Σε μια ατέρμονη, μετ΄εμποδίων και ενίοτε ανούσια συνεδρίαση στις 29 Μαΐου, το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαρέων αποφάσισε για τη μορφή των αντιδράσεων κατά της εγκατάστασης hot spot στην περιοχή Κουμίνδρι και συγκεκριμένα στο πρώην στρατόπεδο 75ΜΕ.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία των Δημοτικών Συμβούλων, του Δημάρχου και των Προέδρων των τριών Κοινοτήτων, Μεγάρων, Νέας Περάμου και Κινέτας ενώ παρόντες ήταν ο Βουλευτής Γιώργος Τσίπρας και ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Κοσμόπουλος. Οι συνεδριάζοντες κάθησαν αραιωμένοι στην αίθουσα ενώ στους συγκεντρωμένους έξω από το Δημαρχείο μεταδίδετο εικόνα και ήχος από τη συνεδρίαση.

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης δημιουργήθηκαν αρνητικές εντυπώσεις εξ αιτίας της απουσίας από τη συνεδρίαση των βουλευτών Μπούρα, Λιάκου και Κώτσηρα, όλοι τους βουλευτές της συμπολίτευσης, οι οποίοι δήλωσαν αδυναμία παρουσίας λόγω σημαντικών υποχρεώσεων στο κοινοβούλιο.
Η απουσία τους εκλήφθη ως προσχηματική και έγινε δεκτή με αρνητικά σχόλια.

Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του για τις μορφές της αντίδρασης είπε μεταξύ άλλων.

  • Δεν θα μείνουμε μόνο σε συνεδριάσεις αλλά θα δράσουμε πολτικά, υπηρεσιακά και δυναμικά
  • Θα είμαστε έτοιμοι για τα πάντα. Ήδη σήμερα ο υποφαινόμενος, ο πρόεδρος Σεβαστής, ο Γιάννης Πομώνης και ο Γιάννης Δήμας διώξαμε συνεργείο τοπογράφων το οποίο προσπάθησε να εκτελέσει εργασίες στο πρώην στρατόπεδο.
  • Θέλουμε ο Δήμος Μεγάρων να μην αλωθεί
  • Αρκεί να αγωνιστούμε ομονοημένα

Ζήτησε από τους κομματικούς παράγοντες να σταθούν πάνω από τα κόμματα και επέρριψε εμμέσως ευθύνες στον υπουργό Μηταράκη για τις παραπλανητικές του δηλώσεις.

Ο βουλευτής Γιώργος Τσίπρας επεσήμανε το γεγονός ότι οι μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας τείνουν να εξισωθούν με αυτές του 2015 και πρόσθεσε ότι αναμένονται περισσότερα κύμματα στο εγγύς μέλλον.
Παρά το γεγονός ότι υποστήριξε την άποψη ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν ανάγκη αποσυμφόρησης επέκρινε την κυβέρνηση ότι επιλέγει χώρους φιλοξενίας των μεταναστών και προσφύγων χωρίς να ζητά τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Μεγαρέων.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έντονες ανδιδράσεις εκ μέρους του κοινού που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση στον περίβολο του δημαρχείου οι οποίες αργότερα κατέληξαν στον προπηλακισμό του όταν βγήκε από το δημαρχείο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Κοσμόπουλος κατονόμασε την πολιτική ηγεσία και την ηγεσία και την ηγεσία της Εκκλήσας της Ελλάδος ως τους δύο εν δυνάμοι πόλους προς τους οποίους θα πρέπει να απευθυνθούν οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.
Πρόσθεσε δε ότι οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής διερευνούν και δύνανται να αντιμετωπίσουν τις παρεμβάσεις το Κράτους σε μια περιοχή όπου ούτε πτηνοτροφεία δεν μπορούν να εγκατασταθούν.

Ο Γιώργος Κουμπέτσος, κατά συνθήκη επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος αντιπολίτευσης Μέγαρα Νέα Πέραμος Νέο Ξεκίνημα, κατηγόρησε το δήμαρχο ότι γνώριζε για το hot spot αλλά το απέκρυψε. Ότι ο κ. Σταμούλης βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις και ότι ουσιαστικά επέτρεψε τον προγραμματισμό του.

Ο Γιώργος Μπερδελής, επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού Τώρα, συνέκρινε τις παρούσες αυθαιρεσίες του κράτους οι οποίες γίνονται εν καιρώ δημοκρατίας με εκείνες τις αυθαιρεσίες που έγιναν στα Μέγαρα επί Χούντας, όταν κατελήφθη αυθαίρετα η περιοχή Βασιλικός.
“Σήμερα, επί δημοκρατίας”, είπε, “πρέπει να έχει γνώση η τοπική κοινωνία”.
Πρόσθεσε ότι η κοινωνία δεν επιθυμεί την εγκατάσταση του hot spot επειδή δεν είναι κάτι που θα φέρει την ανάπτυξη.
Μάλιστα, για μια ακόμα φορά δήλωσε δημόσια, ότι όσο εκ μέρους των δημοτικών αρχών δεν γίνονται προτάσεις για χρήση περιοχών για αναπτυξιακούς σκοπούς, τόσο το Κράτος θα επιλέγει χρήσεις οι οποίες είναι ανεπιθύμητες σε άλλες περιοχές.
Τέλος δήλωσε υποστηρικτής των λαϊκών αγώνων εναντίον του hot spot.

Ο Κλεάνθης Βαρελάς, επικεφαλής του συνδυασμού Μαζί με Όραμα, παρομοίασε το Δήμο Μεγαρέων με πολιορκημένη πόλη  και χαρακτήρισε την παρούσα κατάσταση ως την πιό μεγάλη επιβάρυνση την οποία έχει υποστεί. Δήλωσε την κάθετη αντίθεση του συνδυασμού του προς την κατασκευή της δομής εκεί που έχει σχεδιασθεί και σε οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία στα όρια του Δήμου.
Χαρκατήρισε ως ιστορικές τις ευθύνες που έχουν επωμισθεί τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ κατηγόρησε το δήμαρχο ότι επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες για τις εξελίξεις οι οποίες του αναλογούν.

Ο Άγγελος Μακρυγιάννης, επικεφαλής του συνδυασμού Όμορφες Πόλεις, επεσήμανε την απουσία Μεγαριτών από το πλήθος το οποίο βρισκόταν έξω από το δημαρχείο και επήνεσε την παρουσία των νεοπεραμιωτών.
“Τελικά το ήξεραν και οι πέτρες για το hot spot και εμείς κωφεύαμε”, είπε.
Ο κ. Μακρυγιάννης και ο συνδυασμός του στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις κινητοποιήσεις που θα προέλθουν από το Δήμο.  “Δεν θέλουμε άλλη υποβάθμιση. Η Νέα Πέραμος χρειάζεται τουρισμό, οικιστική ανάπτυξη.
Πρέπει να αναδείξουμε στις προτάσεις μας ότι η περιοχή μας είναι υπερπλήρης από αλλοδαπούς”, κατέληξε.

Ο Αντώνης Χοροζάνης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, χρέωσε τις ευθύνες για το hot spot και γενικότερα για το μεταναστευτικό – προσφυγικό στις κυβερνήσεις, στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ το ζήτημα το χαρακτήρισε ως ταξικό.
“Δεν μπαίνουμε στην επιτροπή αγώνα επειδή δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη”, είπε.
Και πρόσθεσε: “Δεν δεχόμαστε φυλακές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα. Ζητάμε τον άμεσο απεγκλωβισμό των μεταναστών και προσφύγων και προώθησή τους στις χώρες προορισμού τους. Είστε υποκριτές”.

Το λόγο έλαβε επίσης και ο κ. Γιάννης Σεβαστής, πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Περάμου ο οποίος εδώ και μήνες επιμένει στην ανάδειξη του θέματος. Με λύπη παρουσίασε τις ως τώρα πρωτοβουλίες του για ενημέρωση οι οποίες όμως δεν εισακούστηκαν αρχικά αλλά τώρα δικαιώθηκε.
Ως εκ τούτων δήλωσε ότι “δηλώνω απερίφραστα ότι δεν θα επιτρέψουμε να μεταφερθεί το πρόβλημα του κεντρικού κράτους στη Νέα Πέραμο”.

Η ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

  • Νομική διερεύνηση όλης της διαδικασίας
  • Εισαγγελική παρέμβαση για τρόπο χρηματοδότησης των διαδικασιών
  • Συνάντηση με Υπουργό Μηταράκη
  • Συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα
  • Δυναμική αντίδραση εναντίον οποιασδήποτε έναρξης εργασιών και έργων