spiroy_1_550Στα Μέγαρα βρέθηκε ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και του Ελληνοαμερικανικού Πανεπιστημίου Κρις Σπύρου την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016.
Ο κ. Σπύρου ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Δήμου Μεγαρέων υπό την ιδιότητά του ως προέδρου  της «Παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφίας» και ομιλώντας στο Στρατουδάκειο Πολιτιστικό Κέντρο είχε την ευκαιρία να αναπτύξει στο ακροατήριό του τους αγώνες τους οποίους έχει κάνει εδώ και χρόνια ώστε ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη να επανέλθει στην αρχική του υπόσταση, ως ελεύθερη και λειτουργούσα χριστιανική εκκλησία.spiroy_2_550

«Η Αγία Σοφία», είπε, «δεν είναι μουσείο, όπως το ανακήρυξε ο Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, αλλά είναι  Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία η οποία αποτελεί σύμβολο της πίστεως».
Προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι το Αμερικανικό Κογκρέσο με ψήφους 536 υπέρ και 1 κατά  απόφαση σύμφωνα με την οποία η Τουρκία πρέπει να επιστρέψει όλες τις κλεμμένες χριστιανικές εκκλησίες στους νόμιμους δικαιούχους.

Ο κ. Σπύρου ενημέρωσε τους ακροατές για τις ενέργειες του Οργανισμού τον οποίο έχει ιδρύσει ώστε «η Αγία Σοφία να γίνει και πάλι ελεύθερη».
Διακεκριμένοι νομικοί της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» έχουν υποβάλλει αγωγή κατά της Τουρκίας στο διεθνές δικαστήριο, για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επειδή η Τουρκία δεν επιτρέπει την λειτουργία του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
Επίσης αναφέρθηκε στον μεγάλο αγώνα που κάνει, θυμίζοντας πως αυτός ξεκίνησε 11 χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 2005. Τότε που έγινε στις ΗΠΑ η αναγνώριση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας» με μοναδικό στόχο να αναγκάσει νομικά την κυβέρνηση της Τουρκίας, ώστε να μετατραπεί η «Μητέρα όλων των Εκκλησιών» σε τόπο λατρείας και λειτουργίας των χριστιανών όπως ακριβώς ήταν πριν από την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1453.spiroy_3_550

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Διευθυντής της Μουσικής Σχολής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος, ερμήνευσε το τραγούδι «Πήραν την Πόλη, πήραν τη» ενώ στην κιθάρα συνόδευσε ο Σπύρος Παπανικόλας.

Τον ομιλητή υποδέχθηκε και παρουσίασε το βιογραφικό του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων Γιώργος Μιχάλαρος.

Ο Κρις Σπύρου κατάγεται από την Καρδίτσα και σε ηλικία 13 ετών μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Έχει σπουδάσει πολεοδόμος και έχει διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια όπως το Harvard  και το New Hampshire College.
Έχει ασχοληθεί με την πολιτική και είναι μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος.
Έχει διατελέσει μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Πολιτείας Νιου Χάμσιρ (New Hampshire), έλαβε το χρίσμα του υποψηφίου Κυβερνήτη του Ν.Χ. και είναι επί σειρά ετών πρόεδρος της πολιτειακής επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος.
Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, έγινε μέλος του ΔΣ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και εξελίχθηκε σε πρόεδρο και ισχυρό άνδρα του δημοφιλούς Κέντρου Ξένων Γλωσσών στην οδό Μασσαλίας 22.
Υπήρξε επίσης και προσωπικός σύμβουλος του σέρβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε θέματα βαλκανικής πολιτικής.spiroy_4_550

Αν και στα Μέγαρα η ατζέντα του περιείχε μόνο αναφορά στην Αγία Σοφία, ως εκ της ιδιότητάς του στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ είναι υποστηρικτής της υποψηφιότητας Κλίντον και ήταν από τους πρώτους οι οποίοι πριν 30 μήνες την υποστήριξαν στην διεκδίκηση της υποψηφιότητάς της από το Δ.Κ.