Το βιβλίο του Στέλιου Γκίνη «Οι Μεγαρίτες σκλαβωμένοι και αλύγιστοι πολιορκημένοι» παρουσιάστηκε από τις Εκδόσεις biblioparoysiash_stelios_gkinhs_2_550biblioparoysiash_stelios_gkinhs_250Νάστου την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016.
Πρόκειται για μια ιστορική εργασία με την οποία επιχειρείται μια πολύπλευρη προσέγγιση στη νεώτερη ιστορία των Μεγάρων και επιχειρείται να παρουσιαστεί μια όσο το δυνατόν αντικειμενική εικόνα της πόλης και των πέριξ αυτής βασισμένη περισσότερο σε καταγεγραμμένες πηγές και λιγότερο στην προφορική παράδοση.

Με αφετηρία πληροφορίες τις οποίες αντλεί ο Στέλιος Γκίνης από βιβλιογραφία, προερχόμενες από σημειώματα και χάρτες περιηγητών, επιχειρεί να διερμηνεύσει τις ρίζες της λαϊκής παράδοσης, των κοινωνικών συνηθειών, της κοινωνικής συνοχής  και κυρίως της χαρακτηριστικής τοπικής γλώσσας ή ντοπιολαλιάς ψήγματα της οποίας ακόμα χρησιμοποιούνται στα σύγχρονα Μέγαρα.

Με σκοπό τη διατήρηση στοιχείων αυτής της διαλέκτου και της επιβίωσής της, ο συγγραφέας έχει γράψει ένα δικό του biblioparoysiash_stelios_gkinhs_3_550biblioparoysiash_stelios_gkinhs_4_550θεατρικό έργο το οποίο διαδραματίζεται λίγο πριν και κατά τα χρόνια της επανάστασης και εν πολλοίς στους χώρους πίσω από το αμυντικό τείχος της Αγίας Τριάδας.
Το έργο είναι γραμμένο στα «μεγαρίτικα»
«Οι Μεγαρίτες σκλαβωμένοι και αλύγιστοι πολιορκημένοι» είναι ο τίτλος του θεατρικού.

Το βιβλίο, η έκδοση του οποίου χρηματοδοτήθηκε από τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο» και διανέμεται δωρεάν, προλογίζει ο καθηγητής φυσικής αγωγής και τέως Αντιδήμαρχος Μεγαρέων Κλεάνθης Βαρελάς.
Την παρουσίαση στο πολυπληθές κοινό έκαναν η φιλόλογος Ελευθερία Σαμούρη και η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Σταματιάδη.

biblioparoysiash_stelios_gkinhs_1_550