Παράδειγμα εξωστρέφειας προς μίμηση αποτελεί ο 29χρονος Μεγαρίτης αγρότης Στέλιος Καρβέλας ο οποίος αφού πήρε πτυχίου Τεχνολόγου Πολιτικού Μηχανικού αποφάσισε να ασκήσει το επάγγελμα του αγρότη, με κύριο προϊόν το φιστίκι και κατόπιν το κρασί, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση.

Συστηματοποίησε τις καλλιέργειες, αγόρασε εξοπλισμό επεξεργασίας φιστικιού, βρήκε ένα ελκυστικό brand name «The Pistakios», λανσάρισε ένα νέο τρόπο επεξεργασίας με έμφαση στο γκουρμέ και την υγιεινή διατροφή, προχώρησε στην παραγωγή και άλλων παραγώγων του φιστικιού και κατέστρωσε το εμπορικό του σχέδιο.
Συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις τροφίμων και διαγωνισμούς γαστρονομίας με τελευταία τη συμμετοχή του στο 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οίνου το οποίο πραγματοποιήθηκε από 19 έως 21 Οκτωβρίου στο Ζάππειο.

Το Συνέδριο φιλοξένησε  φέτος μία γεωγραφικά διάχυτη παρουσίαση των ειδικών κυρίως τοπικά πιστοποιημένων Ελληνικών προϊόντων, των τοπικών εδεσμάτων και όλων των ποτών και βέβαια την μεγάλη γκάμα των Ελληνικών κρασιών. Υπήρξε ειδική αναφορά και παρουσίαση όλων των στοιχείων της Μεσογειακής διατροφής, η οποία αποδεδειγμένα υποστηρίζει την υγεία και την μακροζωία, αλλά και τοπικών διατροφικών συνηθειών και προγραμμάτων.

Συναισθανόμενος ο Στέλιος Καρβέλας την έλλειψη προοπτικών στην επιστήμη την οποία σπούδασε, άλλαξε κατεύθυνση το 2015 αναλαμβάνοντας τις οικογενειακές καλλιέργιες, και δεν ήταν ο πρώτος νέος, ο οποίος επέστρεψε στον πρωτογενή τομέα. Το έπραξε όμως με σύγχρονο τρόπο σκέψης, διαφάνεια, διασφάλιση ποιότητας και διαφοροποίηση προϊόντων.
Εξ αρχής συμμετείχε σε εκθέσεις και άλλα εμπορικά βήματα και η αναγνώριση δεν άργησε να έλθει. Φέτος κατέκτησε 3 χρυσά αστέρια στον διεθνή διαγωνισμό Great Taste 2018 ο οποίος  πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία.

Το βασικό προϊόν είναι το κελυφωτό φιστίκι Μεγάρων, στο οποίο θέλει να προσδώσει ταυτότητα και χαρακτήρα.
Επεξεργάζεται φιστίκια ψημένα με ανθό αλατιού και χυμό λεμονιού είτε ψημένα με σκέτο χυμό λεμονιού και παράγει ωμή ψίχα φιστικιού.

Το ψημένο φιστίκι με ανθό αλατιού και χυμό λεμονιού κατέκτησε διεθνή διάκριση στον διαγωνισμό Great Taste 2018 στην Αγγλία.

Παρά τις δυσκολίες οι οποίες προέρχονται τόσο από τη νοοτροπία της τοπικής αγοράς όσο και από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ο Στέλιος προσπαθεί και πιστεύει ότι είναι εφικτή η εξυγίανση και εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα.
Όλα τα υλικά τα οποία χρησιμοποιεί στην επεξεργασία, όπως το αλάτι και το λεμόνι, τα προμηθεύεται από ελληνικές επιχειρήσεις.
Έχει πελάτες σε Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ουκρανία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Αγγλία ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις να διεισδύσει και σε άλλες αγορές.

Επιθυμία του είναι να δει τα «Pistakios» και σε άλλες χώρες, σε όμορφα μαγαζιά ανάμεσα σε εκλεκτά προϊόντα.

Όπως βλέπουμε από το φωτεινό αυτό παράδειγμα του νεαρού αγρότη – επιχειρηματία, η κρίση δεν έχει μόνο προβλήματα. Δημιουργεί ευκαιρίες τις οποίες είναι θέμα έμπνευσης, αισθητηρίου και αποφασιστικότητας να τις αδράξουμε και να τις εκμεταλλευθούμε.