Σε αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών στη Ρεβυθούσα προγραμματίζει να προβεί ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). Πρόκειται για την απόφαση της εταιρείας να κατασκευάσει νέα προβλήτα στο νησί και προς τούτο έχει προκηρύξει διαγωνισμό για εκπόνηση της αρχικής μελέτης.
Έντονη ανησυχία επικρατεί πλέον μεταξύ των κατοίκων της περιοχής αφού η νέα προβλήτα αυξάνει τώρα τις πιθανότητες ατυχήματος στο χώρο μεταξύ των Μεγάρων και της Σαλαμίνας.
Η επιχειρηματική όρεξη των διοικούντων τον ΔΕΣΦΑ έχει πλέον ανοίξει για τα καλά και σχεδιάζουν να μετατρέψουν το νησί – αποθήκη ως μέσον για ανάδειξη του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου σε κόμβο για την τροφοδοσία της βαλκανικής αγοράς.

Η τελευταία εξέλιξη δικαιώνει όσους πριν 30 χρόνια είχαν ταχθεί εναντίον της κατασκευής του έργου επικαλούμενοι την μεγάλη επικινδυνότητα.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΔΕΣΦΑ

Ο ΔΕΣΦΑ προγραμματίζει την κατασκευή στη Ρεβυθούσα μιας νέας προβλήτας φόρτωσης LNG μικρής κλίμακας, καθώς και την αναβάθμιση της υπάρχουσας προβλήτας ώστε να μπορεί να δέχεται προς φόρτωση μικρά πλοία χωρητικότητας 1.000-20.000 κ.ε.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΔΕΣΦΑ, τα έργα αυτά θα ενισχύσουν σημαντικά τις δυνατότητες μεταφοράς LNG μέσω του οδικού δικτύου και της θάλασσας σε περιοχές εκτός δικτύου, για χρήση από τους βιομηχανικούς καταναλωτές και τα τοπικά δίκτυα διανομής ή στον τομέα των μεταφορών.

Πέραν όλων των άλλων, ο ΔΕΣΦΑ προσβλέπει στο ότι με τα έργα αυτά θα καταστεί εφικτή η φόρτωση πλοίων που θα μπορούν στη συνέχεια να τροφοδοτούν πλοία στο λιμάνι του Πειραιά.

Βασικό ζητούμενο είναι το πως θα διασφαλιστεί η άμεση διαθεσιμότητα των πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα απαιτούνται σε μια τέτοια περίπτωση. Δεδομένου ότι η σημερινή χωρητικότητα της Ρεβυθούσας δεν επαρκεί, αλλά και του ότι η κατασκευή της τρίτης δεξαμενής καθυστερεί, η λύση που προκρίνεται είναι η ενοικίαση ενός πλοίου, το οποίο θα «δέσει» στη Ρεβυθούσα, στο οποίο θα μπορούν να αποθηκεύονται οι απαιτούμενες ποσότητες LNG.

Πηγή: Δημήτρης Κοιλάκος
Energy Press