Έντονη ήταν η παρουσία του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου Μεγάρων Κλεάνθη Βαρελά στο 1ο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού το οποίο διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Μεγάρων στις 10 και 11 Ιουνίου ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η εισήγησή του σχετικά με το θέμα και τον ζητούμενο σχεδιασμό ανάπτυξης της περιοχής.

Ο κ. Βαρελάς υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του να επιδιωχθεί η ανάπτυξη μέσω της ανάδειξης των πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής και της ιστορικής κληρονομιάς της μέσω της βιομηχανίας τουρισμού.

Σύμφωνα με τον πρώην Αντιδήμαρχο Μεγαρέων η υλοποίηση του συγκεκριμένου οράματος δεν περιέχει ρίσκο αλλά είναι μια επιτυχημένη συνταγή η οποία έχει εφαρμοσθεί σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας και έχει δώσει εντυπωσιακά και θετικά αποτελέσματα, με την βασική προϋπόθεση για την επιτυχία την συνεργασία της κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με την εμπειρία την οποία έχει σε θέματα τουρισμού ως αποτέλεσμα της θητείας του ως αρμόδιου Αντιδημάρχου και Προέδρου της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης, ο κ. Βαρελάς υποστήριξε το πόσο εφικτός είναι ο στόχος υπενθυμίζοντας ότι επί της δικής του θητείας έγιναν  πολλές  ενέργειες που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για αντίστοιχες μελλοντικές όπως η διοργάνωση εκδηλώσεων (αθλητικών  και πολιτιστικών), η πραγματοποίηση διαφημιστικής καμπάνιας μεγάλης εμβέλειας και μικρού κόστους με τη χρήση νέων τεχνολογιών, η παροχή  σύμφωνης γνώμης από το Υπουργείο Τουρισμού για τουριστικές ενέργειες που αφορούν την περιοχή μας, οι αρχικές διεργασίες για πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του δήμου και της εκκλησίας της Ελλάδος κ.α.

Επιγραμματικά αναφέρθηκε σε δράσεις όπως

-δημιουργία κέντρου ενημέρωσης επισκεπτών
-δημοσιότητα- διαφήμιση
-τουριστικά πακέτα
-συμμετοχή σε εκθέσεις
-οργάνωση εκθέσεων-ημερίδων- συνεδρίων
-οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων
-πρόγραμμα δασικής αναψυχής
-πρόγραμμα θρησκευτικού τουρισμού
-δημιουργία ειδικών event
-πρόγραμμα εκπαιδευτικού- σχολικού τουρισμού

Ο κ. Βαρελάς τόνισε επίσης ότι για να επιτευχθούν αυτά τα επιδιωκόμενα απαιτείται η κοινή προσπάθεια όλων των φορέων του Δήμου και η συνεργασία τους με την κεντρική Διοίκηση και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Παρατήρησε ότι η καθολική απουσία της σημερινής Δημοτικής Αρχής από το συνέδριο από την εν λόγω σημαντική εκδήλωση αποτελεί αρνητικό παράγοντα για τον τόπο.

Τέλος πρότεινε ότι το Συνέδριο Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού οφείλει να γίνει θεσμός ώστε να δίδει την δυνατότητα σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους της πόλης να συζητούν την προοπτική ανάπτυξης της πόλης και να διορθώνονται τα κακώς κείμενα.