ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ  ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ 

Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Α’, Β, Γ’, Δ’ Αθήνας, Δυτικής Αττικής, Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, Κυκλάδων, Πέλλας, Πρέβεζας και Δωδεκανήσου και οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Β’, Γ’ Αθήνας, Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Έβρου, Ημαθίας, Ηρακλείου, Μαγνησίας, Ρεθύμνου, Σερρών, Φθιώτιδας, Χανίων, Χίου και Κυκλάδων, δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων,  στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών (8 Ιουνίου)   αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία  δράσης  για να αναδείξουν το περιβαλλοντικό πρόβλημα που προκαλούν τα πλαστικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Η εν λόγω περιβαλλοντική δράση ονομάζεται ΟΧΙ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΟΥ και υποστηρίζεται από είκοσι επτά  Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων από όλη την επικράτεια, οι οποίοι ενώνουν  δυνάμεις και στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα-πρόκληση σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς και τοπική κοινωνία λίγο πριν αρχίσουν οι καλοκαιρινές διακοπές.

Στο πλαίσιο της δράσης διοργανώνεται τηλε-ημερίδα την Τρίτη 23/6/2020 ώρες 18:00-20:00.

Η δράση  ξεκίνησε πριν δυο χρόνια στη χώρα μας, από τις Δ.Δ.Ε Β’ και Γ’ Αθήνας, προτρέπει στην υιοθέτηση και δημοσιοποίηση συμπεριφορών μη χρήσης πλαστικού, εντός και εκτός εκπαιδευτικής κοινότητας, ακολουθώντας μια ενδεικτική 15ήμερη αντζέντα.

Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την χρήση του πλαστικού, αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID19 με την εκτεταμένη χρήση πλαστικών γαντιών  και μασκών που  πεταμένα στα πεζοδρόμια και στους δρόμους καταλήγουν στη θάλασσα. Η  πανδημία ανέδειξε ότι η υγεία είναι το πιο σημαντικό αγαθό και είναι συστημικό και όχι  ατομικό. Υγιής ανθρωπότητα μπορεί να υπάρξει μόνο σε υγιή πλανήτη.

Αλλάζουμε  λοιπόν συνήθειες  που αφορούν στη χρήση πλαστικών ακολουθώντας μια 15ήμερη agenda, εντάσσουμε  την αλλαγή στην καθημερινότητά μας για αυτό το καλοκαίρι και για όλη μας την ζωή. Αποτυπώνουμε  και δημοσιοποιούμε τις  καλές πρακτικές στο κοινωνικό δίκτυο Facebook, στη δημόσια ομάδα: ΟΧΙ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΟΥ https://www.facebook.com/groups/883120098764724/?hc_location=group και στο https://padlet.com/iodinou/xsxxjc9tziq3z70g. Επηρεάζουμε θετικά  ο ένας τον άλλο και οι νέες συνήθειες γίνονται στάση ζωής.

Οι Υπεύθυνοι/ες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων, δεσμευμένοι στον κοινό σκοπό  της προστασίας του περιβάλλοντος που τον  υπηρετούν πάνω από 25 χρόνια, ενώνουν την εκπαιδευτική κοινότητα με ολόκληρη την κοινωνία, εκφράζοντας με την κίνηση αυτή την ανησυχία όλων για τις δραματικές παγκόσμιες επιπτώσεις των πλαστικών αποβλήτων στην θάλασσα, στο ευρύτερο περιβάλλον και στην υγεία μας.

Μέσα σε μια βδομάδα η ομάδα υποστηρικτών της δράσης, έφτασε τα 1000 άτομα και συνεχίζει να μεγαλώνει.