Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στους Δήμους και στις Περιφέρειες  με αφορμή την πρόθεση της ypes.jpgκυβέρνησης να επιβάλλει διορισμένου Γενικούς Γραμματείς στους ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού.
Η πρόθεση της κυβέρνησης έγινε γνωστή μόλις πρόσφατα με την διαβούλευση στην οποία έχει τεθεί το νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το Υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει να διορίζει δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θα υποκαταστήσουν τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη από τη θέση τους ως προϊσταμένων των υπηρεσιών.

Όπως έγινε γνωστό, η Κεντρική Ένωση Δήμων έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 με σκοπό να εξετάσουν το θέμα προσάπτοντας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να «αγνοήσει τη βούληση των τοπικών κοινωνιών και να προσπεράσει» τις εκλεγμένες διοικήσεις των Δήμων, επιβάλλοντας τους επιτροπεία.

Κοινή ανακοίνωση – μήνυμα προς την κυβέρνηση εξέδωσαν οι Δήμαρχοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης η οποία έχει ως εξής:
«Η εμφύτευση Γενικών Γραμματέων στους δήμους, μέσω διορισμού τους από την κυβέρνηση, αποτελεί νόθευση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοδιοίκησης των τοπικών κοινωνιών.
Είναι, συνεπώς, εκ προοιμίου απαράδεκτη ακόμη και η συζήτηση μιας τέτοιας πρότασης».

Για κατάργηση της Αυτοδιοίκησης κάνει λόγο με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός.

«Είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να πλήξει τον υγιή και αποτελεσματικό θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ένα θεσμό που αν και μετρά μόλις έξι χρόνια ζωής, έχει δώσει απόλυτα πετυχημένα δείγματα γραφής στην κοινωνία, της οποίας αποτελεί ουσιαστικό στήριγμα όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, και ταυτόχρονα αποτελεί τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης στην πατρίδα μας.
Θεωρούμε αδιανόητο ότι η κυβέρνηση αντί να στηρίξει ακόμη πιο αποφασιστικά την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και αντί να προχωρήσει πιο θαρραλέα στην αποκέντρωση με γνώμονα την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών στον πολίτη, επιχειρεί να αδρανοποιήσει τις αιρετές περιφέρειες και να τις μετατρέψει σε μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους.
Θεωρούμε αδιανόητο ότι η κυβέρνηση φέρνει μια ρύθμιση η οποία το μόνο που κάνει είναι να γραφειοκρατικοποιεί τη δυναμική της δημοκρατίας.
Θεωρούμε αδιανόητο η κυβέρνηση να εμμείνει σε μια ρύθμιση που αποσκοπεί στη χειραγώγηση, τον έλεγχο και, σε τελική ανάλυση, την κατάργηση της Αυτοδιοίκησης».