Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 23ης Φεβρουαρίου 2021 συζητήθηκε και εγκρίθηκε η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του δήμου Μεγαρέων περί του σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού με την ονομασία Βορέας.

Το πρότυπο σχέδιο Βορέας σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και προωθήθηκε στο δήμο μας, όπως και σε όλους τους δήμους της χώρας, προκειμένου να συνταχθεί τοπικό σχέδιο και να διαμορφωθεί με βάση τα τοπικά μας δεδομένα.

Η πρόσφατη κακοκαιρία με την ονομασία «Μήδεια» ευτυχώς πέρασε χωρίς σοβαρές συνέπειες για την περιοχή μας, ανέδειξε όμως τις παθογένειες της δημοτικής αρχής να αντιμετωπίσει μία φυσική καταστροφή με επιτυχία. Η εικόνα των εργαζόμενων, οι οποίοι με αυτοθυσία και περίσσια αντοχή έπραξαν τα μέγιστα, να δρουν χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας πάνω σε μια μπουλντόζα, κάνουν το γύρο του Διαδικτύου εκθέτοντας επικίνδυνα τον δήμο μας.

Ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Μαζί με Όραμα» κ. Κλεάνθης Βαρελάς κατέθεσε προτάσεις οι οποίες έγιναν δεκτές από τον δήμαρχο και το σώμα του συμβουλίου. Οι προτάσεις αυτές είναι:

  • Αξιοποίηση εθελοντικών ομάδων που εδρεύουν στην περιοχή μας καθώς και μεμονωμένων εθελοντών με βάση το σχετικό μητρώο που τηρείται στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
  • Δημιουργία ειδικού τοπικού μητρώου εθελοντικών ομάδων και μεμονωμένων εθελοντών οι οποίοι θα στελεχώσουν το γραφείο Πολιτικής Προστασίας σε συνδυασμό με προσωπικό του δήμου. Αμφότεροι, εθελοντές και προσωπικό, θα εκπαιδεύονται συνεχώς από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, με την μέριμνα της δημοτικής διοίκησης. Ο κ. Βαρελάς εδώ επισήμανε ότι οι εθελοντές θα πρέπει να υποστηριχθούν υλικά για την ασφαλή και ποιοτική απόδοση του σημαντικού τους έργου.

Επίσης ο κ. Βαρελάς τόνισε ότι σε κάθε συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας θα πρέπει να συμμετέχουν όλα τα μέλη που την αποτελούν και αυτό να ενισχυθεί με την παρουσία περισσότερων αιρετών.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ανακοίνωση του σχεδίου Βορέας έγινε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στις 19 Δεκεμβρίου 2020. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την κακή αντιγραφή, όπως η αναφορά για ύπαρξη Χιονοδρομικού Κέντρου που δεν υπάρχει στην περιοχή μας. Επίσης δεν δικαιολογεί το αν όχι κακόγουστο τουλάχιστον άκαιρο και αποτυχημένο αστείο του δημάρχου κ. Σταμουλη ότι υπήρξε εσκεμμένη καθυστέρηση για να υπάρχει δοκιμασία στην πράξη με την κακοκαιρία «Μήδεια». Ελπίζουμε τέτοια αστεία στο μέλλον να εκλείψουν και στη θέση τους να υπάρξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα.