοντας την ιστορία ενός από τους πιο σημαντικούς οικολογικούς αγώνες του τόπου μας.
Και τους διαβεβαιώνουμε άτι θα μας έχουν δίπλα τους με κάθε διαθέσιμο μέσο.

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ