Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού έχει διαψεύσει τις προσδοκίες μας για ένα απροβλημάτιστο και χωρίς πανδημία καλοκαίρι.
Οι συνθήκες δεν επιτρέπουν ακόμα τη μετακίνηση και διαβίωση σε άλλες περιοχές χωρίς προφυλάξεις και προϋποθέσεις.
Τι ισχύει για τις μετακινήσεις με πλοίο αεροπλάνο και αυτοκίνητο.
Αλλάζουν τα δεδομένα για τις μετακινήσεις των πολιτών, καθώς νέα μέτρα τίθενται σε εφαρμογή, τη στιγμή που η Ελλάδα εισέρχεται σε μία νέα κανονικότητα, η οποία χαρακτηρίζεται από κάποιες περισσότερες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους.
Τι το διαφορετικό επιφυλάσσουν αυτές οι νέες ισορροπίες; Αυτό που στην ουσία αλλάζει, σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι πρότινος, είναι ο τρόπος που οι πολίτες θα ταξιδεύουν προς νησιωτικούς προορισμούς.
Καταλυτική για τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ είναι η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα που εντείνει τις ανησυχίες αύξησης της διασποράς του κορονοϊού, με την κυβέρνηση να εντατικοποιεί τις προσπάθειές της, προκειμένου να πείσει ολοένα και περισσότερους πολίτες να εμβολιαστούν. Στο πλαίσιο αυτό και υπό τον φόβο ενός νέου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση προχώρησε σε νέες ρυθμίσεις που θα πλαισιώνουν τα ταξίδια των πολιτών.

Ταξίδι με πλοίο

Οι βασικές αλλαγές επέρχονται σε ό,τι αφορά τα ταξίδια με πλοίο.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, πλέον οι μετακινήσεις με πλοίο στα νησιά θα πραγματοποιούνται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό test (PCR ή rapid).
Οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν από τη Δευτέρα, 5 Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, τα μέτρα που ισχύουν είναι τα εξής:

Οι ενήλικες θα πρέπει να φέρουν: Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
Για ανήλικους 12 – 17 ετών, θα απαιτείται οποιοδήποτε τεστ, συμπεριλαμβανομένου του self test, ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.
Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσους είναι άνω των 12 ετών.

Ταξίδι με αεροπλάνο

Για τις πτήσεις εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς, οι πολίτες πρέπει να πληρούν κάποια από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 14 ημέρες από τον εμβολιασμό τους (πλήρως εμβολιασμένοι) και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε τεστ PCR εντός των 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε rapid test εντός των τελευταίων 48 ωρών. Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου με την μέθοδο PCR και της εξέτασης με rapid test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης.
Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Σημειώνεται ότι οι πολίτες, για τις μετακινήσεις τους προς τις χώρες της ΕΕ, θα μπορούν να εκδίδουν το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19.
Με το πιστοποιητικό, ο πολίτης θα ταξιδεύει εντός της ΕΕ χωρίς περαιτέρω ταξιδιωτικούς περιορισμούς (π.χ. τεστ ή καραντίνα).
Στο πιστοποιητικό αναφέρονται διάφορα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου του, (όνομα, ημερομηνία γέννησης) και πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του έναντι της COVID: Είτε εμβολιασμός (με πληροφορίες για τον τύπο του εμβολίου και την ημερομηνία της τελευταίας δόσης), είτε αρνητικό μοριακό τεστ (ημερομηνία και τύπος τεστ), είτε αντισώματα μετά τη νόσο (διάρκεια ανοσίας).
Διατίθεται σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή και σε δύο γλώσσες (στη γλώσσα του κράτους που το εκδίδει και στα αγγλικά), ενώ διαθέτει ένα QR Code.
Οι πολίτες μπορούν να εκδώσουν το πιστοποιητικό στο gov.gr ενώ είναι δυνατή η έκδοσή του και σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο πρόβλημα έκδοσης του πιστοποιητικού.

Ταξίδι με αυτοκίνητο ΙΧ

Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια με αυτοκίνητο, αυτό που ισχύει είναι ο περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων.
Συγκεκριμένα, για ΙΧ έως επτά θέσεων, επιτρέπονται μέχρι τρεις επιβάτες πλέον του οδηγού, ενώ για ΙΧ έως εννέα θέσεων, επιτρέπονται μέχρι τέσσερις επιβάτες πλέον του οδηγού.
Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν α) ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή β) άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.
Υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας, με εξαίρεση όταν επιβαίνουν μόνο ο/η οδηγός, σύζυγοι/συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού.
Να σημειωθεί, εν τω μεταξύ, ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι σε ό,τι αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις, αξιολογούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα από την κυβέρνηση και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί σύντομα, χωρίς να δίδονται περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο αυστηρότερων μέτρων και για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με ΙΧ.