Επιστολή με την οποία ζητά οικονομική στήριξη προς τους αγρότες έστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδη ο Κλεάνθης Βαρελάς, επικεφαλής του Μαζί με Όραμα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρελάς ζητά, εν μέσω της καταστροφικής πανδημίας του κορωνοϊού, την άμεση οικονομική ενίσχυση των αγροτών (γεωργών, πτηνοτρόφων, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων κλπ) και την ένταξη τους σε ευνοϊκά μέτρα στήριξης.
Ειδικά ζητά να ληφθή ειδική μέριμνα για τους κλάδους της πτηνοτροφίας και της κτηνοτροφίας λόγω του αυξημένου λειτουργικού κόστους των μονάδων τους οι το οποίο οφείλεται τόσο στο αυξημένο κόστος σίτισης όσο και στην πτώση της αγοραστικής ζήτησης.

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Βαρελά:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η χώρα μας διέρχεται μία πρωτοφανή κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει πλήξει όλες τις κοινωνικές ομάδες χωρίς καμία εξαίρεση. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, εκτός της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, βασική προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει και η στήριξη των επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα, ώστε αφενός να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, αφετέρου να επανέλθουν μετά το πέρας της κρίσης στους κανονικούς ρυθμούς.

Η οικονομία του δήμου Μεγαρέων αυτές τις στιγμές δέχεται ένα δυνατό οικονομικό χτύπημα καθώς οι πολίτες του στην πλειοψηφία τους ασχολούνται κατά κύριο επάγγελμα με τον πρωτογενή τομέα ως αγρότες.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά επιβάλλει την άμεση οικονομική ενίσχυση των αγροτών (γεωργών, πτηνοτρόφων, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων κλπ) και την ένταξη τους σε ευνοϊκά μέτρα στήριξης. Ειδική μέριμνα πρέπει να ληφθεί στους κλάδους της πτηνοτροφίας και της κτηνοτροφίας λόγω του αυξημένου λειτουργικού κόστους των μονάδων τους (σίτιση, θέρμανση κ.α.). Η δε αύξηση των του κόστους των ζωοτροφών σε συνδυασμό με την μείωση της αγοραστικής κίνησης και κατά συνέπεια την κατακόρυφη μείωση των πωλήσεων λόγω των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας, προμηνύει ένα δυσοίωνο μέλλον.

Κύριε υπουργέ,

Ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται έμπρακτη στήριξη και την χρειάζεται τώρα. Ο αγροτικός κόσμος πρέπει να παραμείνει όρθιος για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς. Τα προϊόντα της περιοχής μας φημίζονται για την άριστη ποιότητα τους χάρη στους κόπους και τις θυσίες των ανθρώπων που τα επιμελούνται. Πρέπει να προσπαθήσουμε να συνεχιστεί η καθημερινή διάθεση  των προϊόντων αυτών, ώστε οι πολίτες του λεκανοπεδίου της Αττικής και όλης της χώρας να συνεχίσουν να τα προμηθεύονται.

Ευελπιστώ πως θα ανταποκριθείτε άμεσα ώστε έμπρακτα να στηριχθεί ο αγροτικός κλάδος ο οποίος για την περιοχή μας αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας. Να θεωρήσετε βέβαιο ότι στήριξη της πολιτείας στον εν λόγω κλάδο μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει για ολόκληρη την κοινωνία.

Με τιμή,
Βαρελάς Κλεάνθης
Δημοτικός Σύμβουλος Μεγαρέων
Επικεφαλής δημοτικού συνδυασμού «Μαζί με Όραμα»