Πρόταση για μετάθεση της τελετής αφής της ολυμπιακής φλόγας για το Μήνα Μάιο προτείνει ο Δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας Γεώργιος Γεωργιόπουλος μεταφέροντας την ομόφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να προστατυεθεί το κύρος και η αίγλη του θεσμού και να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι εξ αιτίας του κορωνοϊού.

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισαν να αποστείλουν σχετική επιστολή στον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ.

Ο κ. Γεωργιόπουλος δήλωσε:

«Σε λίγες μέρες, στις 12 Μαρτίου στην Αρχαία Ολυμπία, θα τελεστεί η αφή της ολυμπιακής φλόγας και θα ξεκινήσει η ολυμπιακή λαμπαδηδρομία, για να καταλήξει, μετά από λίγες ημέρες στην υπόλοιπη Ελλάδα και από εκεί στην Ιαπωνία και στο Τόκιο.

Τις τελευταίες όμως ημέρες, στην περιοχή μας, ζούμε κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες της προσβολής ενός μέρους συμπατριωτών μας από τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να έχουμε φόβο και ανησυχία, κάτι που επιβάλλει στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή που έχουν την ευθύνη της διοργάνωσης της τελετής Αφής, να λάβουν μέτρα περιορισμού της προσέλευσης και να περιφρουρήσουν με τέτοιο τρόπο το γεγονός προκειμένου να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία.

Αυτό το γεγονός είναι το μοναδικό γεγονός που συμβαίνει στην Ολυμπία στα πλαίσια του Ολυμπιακού Κινήματος και η σπουδαιότητά του είναι αναγνωρισμένη απ’ όλους. Ο περιορισμός που θα υποστεί το τελετουργικό, νομίζω ότι θα υποβαθμίσει το ίδιο το κύρος του θεσμού και για τον λόγο αυτό πριν από λίγη ώρα κάλεσα εδώ τους επικεφαλής των παρατάξεων, τους παλιούς δημάρχους κ.κ. Κοτζιά και Αηδόνη καθώς και τον κ. Τζαβάρα και αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να αποσταλεί μια επιστολή προς τον πρόεδρο της ΔΟΕ κ. Μπαχ, η οποία θα κοινοποιείται στον πρόεδρο της ΕΟΕ κ. Καπράλο, με κάθε σεβασμό στη θεσμική τους λειτουργία και στη δική τους αποκλειστική αρμοδιότητα της διοργάνωσης αυτού του γεγονότος.

Αυτή την επιστολή θα ήθελα να την καταστήσω γνωστή και στους συμπατριώτες μας, οι οποίοι τιμούν και αγαπούν τον θεσμό, σέβονται το κύρος και την σπουδαιότητά του και θα ήθελαν να τον δουν να διεξάγεται με την μεγαλοπρέπεια και την αίγλη με την οποία διεξάγεται όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Πηγή: Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας