Ως πρόσκαιρη νίκη αναφέρει την υπόθεση της μη έγκρισης ερευνών για βωξίτη στα Γεράνεια η Π.Ε. της ΛΑΕ Μεγάρων και Νέας Περάμου και επισημαίνει ότι θα πρέπει όλη η τοπική κοινωνία να βρίσκεται σε επαγρύπνηση.
Τελικός στόχος θα πρέπει να είναι η αναίρεση του Προεδρικού Διατάγματος του 1936 ώστε η επιστροφή της γης στους κατοίκους να είναι οριστική.

ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΜΙΑ ΝΙΚΗ – ΕΠΑΓΡΥΠΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ Π.Δ. ΤΟΥ 1936
ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΠΙΣΩ ΤΗ ΓΗ ΜΑΣ

Ανακοίνωση του γραφείου επικοινωνίας της Π.Ε. Μεγάρων – Ν. Περάμου της ΛΑ.Ε.

Πριν από μερικές ημέρες ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης απέρριψε την αίτηση της “ΔΕΛΦΟΙ – ΔΙΣΤΟΜΟΝ”, εταιρείας συμφερόντων Μυτιληναίου, περί έναρξης ερευνητικών εξορύξεων και – αν υπάρξουν επαρκή κοιτάσματα – μετέπειτα κανονικής εξορυκτικής δραστηριότητας σε μια περιοχή εκτάσεως άνω των 50.000 στρεμμάτων που πιάνει σχεδόν όλη τη γη της Μεγαρίδας.
Η όλη αυτή εξέλιξη έγινε γνωστή αφού τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων το θέμα της γνωμοδότησης επί των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από μια τέτοια ενδεχόμενη δραστηριότητα. Αμέσως μόλις έγινε γνωστό κάτι τέτοιο υπήρξε κινητοποίηση από μεγάλη μερίδα της μεγαρικής κοινωνίας για να μην περάσουν τα εγκληματικά σχέδια της εταιρείας που έχει καταστήσει τον Παρνασσό και τη Γκιώνα σε κρανίου τόπο. Η Δημοτική Αρχή, συναισθανόμενη τις αντιδράσεις των πολιτών, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη κατά την οποία συστάθηκε η Επιτροπή Αγώνα κατά της Εξόρυξης. Η ανταπόκριση του απλού κόσμου ήταν συγκινητική και η διάθεση σύγκρουσης του με τα συμφέροντα καταγράφηκε. Οι συγκεντρώσεις και οι παραστάσεις διαμαρτυρίας έδειξαν την αποφασιστικότητα του λαού να μη δεχθεί τετελεσμένα. Κάτω από αυτό το βάρος της κινητοποίησης Δήμος, Περιφέρεια και Αποκεντρωμένη Διοίκηση εξέδωσαν ψηφίσματα και τελικά έβγαλαν αποφάσεις που ικανοποίησαν το λαϊκό αίσθημα.
Παρόλη όμως τη θετική εξέλιξη στην υπόθεση της αδειοδότησης, θεωρούμε ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει οριστικά και απευθύνουμε μήνυμα διαρκούς επαγρύπνησης και αγρήγορσης στη μεγαρική κοινωνία. Μας κάνει καχύπουπτους το γεγονός της πρόσφατης αλλαγής του νόμου για τις λατομικές και εξορυκτικές ζώνες που κάνει απλούστερη τη διαδικασία αδειοδότησης τέτοιων δραστηριοτήτων,αλλά – το κυριότερο – το γεγονός ότι το Π.Δ. του 1936 που καθορίζει την περιοχή ως περιοχή πιθανής εξορυκτικής δραστηριότητας και λειτουργεί ως παραχωρητήριο γης στη συγκεκριμένη εταιρεία, άρα μπορεί να έχει κέρδη ακόμα και χωρίς να ασκήσει αυτή τη δραστηριότητα, μέσω της πώλησης δικαιωμάτων σε άλλη εγχώρια ή ξένη εταιρεία! Δηλαδή, μπορεί η εν λόγω εταιρεία ή και οι επόμενες να κερδοσκοπούν με τα δικαιώματα μιας γης που ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΕΙ! Γι αυτό επιβάλλεται να συνεχιστεί ο αγώνας του λαού ώστε να ΑΝΑΙΡΕΘΕΙ ΤΟ Π.Δ. ΚΑΙ Η ΓΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΡΙΔΑΣ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ!
Η ΛΑ.Ε. από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό του μεγαρικού λαού, τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και με τα τοπικά στελέχη της. Ο γραμματέας της ΛΑ.Ε., Παναγιώτης Λαφαζάνης, επισκέφθηκε δυο φορές τα Μέγαρα, ενημερώθηκε αυτοπροσώπως από τον Δήμαρχο και εξέφρασε τόσο σε συνέντευξη τύπου όσο και με διαρκείς ανακοίνωσεις την αντίθεση του μετώπου στα σχέδια κυβέρνησης – Μυτιληναίου. Το μέλος της Π.Γ. Της ΛΑ.Ε., Βασίλης Πριμικήρης, ήταν παρών σε κάθε παράσταση της Επιτροπής Αγώνα είτε στην Περιφέρεια είτε στην Αποκεντρωμένη,ενώ τα τοπικά στελέχη είχαν ενεργό ρόλο μέσα στην Επιτροπή και στις κινητοποιήσεις. Το ίδιο και θα συνεχίσουμε μέχρι την τελικά νίκη.
Χαιρετίζουμε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που λήφθηκε κάτω από την πίεση της λαϊκής κινητοποίησης και καλούμε το λαό σε διαρκή επαγρύπνηση για να μην επανέλθουν οι κάθε λογής Μυτιληναίοι με τα εγκληματικά τους σχέδια. Παράλληλα, καλούμε τόσο την Επιτροπή Αγώνα όσο και το Δήμο να συνεχίσουν τον αγώνα ώστε να επέλθει η οριστική αναίρεση του Π.Δ. του 1936.
ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΓΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

Το γραφείο επικοινωνίας της Π.Ε. Μεγάρων – Ν. Περάμου της ΛΑ.Ε.

φδ