Μπορεί ο Εμπορικός Σύλλογος Μεγάρων να διοργανώνει ημερίδες και να προσπαθεί για την τουριστική ανάπτυξη των Μεγάρων, τα γεγονότα τα οποία συνέβησαν την Κυριακή στη Βαρέα μαρτυρούν το αντίθετο.
Χιλιάδες λουόμενων είχαν κατακλύσει την παραλία και μεταξύ αυτών υπήρχαν πολλοί τσιγγάνοι η παρουσία των οποίων δημιούργησε προβλήματα και παρεξηγήσεις.
Αν επρόκειτο για περιπτώσεις όπως των υπολοίπων δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Οι παραλίες είναι ελεύθερες για τον καθένα χωρίς διακρίσεις. Ήταν όμως η γενικότερη συμπεριφορά των τσιγγάνων προβληματική και ενοχλητική.

Τα περισσότερα οχήματα ήταν μεταφοράς πουλερικών και ήταν βρώμικα και δύσοσμα. (Στα Μέγαρα γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει δυσοσμία από κοπριά)
Με τραπέζια και καρέκλες οι τσιγγάνοι κατέλαβαν πεζοδρόμια και μέρος του οδοστρώματος και τα μετέτρεψαν σε εστιατόρια αφού στο ίδιο σημείο άναψαν φωτιές και έψηναν κρέας. Η κοινή πρακτική θέλει τους λουόμενους να κάθονται στην παραλία και να αφήνουν τα πεζοδρόμια στους πεζούς και το οδόστρωμα στα αυτοκίνητα.
Έπαιζαν μουσική δυνατά και ενοχλούσαν τόσο τους λουόμενους όσο και τους κατοίκους των γειτονικών σπιτιών.

Στη διάρκεια της ημέρας συνέβη ένα περιστατικό το οποίο θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε πολύ δυσάρεστο αν δεν παρενέβαιναν μέλη του Συλλόγου Βαρέας τα οποία είχαν στο μεταξύ καλέσει την Αστυνομία και το Λιμενικό.
Χωρίς πρόκληση τρεις τσιγγάνοι επιτέθηκαν σε κάτοικο της περιοχής και μόνο η ψυχραιμία των μελών του Συλλόγου τα οποία έτυχε να βρίσκονται κοντά απέτρεψαν τα χειρότερα.

Το φωτογραφικό υλικό μαρτυρά τόσο τις καταλήψεις πεζοδρομίου και οδοστρώματος όσο και τα σκουπίδια τα οποία άφησαν πίσω συγκεκριμένες ομάδες τσιγγάνων.

Ο Σύλλογος της Βαρέας καταβάλλει προσπάθειες για την ανάδειξη της περιοχής με συχνούς καθαρισμούς και άλλες παρεμβάσεις.
Όμως τα συγκεκριμένα περιστατικά υπερβαίνουν τον Σύλλογο ο οποίος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ειδοποιεί τις αρχές να εφαρμόσουν τους νόμους και τον Δήμο να πάρει μέτρα ώστε να μην συμβαίνουν τέτοια περιστατικά.