Συνάδελφοι συνταξιούχοι σας ενημερώνουμε: την Τετάρτη 25/4/18 έγινε το μεγάλο Παναττικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα.

Θέλουμε να έχετε ενημέρωση από πρώτο χέρι για το τι πραγματικά έγινε εκεί, ποια ήταν τα αιτήματα και ποιες οι υποσχέσεις που λάβαμε από τον αρμόδιο υφυπουργό εργασίας Τάσο Πετρόπουλο.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, ο παλμός ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Δυστυχώς  από εμάς εδώ στα Μέγαρα, η συμμετοχή ήταν ελάχιστη, παρών έδωσαν μόνο μέλη από το συνδυασμό μας, «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ» – αυτό δεν είναι καλό και οφείλεται στο ότι η πλειοψηφία του σωματείου έχει άλλο προσανατολισμό ως προς τη δράση του σωματείου.

Η μεγαλειώδης πορεία,  πήγε πρώτα στο υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης (σύνταγμα) για συνάντηση με τον υπουργό Ευ. Τσακαλώτο. Συνάντηση, που την είχαν ζητήσει από μέρες πριν οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών  οργανώσεων (ΣΕΑ).  Εκεί μας είπαν πως ο υπουργός έλειπε στο εξωτερικό. Θα μπορούσε να έχει αφήσει κάποιον αναπληρωτή του αλλά δεν το έκανε… έγραψε στα παλιά του παπούτσια τους χιλιάδες ηλικιωμένους συναδέλφους μας. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Εργασίας. Εκεί η αντιπροσωπεία μας συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας αρμόδιο για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο.

Έξω από το υπουργείο η συγκέντρωση συνέχιζε με παλμό τα συνθήματα μας, όπως «Μ’ αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Ανθρώπινες συντάξεις και δωρεάν Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και άλλα.

Αποτέλεσμα της συνάντησης. Αποσπάσαμε μερικές δεσμεύσεις από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για ορισμένα από τα αιτήματά μας. Όπως:  από τη σύνταξη του Μάη θα σταματήσει η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις επικουρικές συντάξεις και ότι τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί θα αποδοθούν αναδρομικά, αλλά αυτό θα γίνει ύστερα από την 4η αξιολόγηση, μετά τις 21 Ιούνη.

Σχετικά με το θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων στις ΔΕΚΟ, ο υφυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα το εξετάσει αφού θα γίνει μια καινούργια συνάντηση για αυτά τα ζητήματα.

Διευκρίνηση: αναδρομικά δεν θα πάρουν οι συνάδελφοι που το επικουρικό τους ήταν κάτω από τα 300 ευρώ, γιατί εισφορά δεν έχουν πληρώσει. Πάνω από τα 300 γίνονται οι κρατήσεις.

Να πούμε ακόμη, ότι η αντιπροσωπεία της ΣΕΑ ευθύς εξαρχής έθεσε στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το ζήτημα της κατάργησης συνολικά του νόμου Κατρούγκαλου, κανένας επανυπολογισμός, καμία περικοπή των συντάξεων μέσω της κατάργησης της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς, τη μη κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, καμία φορολογική επιβάρυνση.

Για όλα αυτά οι συνταξιούχοι διεμήνυσαν ότι δεν θα παραιτηθούν, θα βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και με μαραθώνιες πορείες και κινητοποιήσεις θα επιβάλουν τη λύση τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στο αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης της ΣΕΑ των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων που συνεχίζεται, καθώς και στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Συνάδελφοι είναι αυτονόητο  πως η δική μας συμμετοχή (εδώ στα Μέγαρα) δεν είναι αυτή που οι ανάγκες απαιτούν.

Κάτω από αυτή την αναγκαιότητα καλούμαι όλους τους συναδέλφους να γραφτούν μαζικά στο σωματείο, να έχουν διάθεση και συμμετοχή στους αγώνες και παράλληλα να πιέζουν να αλλάξει τον λάθος προσανατολισμό  το σωματείο με την παρούσα (πλειοψηφούσα) διοίκηση.

Τέλος, καλούμε σε συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη απεργία, ώρα 10:00, όλοι στην πλατεία Ηρώων, έξω από το Εργατικό Κέντρο.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ