Την αλήθεια για την κάνναβη επιχείρησε να αποκαταστήσει η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στην έκθεση Balcannabis 2018 η οποία πραγματοποιείται στο Γκάζι του Δήμου Αθηναίων.

Στον ενθουσιώδη χαιρετισμό της στην έναρξη του συνεδρίου MedCannabis Science  με θέμα την ιατρική χρήση του χασίς μίλησε για τις οικονομικές επιπτώσεις τις οποίες έχει το δαιμονοποιημένο, όπως χαρακτήρισε, φυτό στην οικονομία και στην ιατρική.

Μεταξύ άλλων η κ. Δούρου είπε: «Εκείνο που θα ήθελα να υπογραμμίσω είναι το μάθημα που μας δίνει ένα προϊόν όπως η κάνναβη – ένα προϊόν που η καλλιέργειά του δαιμονοποιήθηκε όσο λίγες, όμως πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα ταπεινό προϊόν με μεγάλη προστιθέμενη, κοινωνική και οικονομική, αξία», και συνέχισε, «Σήμερα, από την Αττική, από την Ελλάδα, με μια σπουδαία Έκθεση, επιχειρούμε να βάλουμε τις βάσεις ενός νέου, δίκαιου μοντέλου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης».

Επιγραμματικά η κ. Δούρου ανέφερε:

  • Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει με την αιγίδα της την πρωτοβουλία. Και το πράττουμε αυτό συνειδητά, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες.
  • Γιατί πρόκειται για μία ιστορική πρωτοβουλία, μία πρωτοβουλία που, με επιστημονική αρτιότητα και αδιαμφισβήτητη τεκμηρίωση επιχειρεί, στη διάρκεια των τριών ημερών της Έκθεσης, δύο πράγματα.
  • Αφενός να αποδομήσει όλους τους σκοταδιστικούς μύθους, τις παρανοήσεις και την ηθελημένη παραπληροφόρηση σε σχέση με τη χρησιμότητα της κάνναβης στην Ιατρική, τη Βιομηχανία, τη Γεωργία. Αφετέρου στοχεύει στο να καταδείξει τους πολλούς, ενδιαφέροντες, οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμους τρόπους συμβολής του συγκεκριμένου προϊόντος, με τις διαφορετικές του χρήσεις, στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την οικονομική ανάπτυξη. Με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον και με τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.
  • Η διάδοση των πολλών και χρήσιμων προϊόντων της «σκόνταψε» όμως – διόλου τυχαία – στα ισχυρά συμφέροντα της φαρμακευτικής, πετρελαϊκής βιομηχανίας, της βιομηχανίας παραγωγής χαρτιού και άλλων οργανωμένων συμφερόντων, τα οποία είδαν στην κάνναβη έναν, όχι απλά υπολογίσιμο αλλά επικίνδυνο για τα συμφέροντά τους, ανταγωνιστή. Εξ ου λοιπόν και οι τόνοι λάσπης και παραπληροφόρησης, ειδικά κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα.
  • Λάσπη και παραπληροφόρηση τις οποίες ακόμη και σήμερα, ορισμένοι, εδώ στη χώρα μας, δεν διστάζουν – ενίοτε μάλιστα και με χυδαίο τρόπο – να χρησιμοποιήσουν σε βάρος, όχι μίας κυβέρνησης, μιας νεολαίας ή μιας Περιφέρειας, όπως νομίζουν, αλλά σε βάρος της επιστημονικής πραγματικότητας. Σε βάρος των τεράστιων δυνατοτήτων, στον χώρο της ιατρικής, βιομηχανικής, αγροτικής ανάπτυξης.