Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων και ο προϋπολογισμός 2019 από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαρέων στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις τόσο εκ μέρους του Δημάρχου Γρηγόρη Σταμούλη και του τέως Αντιδημαρχου Ιεροθέου Πολυχρόνη όσο και από τους επικεφαλής των παρατάξεων και ανεξαρτήτων Δημοτικών Συμβούλων.
Στην πολύ αξιόλογου επιπέδου και χαμηλών τόνων συνεδρίαση ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στον ρόλο του προϋπολογισμού του επομένου έτους ως ενός ακόμα ετους το οποίο ολοκληρώνει το κομμάτι των στόχων τους οποίους είχε θέσει η παρούσα Διοίκηση όταν ανέλαβε το 2014.
“Από τότε που αναλάβαμε θέσαμε στρατηγικούς στόχους να γίνουν τα Μέγαρα και η Νέα Πέραμος καλύτερες πόλεις, να προβληθεί ο Δήμος Μεγαρέων ο οποίος πλέον ενισχύεται από το  Μικρασιατικό στοιχείο, να βελτιωθεί η καθημερινότητα και να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμούλης.
“Ο ρεαλισμός ως αποτέλεσμα των δύσκολων οικονομικών του Δήμου αλλά και του εθνικού περιβάλλοντος ήταν απαραίτητος ουτωσώστε να βαδίσουμε σύμφωνα με τις υπάρχουσες καταστάσεις και τα οικονομικά δεδομένα. Αποδείξαμε ότι μπορέσαμε να επιτύχουμε πράγματα χωρίς να δαπανήσουμε πολλά χρήματα”, πρόσθεσε.
“Η πραγματική οικονομία είναι η πυξίδα μας και με αυτήν κατά νου θελήσαμε αυτά που ορίζουμε να τα πραγματοποιούμε. Και επιτύχαμε πολλά”.

Ο κ. Σταμούλης στάθηκε με έμφαση στο γεγονός ότι αυτός και οι συνεργάτες του έσωσαν τον Δήμο από τη χρεοκοπία, δοθέντος ότι ο Δήμος Μεγαρέων ήταν ένας από τους 20 περίπου Δήμους της χώρας οι οποίοι βείσκονταν στα πρόθυρα της πτώχευσής και υπαγωγής τους σε καθεστώς επιτήρησης και επιτροπείας.

Ο κ. Σταμούλης χαρακτήρισε ως επίτευγμα της Διοίκησής του ότι το προσωπικό πληρώνεται στην ώρα του καθώς και ότι οι προμηθευτές επέστρεψαν και περιβάλλουν τον Δήμο με εμπιστοσύνη επειδή πληρώνονται ενώ όταν ανέλαβε οι προμηθευτές αρνούνταν να προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες στον Δήμο ο οποίος ήταν κακοπληρωτής.

Έμφαση έχει δοθεί στον προϋπολογισμό 2019 στις μελέτες γι’ αυτό προγραμματίζεται σειρά μελετών επιπροσθέτως σε αυτές που ήδη έχουν εκπονηθεί.
Μερικές από τις μελέτες οι οποίες έχουν τελειώσει ή βρίσκονται προς την ολοκλήρωσή του είναι αυτή της ύδρευσης του Αλεποχωρίου, της επισκευής – συντήρησης του Κυριακούλειου, της αναθεώρησης της κυκλοφοριακής μελέτης των Μεγάρων, η στατική επάρκεια των δημοσίων κτιρίων, η επάρκεια του ρέματος Μαυρατζά,  υδρολογική μελέτη, αντιπλημμυρικά στις πλημμυροπαθείς περιοχές (Νέα Πέραμος – Κινέτα), πολεοδομική παρέμβαση στη Νέα Πέραμο.

Τα έργα περιλαμβάνουν εκτεταμένες παρεμβάσεις σε όλο το οδικό δίκτυο των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, απαγωγή ομβρίων σε Νέα Πέραμο και Νεράκι, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, μνημείο στην πλατεία Μικρασιατών, περαιτέρω παρεμβάσεις συντήρησης σχολικών κτιρίων, αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων με κορυφαία έργα το παρκέ του κλειστού του νοτίου τομέα Μεγάρων και τον πλαστικό τάπητα στα δύο γήπεδα ποδοσφαίρου Νέας Περάμου και Μεγάρων.

Στις επικρίσεις τις οποίες δέχτηκε από την αντιπολίτευση ότι δεν κληθηκαν οι παρατάξεις να συμμετάσχουν στην σύνταξη του προϋπολογισμού, ο κ. Σταμούλης αντέταξε ότι ο σχεδιασμός ξεκίνησε τον Αύγουστο από την Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης ενώ η Οικονομική Επιτροπή η οποία καταρτίζει την τελική πρόταση απαρτίζεται και από μέλη της αντιπολίτευσης.
Τέλος ο κ. Σταμούλης ζήτησε από τους διαφωνούντες να κριθεί η διοίκηση στο τέλος της θητείας της.

Να σημειώσουμε ότι ο εν λόγω προϋπολογισμός, καθώς και οι προηγούμενοι κινούνται μέσα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης η οποία μαστίζει τη χώρα και τις περικοπές των επιχορηγήσεων των Δήμων από το κεντρικό Κράτος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχουν περιληφθεί κατά φαντασία έσοδα, όπως γινόταν προ της κρισης, ουτωσώστε να εγγράφονται στον προϋπολογισμό έργα για εντυπωσιασμό και τα οποία δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να πραγματοποιηθούν.
Είδαμε έναν προϋπολογισμό προσγειωμένο στον οποίο αναμένονται να απορροφηθούν τα πραγματικά έσοδα τα οποία προϋπολογίζεται ότι θα έχει ο Δήμος κατά το 2019.