«Φιστίκι από τα Μέγαρα κι ας είν΄ και μπαλωμένο». Αναμφισβήτητα, η παραγωγή φιστικιού είναι ένα από τα σημαντικότερα ατού των Μεγαριτών που αποφέρει χρήμα, αρκεί να δουλευτεί, όπως πρέπει.
Πολλοί Μεγαρίτες ενισχύουν τα ετήσια έσοδά τους από αυτήν την καλλιέργεια, αφού λαμβάνουν ένα εισόδημα που πληροί τις προϋποθέσεις ενός βασικού, ή ακόμα καλύτερα, ικανοποιητικού εισοδήματος.
Κάθε τέλος Αυγούστου, ο αγώνας συγκομιδής του προϊόντος των φιστικοπαραγωγών είναι γεγονός και πολύ κόσμος αναμένει το φρέσκο φιστίκι.

Κι ενώ τα Μέγαρα έχουν το χάρισμα να έχουν δραστηριότητες που τα στηρίζουν, έρχονται οι δύσκολες εκείνες συνθήκες που δυστυχώς δεν μπορεί κάποιος ούτε να τις προβλέψει αλλά ούτε να τις αποτρέψει.
Είναι πασιφανές πως τόσο η πανδημία όσο και η ακρίβεια έχουν γονατίσει κυριολεκτικά οικονομικά τον μέσο επιχειρηματία, γεωργό και άνθρωπο-καταναλωτή. Ο δισταγμός των ανθρώπων να καταναλώνουν ή το να είναι πολύ επιλεκτικοί στις αγορές τους έχει προβληματίσει τους παραγωγούς.
Ιδιαίτερα, η ακρίβεια είναι ίσως ο χειρότερος βραχνάς όχι μόνο για τους παραγωγούς αλλά για ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής.

Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου το αίσθημα της αισιοδοξίας πως όλα θα πάνε καλά μεγαλώνει. Ιδιαίτερα, φέτος που η ακρίβεια έχει κατακλύσει τα πάντα, οι προσδοκίες και η αναμονή για τη διαμόρφωση των τιμών παραγωγού φιστικιών είναι πολλές και οι ελπίδες πως κάπου θα σταματήσει όλο αυτό ακόμα περισσότερες.

Οι φήμες και η παραφιλολογία είναι πολλές, όμως κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την τελική διαμόρφωση της τιμής του φιστικιού μέχρι αυτή να διαμορφωθεί επίσημα όταν υπάρξουν χειροπιαστές αγοραπωλησίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Μεγαρείς παραγωγοί αναμένουν με αγωνία να διαμορφωθούν οι τιμές, οι οποίες αφενός θα καλύψουν το κόστος παραγωγής και αφετέρου θα εισφέρουν το εύλογο κέρδος τους.
Το φετινό γεγονός-κλειδί όμως είναι πως σημαντικό μέρος της περσινής παραγωγής βρίσκεται στις αποθήκες των εμπόρων οι οποίοι τώρα κοιτάζουν να το «σπρώξουν».

Εκείνο το οποίο προτείνεται για τους παραγωγούς είναι να μην απογοητευθούν αλλά να περιμένουν όπως επίσης να είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι.