Με άρθρο το οποίο τιτλοφορείται «Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ» η Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων Κούρος καλεί το κοινό να δρα υπεύθυνα, καλώντας τους αριθμούς 199 και 112 όταν διαπιστώνει μια πυρκαγιά και όχι να διαχέει την πληροφορία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ»

«Τις τελευταίες ημέρες στην χώρα μας ζούμε πρωτόγνωρες καταστροφές σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, σε περιουσίες, στο δασικό οικοσύστημα και δυστυχώς με ανθρώπινες απώλειες. Όσα η πύρινη λαίλαπα ισοπεδώνει θα αργήσουν να αναπληρωθούν και φυσικά οι ανθρώπινες ζωές δεν επιστρέφουν.

Τέτοιες κρίσιμες στιγμές, που μπορούν να χαρακτηριστούν στο σύνολο τους μια εμπόλεμη κατάσταση, οι πολίτες που δεν βρίσκονται στα μέτωπα των μαχών οφείλουν να δείχνουν σύνεση και ωριμότητα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα εργαλείο που μπορεί να ωφελήσει αλλά και να δημιουργήσει σύγχυση στην κοινή γνώμη. Η μεταφορά μιας πληροφορίας ακόμα και σε μορφή ερωτήματος είναι ικανή να προκαλέσει πανικό με ότι αυτό συνεπάγεται, να κινητοποιήσει άσκοπα τις κρατικές υπηρεσίες και ενδέχεται να αξιολογηθεί από κάποιους ως δόλια.

Την ίδια σύνεση και σοβαρότητα οφείλουμε όλοι μας να επιδεικνύουμε όταν αντιλαμβανόμαστε μία πυρκαγιά. Πριν προστρέξουμε να δημοσιεύσουμε αυτό που βλέπουμε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ή να ενημερώσουμε ένα Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης ή να καλέσουμε έναν οποιονδήποτε φίλο μας που ασχολείται με τα κοινά, είμαστε υποχρεωμένοι να καλέσουμε το 199 ή το 112. Η άμεση ενημέρωση των αρμοδίων αρχών είναι η ορθότερη επιλογή και μπορεί να προλάβει την χειρότερη εξέλιξη.

Σε περίπτωση λοιπόν που αντιληφθούμε μία πυρκαγιά καλούμε ΠΡΩΤΑ από οποιαδήποτε τηλεφωνική συσκευή σταθερή ή κινητή οποιασδήποτε τεχνολογίας, το 199 ή το 112. Η κλήση είναι δωρεάν και μπορεί να γίνει ακόμα και ΧΩΡΙΣ ΚΑΡΤΑ SIM. Αυτή μας η ενέργεια μπορεί να σώσει ζωές και περιουσίες.

Αυτό το καλοκαίρι αλλά και κάθε καλοκαίρι επιδεικνύουμε την απαιτούμενη σοβαρότητα, ενεργούμε ορθά προς το κοινό όφελος και προσέχουμε για να μην χαθεί ούτε ένα μέτρο πρασίνου. Με την καταστροφική πυρκαγιά της 19ης Μαΐου χάσαμε πολλά και δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες απώλειες».