Για μια ακόμα χρονιά ο πολιτικός μηχανικός Σωτήρης Ανδρ. Χατζής διέθεσε μέρος της παραγωγής σταφυλιού των αμπελώνων του για την παραγωγή μούστου στο παραδοσιακό πατητήρι το οποίο διαθέτει.
Σύμφωνα με τη 18χρονη παράδοση που έχει δημιουργήσει και για την οποία έχουμε κάνει αφιέρωμα στο παρελθόν, στο πατητήρι πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, το παραδοσιακό «πάτημα», το «στίψιμο» και το γέμισμα των δρύινων βαρελιών στο υπόγειο κελλάρι μερικά μέτρα πιο πέρα.
Ο κ. Χατζής, ο οποίος είναι διευθυντικό στέλεχος της επιχείρησης Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, καλλιεργεί τον οικογενειακό του αμπελώνα από τοπικές ποικιλίες των Μεγάρων, ροδίτη και σαββατιανό, στην περιοχή Χάνι.

Μεταξύ των φίλων του είναι γνωστό ότι έχει παρακολουθήσει σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων αμπελοκαλλιέργιεας και έχει συνδυάσει τις γνώσεις του με τον πατροπαράδοτο τρόπο καλλιέργειας. Οι γνώσεις του όμως, πέραν της καλλιέργειας, επεκτείνονται στην οινοποιία και υπερηφανεύεται ότι παρασκευάζει άριστης ποιότητας κρασί το οποίο απολαμβάνει αυτός, οι οικογένειά του και οι φίλοι του.

Κάθε χρόνο, στο «πάτημα» προσκαλείται να συμμετάσχει ένα μείγμα νέων και έμπειρων γνωστών και φίλων. Οι μέν να συνεισφέρουν τη δύναμη και το κέφι τους στη διαδικασία προκειμέενου να τη γνωρίσουν, οι δε να καταθέσουν τη γνώση τους ώστε να μεταδόσουν τον παραδοσιακό τρόπο στις νέες γενιές.
Έτσι και φέτος στο πατητήρι του κ. Χατζή συμμετείχαν φίλοι οι οποίοι πραγματοποίησαν τη διαδικασία από το πάτημα, το στράγγιγμα, το στίψιμο και τη μετάγγιση  του μούστου από τον «λάκκο», δηλαδή τη δεξαμενή προσωρινής αποθήκευσής του στα βαρέλια όπου το προϊόν θα ζυμωθεί και θα καταλήξει ως αγνό κρασί στα ποτήρια μας.

Ο οικοδεσπότης για μια ακόμα χρονιά μετέδωσε τις γνώσεις του με προθυμία και προσκάλεσε τους φίλους που συμμετείχαν να επισκεφθούν το κελλάρι όταν θα έχει τελειώσει η ζύμωση και τα βαρέλια θα περιέχουν πλέον «οίνον» ο οποίος «εφραίνει καρδίας».

Στο τέλος της ημέρας ο κ. Χατζής αντάμειψε όσους συμμετέχοντες διαθέτουν τη γνώση, με ποσότητα μούστου ώστε να παρασκευάσουν στο σπίτι τους το γλυκό της εποχής, τη μουσταλευριά.

Αγαπητέ φίλε Σωτήρη, και του χρόνου!