Πλησιάζουμε στα τέλη μιας ακόμη χρονιάς και ένας σύντομος, αλλά αναγκαίος, απολογισμός επιβάλλεται να γίνει. Για τους κατοίκους της Νέας Περάμου ο απολογισμός, όχι για κανένα έργο υποδομής και ανάπτυξης, αλλά για την καθημερινότητα είναι απελπιστικά απογοητευτικός.

Δεν θα πρέπει ο απολογισμός αυτός να βασιστεί μόνο στους τελευταίους 3 μήνες διοίκησης του Καλλικρατικού Δήμου Μεγαρέων, μιας και η σημερινή διοίκηση Βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου  για μια δημοτική περίοδο και φέρει 4 και πλέον χρόνια «εμπειρίας» και «γνώσης» σε θέματα όπως αυτά του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, της κοινωνικής πολιτικής, της παιδείας, του πολιτισμού, της τοπικής οικονομίας, της βελτίωσης των Διοικητικών και Οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου.

Οι κάτοικοι της Νέας Περάμου και όλων των οικισμών αυτής, παλεύουν για την αντιμετώπιση των καθημερινών τους προβλημάτων, τα οποία δυσχεραίνουν σαφώς την ποιότητα ζωής τους. Πιο συγκεκριμένα:

  • Καθαριότητα – Απορρίμματα – Ογκώδη

Η σημερινή διοίκηση αδυνατεί να περιορίσει τον όγκο των οικιακών απορριμμάτων, σε βαθμό που αυτά απειλούν την υγεία των κατοίκων των περιοχών, καθώς και το περιβάλλον. Για τα ογκώδη, η επιτακτική λύση για εύρεση χώρου εναπόθεσης ή έστω ανακύκλωσης ορισμένων (όπως γίνεται σε άλλους Δήμους σήμερα) απλά δεν υφίσταται.

  • Περιβάλλον και ποιότητα ζωής

Έργα όπως Σχεδιασμός και διευθέτηση της οικιστικής ανάπτυξης της Κοινότητας, Ολοκλήρωση Γ.Π.Σ., Αλλαγή σχεδίου κεντρικής πόλης σε Γενική κατοικία, Ολοκλήρωση και συντήρηση δικτύων αποχέτευσης – λυμάτων, Κατασκευή νέου Δικτύου ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ), κατασκευή κεντρικής πλατείας στο Γεφυράκι, ολοκλήρωση εφαρμογής Σχεδίου Πόλης στο Ακρογιάλι, ολοκλήρωση συνδέσεων ύδρευσης στην Κάτω Βλυχάδα, δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων σε Ακρογιάλι, Νεράκι, Λουτρόπυργο, Επέκταση Νεκροταφείου και πολλά άλλα, αποτελούν έργα μείζονος σημασίας για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, για τα οποία έχουν ψηφιστεί πολλάκις όλα αυτά τα χρόνια από τα Τοπικά Συμβούλια.

  • Αντιπλημμυρική Προστασία

Άλλο ένα έργο που αδυνατεί η σημερινή διοίκηση να φέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιπλημμυρική προστασία της Νέας Περάμου. Το έργο των ομβρίων υδάτων σαφώς και δεν είναι η λύση για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Σαφώς είναι ένα έργο που θα βοηθήσει, αλλά δεν θα θωρακίσει την Νέα Πέραμο σε μια μελλοντική θεομηνία. Πλέον τα χρόνια έχουν σαφώς αλλάξει, οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει με σφοδρές και σαρωτικές καταιγίδες. Ο κόσμος πλέον νιώθει ανασφαλής, μιας και δεν υπάρχει αντιμετώπιση για αυτά τα θέματα.

  • Κοινωνική Μέριμνα, Κοινωνική Προστασία

Σχολεία ακατάλληλα για την στέγαση των μαθητών (προαύλια, τάξεις, χώροι γυμναστικής, κτλ), κοντέινερ αντί για κανονικά δομημένες τάξεις, ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών σε κάθε έναρξης σχολικής χρονιάς, είναι μόνο λίγα από τα πιο σοβαρά προβλήματα του τόπου. Έρχεται να προστεθεί και το κλείσιμο της 24ωρης βάσης του Κέντρου Υγείας της περιοχής, του μόνο που εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους καθημερινά στην ευρύτερη περιοχή για πρώτες βοήθειες. Σε χρόνια χαλεπά και σε χρόνια οικονομικά δύσκολα, δεν είδαμε μια πρόταση τουλάχιστον ή ενέργεια για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

  • Συγκοινωνία και Δρόμοι

Η μη λειτουργική Δημοτική συγκοινωνία σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, με περιορισμένες στάσεις και ωράρια, καθώς και η ανύπαρκτη στάση από τον προαστιακό της Νέας Περάμου, όπου πολλοί κάτοικοι, δάσκαλοι, αλλά και επισκέπτες θα ήθελαν χρησιμοποιήσουν, είναι ένα ακόμα χρόνιο πρόβλημα για του οποίου λύση δεν υπήρξε ποτέ. Η αστικοποίηση της συγκοινωνίας αποτελεί μεγάλο ζήτημα γα τη σημερινή διοίκηση, μιας και ποτέ δεν προτάθηκε για ευνόητους λόγους. Οι απροσπέλαστοι δρόμοι, ειδικότερα για τις περιοχές πάνω από τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό, γεμίζουν πολλές φορές λιμνάζουσες παγίδες, αλλά και αποτελεί οικονομικό βάρος για τους κατοίκους που συχνά σπάνε τα αυτοκίνητά τους.

  • Πολιτισμός

Η ανύπαρκτη υποστήριξη, οικονομική ή μη, της σημερινής Διοίκησης αποτελεί πραγματικότητα, μιας και αν όχι όλες οι εποχιακές, πολιτιστικές εκδηλώσεις, πραγματοποιούνται μόνο από ιδιωτική πρωτοβουλία.

  • Αναβάθμιση των Διοικητικών λειτουργιών και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των Υπηρεσιών

Σε επίπεδο βελτίωσης των συνθηκών εργασίας ειδικά για τους υπαλλήλους καθαρισμού, δεν υπάρχει κανένας σεβασμός ως προς την προστασία τους όσον αφορά τον ρουχισμό, την συντήρηση και αναβάθμιση των οχημάτων και όλου του μηχανολογικού εξοπλισμού.

  • Δήμος Μεγαρέων – Νέας Περάμου

Και να μην ξεχάσουμε την μετονομασία του Δήμου. Μετά από την δεύτερη πρόσφατη επικαιροποίηση της αρχικής απόφασης του τότε Τοπικού Συμβουλίου, το θέμα αυτό φαίνεται πως καλά κρατείται στα συρτάρια της Διοίκησης. Ένα θέμα για το οποίο έχει ψηφιστεί και από το προηγούμενο, αλλά και το τωρινό Τοπικό Συμβούλιο.

  • Πάγια Προκαταβολή ανά μήνα

Λίγα λόγια για αυτή: Από την Πάγια Προκαταβολή, όπου σύμφωνα με την Υ.Α. το ποσό για την κοινότητά μας ανέρχεται στα €4,000, μπορεί να πληρώνεται οποιαδήποτε δαπάνη σχετίζεται με τις αρμοδιότητες που απονέμει ο νόμος στις Κοινότητες ή μεταβιβάζει σε αυτές το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως:

α) η δαπάνη για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών επείγοντος χαρακτήρα στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης (ν.3852/2010 αρ.82 περ.γ΄),

β) η δαπάνη για την επείγουσα αποκατάσταση βλαβών στο δημοτικό δίκτυο ηλεκτροφωτισμού (ως άνω περ.δ΄),

γ) η δαπάνη για επείγουσες εργασίες επισκευής των οργάνων και γενικά των εγκαταστάσεων των παιδικών χαρών, όταν πρόκειται για βλάβες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών (ως άνω περ.ε΄),

δ) η δαπάνη για επείγουσες εργασίες καθαρισμού οδών, πλατειών, αλσών και κοινόχρηστων γενικά δημοτικών χώρων (ν.3852/2010 αρ.83 παρ.2 περ.δ΄).

 

Ο πρόεδρος της Κοινότητας, μέχρι και σήμερα, δεν έχει λάβει ούτε 1 ευρώ από την Πάγια Προκαταβολή, καθώς και ο προηγούμενος είχε λάβει για κάθε χρόνο από τρεις με τέσσερις φορές και για το 2019 μόνο μια, σύμφωνα με δική του δήλωση.

 

Κλείνοντας, η αποτύπωση όλων των προβλημάτων, μικρών ή μεγάλων, που προκύπτουν σήμερα στην Νέα Πέραμο είναι μια πραγματικότητα που μπορούμε αν μην τι άλλο να την παραδεχθούμε. Οι τοπικοί αιρετοί της περιοχής, οι οποίοι ψηφίστηκαν από τους πολίτες, επιβάλλεται να πιέσουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση για μια καλύτερη Νέα Πέραμο, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους της, για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά της. Οι μικροπολιτικές και τα προσωπικά συμφέροντα πρέπει να μην στέκονται εμπόδιο και μόνο όλοι μαζί θα μπορέσουμε να προσφέρουμε σε αυτόν τον τόπο που ζούμε, σε αυτόν τον τόπο που επιλέξαμε να ζούμε, να κάνουμε οικογένεια, να εργαστούμε.

Θωμαΐς Λιώτα
Μέλος Ανεξάρτητης Τοπικής Νέας Περάμου