Η ώρα των φοιτητών, νεοεισερχόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή παλαιοτέρων, έφτασε και τα μαθήματα πλησιάζουν!

H κοινωνική και οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες δεν μπορεί να εξαιρέσει καμία πληθυσμιακή ομάδα, ακόμα και όταν αυτή αφορά στους φοιτητές, όπου οι περισσότεροι βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της εκπαίδευσής τους και όχι της παραγωγικότητάς τους στην ζούγκλα της αγοράς εργασίας.

Δυστυχώς τα πράγματα για τους περισσότερους φοιτητές των Μεγάρων που λόγω του τόπου που θα εδρεύει η σχολή τους θα πρέπει να μετακινηθούν εκεί διαμένοντας σε ένα διαμέρισμα θα είναι δύσκολα. Ένα επιπλέον πρόβλημα με τα παιδιά από τα Μέγαρα που περνούν σε σχολές είναι πως ακόμα και στην Αθήνα να βρίσκεται η σχολή τους, δηλαδή εντός Αττικής, η χιλιομετρική απόσταση είναι μεγάλη.

Και ας πούμε πως δεν είναι τόσο μεγάλη, ο καθημερινός τρόπος μετακίνησης είναι στις περισσότερες περιπτώσεις χρονοβόρος και δύσκολος. Το μόνο φθηνό μεταφορικό μέσο σε σχέση με το ΚΤΕΛ είναι ο προαστιακός αλλά πραγματικά η όλη διαδικασία μετακίνησης και μετεπιβίβασης στον προαστιακό, οι αλλαγές των ανταποκρίσεων και οι αλλαγές των Μέσων Μεταφοράς κατά την διάρκεια της διαδρομής καθιστούν τη μετακίνηση αφόρητη ή οριακά υποφερτή. Έτσι, πολλοί φοιτητές, που παρακαλούν να περάσουν στην Αθήνα για να γλιτώσουν τα έξοδα από το ενοίκιο, μάλλον η απόφασή τους δεν τους δικαιώνει.

Φέτος, λοιπόν, οι φοιτητές θα έρθουν σε απανωτά διλήμματα. Από την κατακόρυφη αύξηση σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες δεν μπόρεσαν να εξαιρεθούν τα ενοίκια, όπου και εκεί οι αυξήσεις ήταν πράγματι πολύ μεγάλες, αν αναλογιστεί κανείς πως οι αυξήσεις κατά μέσο όρο υπερβαίνουν το 25%.

Πολλοί φοιτητές έσπευσαν να προλάβουν τα διαμερίσματα με χαμηλές τιμές, κάτι που σημαίνει πως όσοι αναζητούν αυτή τη στιγμή κάτι οικονομικά συμφέρον, τότε η προσωπική τους έρευνα αναζήτησης καθίσταται αρκετά δύσκολη. Η αλήθεια είναι πως τόσο η ανακαίνιση όσο και η κατασκευή νέων φοιτητικών καταλυμάτων είναι ένα ρίσκο.

Ωστόσο, πέρα από την εύρεση φοιτητικής στέγης, ο Γολγοθάς των φοιτητών δεν σταματάει εκεί, εφόσον το πρόβλημα της θέρμανσης τους επόμενους μήνες και η χρήση ρεύματος θα είναι από τα προβλήματα που θα ταλαιπωρήσουν τόσο όσους αυτοσυντηρούνται με κάποια ημιαπασχόληση όσο και εκείνους που θα επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Αυτό που αναμένουμε είναι οι εντυπώσεις και οι αντιδράσεις των φοιτητών τον πρώτο μήνα. Από εκεί θα αρχίσει να υπάρχει μια κάπως σαφής εικόνα.