Από τον Παναγιώτη Χαλόφτη, τέως μέλος του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Μεγαρέων λάβαμε το ευχαριστήριο σημείωμά του σχετικά με την μόλις λήξασα θητεία του ως μέλους του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Μεγαρέων με τίτλο:

ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ

“Κάπου τεσσεράμισι χρόνια πέρασαν από τότε που το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Μεγάρων αποφάσισε  παμψηφεί – μετά από εισήγησή μου – την  δημιουργία των Λαογραφικών – Ιστορικών και Φωτογραφικών Αρχείων της Πόλης μας.
Ήταν κάτι που έλλειπε από την πόλη μας και δεν της άξιζε (της πόλης μας) αυτή η έλλειψη. 

Ο λόγος που με ώθησε σ΄αυτή την πρόταση ήταν η παρατήρησή μου πως κάποιοι συμπολίτες μας ή όχι έχουν δουλέψει για την παρουσίαση Λαογραφικών και Ιστορικών στιγμών της πόλης μας. Επειδή όμως δεν υπήρχε ειδικός φορέας διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ήταν δύσκολη ως αδύνατη η αναζήτησή τους από κάποιον ερευνητή που ήθελε να ασχοληθεί με τα Μέγαρα ή από μαθητές που αναλαμβάνουν εργασίες για την πόλη μας.

Θα ήταν βέβαια μια ολοκληρωμένη δουλειά εάν δημιουργείτο Λαογραφικό Μουσείο με κλάδο εκθεμάτων και κλάδο τεκμηρίωσης – Αρχείων. Αντικειμενικές δυσκολίες όμως (χώρος, χρήματα, εξειδικευμένο προσωπικό) μας περιόρισαν μόνο στον κλάδο των Αρχείων όπου προσφέρθηκα να δουλέψω δωρεάν. Όχι σαν ειδικός αλλά σαν άτομο που θα προσπαθούσε να συγκεντρώσει όσο πιό πολλά στοιχεία μπορούσα. Αφού βέβαια θα έλυνα το πρόβλημα της υλικής υποδομής πρώτα.(Δεν διέθετε ο Δήμος μας).

Με την λήξη της θητεία του προηγούμενου Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Μεγάρων έληξε και η θητεία μου σαν Σύμβουλος της Δημ. Κοινότητας Μεγάρων αλλά και η αποδοχή της προσφοράς μου για την λειτουργία των Λαογραφικών-Ιστορικών_Φωτογραφικών Αρχείων Μεγάρων (Λα.Φ.Α.Μ.).   
Το νέο Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Μεγάρων αποφάσισε την ανάδειξη τετραμελούς επιτροπής που ήδη παρέλαβε τα εκθέματα.  Θέλω λοιπόν να ευχηθώ στους νέους διαχειριστές των Λα.Ι.Φ.Α.Μ. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.
Εκφράζω δε την ελπίδα πως οι νέοι διαχειριστές θα πολλαπλασιάσουν το υλικό που θα εμπλουτίζει τα ράφια των βιβλιοθηκών των Λα.Ι.Φ.Α.Μ.
Παράλληλα θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους εκείνους οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο αίτημα μου και προσέφεραν υλικό κυρίως, αλλά και γνώσεις  όταν απευθύνθηκα σε αυτούς. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω από τους ζώντες τον κύριο Χρυσόστομο Σύρκο και τον κύριο Σπύρο Μπερδελή που με ευχαρίστηση μου έδιναν τις πληροφορίες που τους ζητούσα εάν φυσικά ήξεραν την απάντηση. Ασφαλώς δεν ήταν οι μόνοι. Αλλά αυτοί θα αναφερθούν σε άλλο σημείωμά μου”. 
 
ΜΕΓΑΡΑ  24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2019
ΠΑΝΑΓ. ΧΑΛΟΦΤΗΣ – ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΗΣ