Στο δημαρχείο Μεγαρέων βρέθηκε ο πρόεδρος του ΕΠΑΜ Δημήτρης Καζάκης τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου με σκοπό την ενημέρωση από τον Δήμαρχο Γρηγόρη Σταμούλη σχετικά με τα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει από την καταστροφική πλημμύρα η οποία έπληξε τη Δυτική Αττική στις 15 Νοεμβρίου.
Τον κ. Καζάκη συνόδευαν μέλη του ΕΠΑΜ καθώς και μέλη του τοπικού πυρήνα Μεγάρων στον οποίο επικεφαλής είναι ο κ. Κώστας Δέδες.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους επισκέπτες για την κατάσταση η οποία προέκυψε, για τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας καθώς και για τις προσπάθειες τις οποίες έχουν καταβάλει η Δημοτική Αρχή, το Κράτος και η τοπική κοινωνία για την αντιμετώπιση των αναγκών οι οποίες προέκυψαν.
Στην συνέντευξη Τύπου η οποία ακολούθησε, ο κ. Καζάκης επισήμανε το γεγονός ότι κατά τα τελευταία 30 χρόνια δεν προβλέφθηκαν έργα κοινής ωφελείας.
«Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός και καμία πρόβλεψη για έργα κοινής ωφέλειας, δηλαδή για αντιπλημμυρικά έργα, για ζητήματα διευθέτησης χειμάρρων, για υποδομές στις πόλεις ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν προβλήματα φυσικής καταστροφής ή περιβαλλοντικής υποβάθμισης», εξήγησε ο πρόεδρος του Ε.Π.Α.Μ. , τονίζοντας πως ό, τι γίνεται, γίνεται ως … πάρεργο.
Ως παράδειγμα πάρεργου, έφερε τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία φτιάχτηκαν με αφορμή το έργο της Εθνικής Οδού, επισημαίνοντας τον καταστροφικό ρόλο της Εθνικής Οδού Αθήνας – Κορίνθου η οποία υπήρξε το κυρίως πρόβλημα το οποίο προκάλεσε την πλημμύρα στην λεκάνη απορροής των Μεγάρων.

Όπως είπε ο κ. Καζάκης, οι αιτίες του προβλήματος σχετίζονται στο ότι οι κυβερνήσεις από την δεκαετία του 1990 ενδιαφέρονται μόνο στο να «τραβάνε» ευρωπαϊκά κονδύλια.
«Ολόκληρο το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, δεσμεύεται για να εκταμιεύονται ευρωπαϊκά κονδύλια», ανέφερε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας την αναφορά του στις αιτίες του προβλήματος.
«Οι εκάστοτε κυβερνώντες, δεν λένε και δεν εξηγούν στον κόσμο, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση από την εποχή του πακέτου Ντελόρ και μετά, δεν έχει επιλέξιμα έργα που αφορούν έργα κοινής ωφέλειας. Και εφόσον δεν τα επιλέγει, δεν τα χρηματοδοτεί.
Με την ευκαιρία ο πρόεδρος του Ε.Π.Α.Μ. αποκάλυψε ότι στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στην Βουλή στον προϋπολογισμό του 2018, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για έργα κοινής ωφέλειας, χαρακτηρίζοντας ως «αστείους» τους εθνικούς πόρους που προβλέπονται ανά υπουργείο.
Κατά τον κ. Καζάκη, ως βασική λύση για τα προβλήματα τα οποία άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πλημμύρες δεν είναι ούτε τα 500 ευρώ σε κάθε πληγέντα, ούτε οι 8.000 ευρώ σε κάθε επιχείρηση. Λύση είναι να υπάρξει ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα έργων κοινής ωφέλειας. «Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε βάθος δεκαετιών».