Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής Θανάσης Μπούρας παρευρέθηκε σε σύσκεψη με τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Σπύρο Κοκκινάκη με θέμα την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς, που ξέσπασε στις 20 Μαΐου του 2021 και έπληξε τις περιοχές Μεγάρων, Αλεποχωρίου στα Γεράνεια Όρη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αναστάσιος Καλπαξίδης, η Δασάρχης Μεγάρων Σόνια Φράγκου, ο Διευθυντής Δασών Δυτικής Αττικής Χρήστος Γκάτσης, ο Διευθυντής Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Αττικής Γεράσιμος Παπαγεωργίου καθώς και η Διευθύντρια Αναδασώσεων Αττικής Ιωάννα Βέρδη.

Στην περιοχή κάηκε, εκτός των άλλων, σχεδόν ολοκληρωτικά, ένα πανέμορφο υψηλό δάσος πεύκης που δρούσε ως απόλυτη προστατευτική ομπρέλα προστατεύοντας σχεδόν απόλυτα το υποκείμενο χαλαρό δασικό έδαφος αποτελούσε αντιδιαβρωτικό παράγοντα καθώς παρακρατούσε μεγάλες ποσότητες νερού ενώ ταυτόχρονα εμπλούτιζε τον υδροφόρο ορίζοντα. Από την συζήτηση επιβεβαιώθηκε η άμεση ανάγκη υλοποίησης έργων στην καμένη περιοχή, που προσδιορίζονται σε ορεινά υδρονομικά αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά.

Με βάση τα ανωτέρω, έχει ανατεθεί στην Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής η σύνταξη σχετικής μελέτης ορεινών υδρονομικών έργων – αντιδιαβρωτικά (κορμοφράγματα , κορμοδέματα κλπ) και έργων ανάσχεσης.

Πέραν των ανωτέρω έργων, απαιτούνται και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για την προστασία των κατοικουμένων περιοχών τα οποία θα πραγματοποιηθούν με σύναψη προγραμματικής σύμβασης από το ΥΠΕΝ με την περιφέρεια Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στο πλαίσιο επίσπευσης των ενεργειών των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, ο κ. Μπούρας ήρθε σε επικοινωνία με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά καθώς και με τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Λευτέρη Κοσμόπουλο.

Έτσι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κος Μπούρας μετέβη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπου συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Γιώργο Αμυρά προκειμένου να συζητήσουν και διά ζώσης τους τρόπους επίλυσης των προβλημάτων που προκάλεσε η πυρκαγιά στην περιοχή Μεγάρων, Αλεποχωρίου.

Ο Υφυπουργός κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά και την τεράστια περιβαλλοντική ζημιά που υπέστη η περιοχή, σε συνέχεια του με αριθ. πρωτ. 68935/9.6.2021 εγγράφου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (επισυναπτόμενο 1), ενέκρινε την πίστωση (επισυναπτόμενο 2) για υποστηρικτικές εργασίες σύνταξης μελέτης ορεινών αντιδιαβρωτικών έργων αποκατάστασης, στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές Μεγάρων, Αλεποχωρίου στα Γεράνεια Όρη.

Στη συνέχεια ο κος Μπούρας, συζήτησε όλα τα παραπάνω και με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συντόμευση στην υλοποίηση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της πληγείσας περιοχής.