Δεν ήταν απροβλημάτιστη η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαρέων της 12ης Δεκεμβρίου 2016 σχετικά με την έναρξη του έργου παροχής πόσιμου νερού στην Κινέτα.
Πέραν αυτού τέθηκαν και άλλα σημαντικά θέματα όπως το χρέος της επιχείρησης προς την ΕΥΔΑΠ και το μέλλον της, το μέλλον του δικτύου ύδρευσης και το κλείσιμο της υπό εκκαθάριση ΔΕΥΑΜ.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, υπήρξε έντονος σκεπτικισμός σχετικά με το δίκτυο διανομής στα Μέγαρα και διατυπώθηκαν ανησυχίες για τον τυχόν συμψηφισμό του χρέους προς την ΕΥΔΑΠ (το οποίο σταθερά αυξάνεται κατά περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο) με παραχώρησή του.

Μένουμε στην αναφορά – δέσμευση του Δημάρχου ότι σύντομα πρόκειται να τεθούν τα εν λόγω θέματα σε συζήτηση και διαβούλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Σχετικά με το θέμα της υδροδότησης της Κινέτας , ο κ. Σταμούλης διακήρυξε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι όροι της συμφωνίας με την ΔΕΥΑΜ ουσιαστικά απεμπλέκουν την υπόθεση της Κινέτας από τα χρονίζοντα προβλήματα της Δημοτικής Κοινότητας Μεγάρων ώστε η ύδρευση του οικισμού να ξεκινήσει και επί τέλους κάποτε να ολοκληρωθεί.
Από την τοποθέτηση του Δημάρχου έγινε προφανές ότι και ο ίδιος επιθυμεί την όσο το δυνατόν ανώδυνη λύση της ΔΕΥΑΜ για τον λόγο ότι τα οποιαδήποτε χρέη της θα περάσουν στον Δήμο (εγγυητής) και αυτό θα τον οδηγήσει με βεβαιότητα στην χρεοκοπία.

Προκύπτει επίσης ότι το μοντέλο της Κινέτας και η παρακαταθήκη του έργου είναι δυνατόν να αποτελέσουν αφετηρία για την ύδρευση της βόρειας πεδιάδας και του οικισμού Αλεποχώρι

Ακολουθούν οι δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε ο Δήμος προκειμένου η ΕΥΔΑΠ να αναλάβει την κατασκευή του έργου

  1. Να παραδώσει χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα στην ΕΥΔΑΠ την μελέτη κατασκευής του αγωγού και της δεξαμενής (έργο Μαρινάκη)
  2. Να μεταβιβάσει την κυριότητα, χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, το οικόπεδο στο οποίο θα κατασκευαστεί η δεξαμενή αποθήκευσης (η αγορά του προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του έργου)
  3. Να υδροδοτήσει τον συνοικισμό μέσω του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης – βάσει του νόμου 2744/99 το δίκτυο μπορεί να παραχωρηθεί στην ΕΥΔΑΠ όταν ολοκληρωθεί και είναι πλήρως λειτουργικό
  4. Κύριος του έργου θα είναι η ΕΥΔΑΠ
  5. Να συναφθεί σύμβαση μεταξύ Δήμου Μεγαρέων και ΕΥΔΑΠ για υδροδότηση της Κινέτας μετά την ολοκλήρωση του έργου
  6. Να υποβάλλει αίτημα – ο Δήμος Μεγαρέων προς την ΕΥΔΑΠ – παράδοσης του συνόλου των δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης και λοιπών υποδομών  ($8, Ν2744/1999) για την εκτέλεση του εν λόγω έργου.

 

Την πρόταση της πλειοψηφίας υπερψήφισαν οι παρατάξεις Τώρα, Λαϊκή Συσπείρωση και Ενεργοί Πολίτες. Επίσης υπερψήφισαν οι ανεξάρτητοι Κλεάνθης Βαρελάς και Μελέτης Λέλης αμφότεροι των οποίων διατύπωσαν επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα αλλά και την ουσία της παραγράφου 6.
Σημειώνουμε ότι ο Αντώνης Χοροζάνης, δίδοντας την θετική του ψήφο, επέμεινε να προστεθεί ειδική παράγραφος στην οποία να αναφέρεται ότι θα πρέπει η ΕΥΔΑΠ, σε περίπτωση κατά την οποία αναλάβει το έργο, να φέρει το νερό έξω από κάθε κατοικία, είτε εντός είτε εκτός σχεδίου.

Καταψήφισαν η παράταξη Μέγαρα – Νέα Πέραμος, Νέο Ξεκίνημα του τέως Δημάρχου Γιάννη Μαρινάκη και ο ανεξάρτητος Σωτήρης Πιλίλης.

Είναι γεγονός ότι όλες οι παρατάξεις και οι ανεξάρτητοι συμφώνησαν στην ανάγκη να πραγματοποιηθεί το έργο.

Ο τέως Δήμαρχος Γιάννης Μαρινάκης: «Πρέπει ξεκινήσει το έργο για να φθάσει στο τέλος» και το χαρακτήρισε ως σημαντικό για την περιοχή.
Θέλοντας να τονίσει την συμβολή της δικής του περιόδου στο θέμα υπενθύμισε ότι η μελέτη του έργου εκπονήθηκε και υπεβλήθη επί διοίκησής του το 2013 και κόστισε στον Δήμο 177 χιλιάδες ευρώ.
Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλε η διοίκησή του για μείωση της υπερβολικής χρέωσης του Δήμου κατά την περίοδο 1999-2007
Ενώ χαρακτήρισε την παράγραφο 6 ως «γκρίζο σημείο».
Ζήτησε το κόστος της μελέτης  να συμψηφιστεί με το χρέος του Δήμου.
Με ερώτησή του επεσήμανε το παράδοξο «Γιατί πρέπει να υπογραφεί ειδική σύμβαση προκειμένου να πάει το νερό στην Κινέτα αφού η Κινέτα είναι περιοχή του Δήμου Μεγαρέων»;
Τέλος ζήτησε να απαλειφθεί κάθε αναφορά σε παράδοση δικτύου επισημαίνοντας ότι η απόκτηση του δημοτικού δικτύου Μεγαρέων θα αυξήσει δυσανάλογα το ενεργητικό της ΕΥΔΑΠ.
Εντύπωση προκάλεσε η ερώτησή του περί του αν υπάρχει ειδικός νόμος σύμφωνα με τον οποίο η ΕΥΔΑΠ παραλαμβάνει τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης άνευ ανταλλάγματος. Ήταν μια ερώτηση της οποίας η σημασία θα φανεί στο μέλλον.

Ο Γιώργος Μπερδελής, παρά την θετική του ψήφο, επεσήμανε το γεγονός ότι η Διοίκηση με την συγκεκριμένη σύμβαση αναλαμβάνει μεγάλη πολιτική ευθύνη και ενδέχεται να βρεθεί δέσμιά της ώστε να μην έχει την δυνατότητα ελιγμού στις διαπραγματεύσεις στο μέλλον.
Παράλληλα επέρριψε ευθύνες στον Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Βασιλείου ο οποίος ήταν ξεκάθαρος στην θέση ότι το έργο θα το εκτελέσει η Περιφέρεια. «Τότε θα ήταν διαφορετικό το πλαίσιο» πρόσθεσε με νόημα ο κ. Μπερδελής.

Ο Αντώνης Χοροζάνης επίσης υπερψήφισε αλλά τόνισε ότι το θέμα συζητούμενο θέμα δεν είναι ξεκομμένο από τον Δήμο. «Βλέπετε», είπε, «ο Δήμος αναλαμβάνει να φτιάξει το εσωτερικό δίκτυο και να το παραδώσει στην ΕΥΔΑΠ».
Η απόφαση λαμβάνεται εκμεταλλευόμενη την ανάγκη των κατοίκων της Κινέτας για πόσιμο νερό.
Αναρωτήθηκε γιατί δεν ανέλαβε από την αρχή η ΕΥΔΑΠ να κατασκευάσει το έργο και ενεπλάκη Περιφέρεια και πρόσθεσε ότι εταιρεία ύδρευσης αναλαμβάνει να κατασκευάσει την δεξαμενή αλλά όχι το δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο ο Δήμος πέφτει θύμα εκβιασμού ώστε να κατασκευάσει αυτός το δίκτυο.
Τέλος ζήτησε να προστεθεί στην απόφαση η φράση «Η ΕΥΔΑΠ θα πάει το νερό έξω από τα σπίτια των κατοίκων»

Ι. Μιχάλαρος: Είπε: «Από παλιά δείξαμε αδυναμία να έχουμε τη ΔΕΥΑΜ κερδοφόρα. Τώρα ζητάμε να τα πουλήσουμε όλα. Επειδή η Κινέτα είναι τουριστική περιοχή θα ψηφίσω ΝΑΙ. Όμως το θέμα είναι η ΕΥΔΑΠ να υδροδοτήσει και σπίτια εκτός σχεδίου».

Βασίλης Κόττας, Θανάσης Δρένης και Μελέτης Λέλης επίσης ζήτησαν να πληροφορηθούν τον λόγο για τον οποίο η περιφέρεια υπαναχώρησε και δεν επιθυμεί να εκτελέσει το έργο.
Επ’ αυτού απάντησε ο Αντιδήμαρχος Κ. Καράμπελας ο οποίος ενημέρωσε το σώμα ότι η Περιφέρεια αναζήτησε εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους και άφησε τους δικούς της για εφεδρεία.

Ο Κλεάνθης Βαρελάς (παραθέτουμε την άποψή του όπως αυτή έφθασε γραπτώς στο γραφείο μας)
«Η διοίκηση του δήμου από την σημερινή εισήγηση του θέματος δείχνει αποφασισμένη να τερματίσει την λειτουργία της ΔΕΥΑ Μεγάρων και αυτό φαίνεται καθαρά από την τελευταία παράγραφο της εισήγησης που αφορά την υποβολή αιτήματος  παράδοσης του συνόλου των δικτύων του δήμου Μεγαρέων στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε.
Το  σημερινό θέμα λοιπόν που αφορά την υδροδότηση της Κινέτας από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε και την κατασκευή εξωτερικού αγωγού ύδρευσης και της κεντρικής  δεξαμενής ,είναι άμεσα συνδεδεμένο με το θέμα της ΔΕΥΑ Μεγάρων και γι’ αυτό έπρεπε να το δούμε συνολικά και να υπάρξει διεξοδική συζήτηση ώστε όλοι μας να αντικρίσουμε  την πραγματικότητα αφού είναι πλέον γνωστό ότι η ΔΕΥΑΜ επιβαρύνει το δήμο Μεγαρέων κάθε χρόνο  περίπου 2.000.000 ευρώ.
Η υδροδότηση της Κινέτας είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη για τους κατοίκους της και για την ανάπτυξη της περιοχής γενικότερα ,μιας περιοχής που αντιμετωπίζει καθημερινά ένα τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη πόσιμου νερού.
θεωρώ λοιπόν  πως είναι υποχρεωτικό άμεσα να γίνουν όλες εκείνες οι διαδικασίες που απαιτούνται για την υδροδότηση της Κινέτας χωρίς να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και φυσικά είμαι σύμφωνος με την κατασκευή του αγωγού και της δεξαμενής  από την ΕΥΔΑΠ ,πρέπει όμως να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο αίτημα για την παράδοση των δικτύων ύδρευσης του δήμου Μεγαρέων ώστε να μην δοθούν άνευ όρων στην ΕΥΔΑΠ».

Σωτήρης Πιλίλης, ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος: «Το σημερινό θέμα είναι αποδοχή των αιτημάτων της ΕΥΔΑΠ. Η ύδρευση της Κινέτας είναι όνειρο ετών και ζωής.  Η σκοπιμότητα του έργου είναι δεδομένη και θα πρέπει να την στηρίξουμε.
Η 6η παράγραφος συνδέει το θέμα με τα δίκτυα της πόλης και την ΔΕΥΑΜ.
Θα ψηφίσω εφόσον απαλειφθεί η 6η παράγραφος της συμφωνίας»

Μελέτης Λέλης: «Δεν είμαι αντίθετος ως προς την ύδρευση της Κινέτας. Είμαι αντίθετος με την παράγραφο 6 της συμφωνίας. Το να αποδεχθούμε σειρά αιτημάτων της ΕΥΔΑΠ αυτό συνδέεται με τις προχωρημένες συζητήσεις για παραχώρηση των δικτύων. Τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, το υπέδαφος, το πελατολόγιο και ο βιολογικός καθαρισμός προσδίδουν υπεραξία.»

Φόβους εξέφρασε ο Δημοτικός Σύμβουλος Λευτέρης Παπαλευθέρης ότι τυχόν παραχώρηση του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων θα φέρει την πιθανότητα να επιφορτισθεί και με την επεξεργασία μέρους των λυμάτων της Ψυττάλειας.

Τέλος επισημαίνουμε την πολιτική τοποθέτηση του εισηγητή αντιδημάρχου Κώστα Καράμπελα ο οποίος είπε μεταξύ άλλων αναφερόμενος σε όσους δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση:
«Με τις τοποθετήσεις σας, κ. Συνάδελφοι, παραβλέπετε τη σπουδαιότητα του έργου. Το σημαντικό είναι να πάει το νερό στην Κινέτα ώστε οι κάτοικοι να χρησιμοποιούν κατάλληλο και καθαρό νερό».
Επεσήμανε την τεχνογνωσία την οποία έχει η ΕΥΔΑΠ στην κατασκευή έργων ύδρευσης και επίσης στην εμπειρία της άντλησης πόρων από χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά προγράμματα.