Είναι πολύ βαριά η λέξη «άθλος» και πρέπει να χρησιμοποιείται με πολλή προσοχή και περίσκεψη.
Είναι άδικο να χαρακτηρίζουμε μια προσπάθεια ως «άθλο» αν θέλουμε απλά να κολακέψουμε κάποιον ή να χαϊδέψουμε αυτιά.
Μεταφορικά ή κυριολεκτικά ο άθλος χαρακτηρίζει κάτι το εξαιρετικό, κάτι το σπουδαίο, κάτι που με πρώτη ματιά φαίνεται ακατόρθωτο.

Ο ελληνικός πολιτισμός χαρακτήρισε με τον λέξη «άθλος» τα κατορθώματα του Ηρακλή, πράξεις οι οποίες περιείχαν τεράστιο βαθμό δυσκολίας και τις οποίες θα έπρεπε ο ίδιος να επιτελέσει προκειμένου να εξαγνισθεί και να πάψει να είναι δούλος του Ευρυσθέα.

Η συμμετοχή του Παναγιώτη Μαργέτη στο 36ο Σπάρταθλο μπορεί ανενδοίαστα να χαρακτηρισθεί ως άθλος.
Το Σπάρταθλο δεν είναι περίπατος, δεν είναι δέκα χιλιόμετρα, δεν είναι καν Μαραθώνιος, δεν είναι ίσιωμα. Έχει ανηφόρες και κατηφόρες και το μήκος του είναι ούτε λίγο ούτε πολύ, 247 χιλιόμετρα. Από την Αθήνα στη Σπάρτη.

Η φύση του αγώνα δεν επιτρέπει περισσότερες από 400 συμμετοχές ενώ τα κριτήρια βασίζονται σε προηγούμενες επιδόσεις των αθλητών σε ανάλογα αθλήματα.
Εδώ και χρόνια ο Παναγιώτης, και ενώ είχε αρχίσει να τρέχει μεγάλες αποστάσεις, μου είχε εξομολογηθεί ότι θέλει να πάρει μέρος στο Σπάρταθλο το οποίο παρακολουθώ προσωπικά ανελλιπώς από το νούμερο 1, το 1982.
Η προετοιμασία όμως για το συγκεκριμένο αγώνισμα απαιτεί άλλου είδους προετοιμασία και εμπειρία.

Από προετοιμασία άλλο τίποτα. Ο Τάκης έχει βάλει στα πόδια του χιλιάδες χιλιόμετρα. Έχει τρέξει επίπεδα στάδια, έχει τρέξει Παυσανία, έχει τρέξει βουνά και λαγκάδια και Όλυμπους, φαράγγια παραλίες και όλα τα γεωγραφικά ανάγλυφα.
Και η ώρα ήρθε. Ο φίλος έκανε δήλωση για το 35ο Σπάρταθλο το 2017 αλλά ήταν δύσκολο να γίνει για πρώτη φορά δεκτός και η κλήρωση για τους νέους δεν τον ευνόησε. Περίμενε λοιπόν μέχρι φέτος και τον δέχτηκαν. Όμως το βάπτισμα έγινε μέσω συνθήκες τυφώνα. Βροχή, κρύο και άνεμος είναι οι εχθροί του κάθε αθλητή, πόσο μάλιστα ενός υπερδρομέα μεγάλων αποστάσεων. Πού να ανέβεις βουνά με τη βροχή να σε μαστιγώνει, τον αέρα να σου ορθώνει τείχος και το κρύο να σου τρυπάει τα κόκκαλα.

Ο Τάκης όμως άντεξε αυτές τις συνθήκες και διάνυσε 222 χιλιόμετρα. Μόλις 25 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό. Ούτε μια διαδρομή Μέγαρα – Ασπρόπυργος. Έφτασε σχεδόν στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό. Εμείς οι έξω από το χορό είπαμε με αγάπη στο φίλο μας «δεν πειράζει, για μας είναι σαν να τερμάτισες». Όμως είμαι βέβαιος ότι ο αθλητής δεν συμμερίζεται την συγκατάβασή μας. Προς τι άλλωστε αυτός ο κόπος; Μήπως δεν γίνεται ο κόπος για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια; Άραγε γνωρίζουμε κάποιον που ξεκινάει ένα έργο και δεν θέλει να το ολοκληρώσει; Ο γεωργός σπέρνει για να θερίσει. Ο ψαράς ρίχνει τα δίχτυα του για να πιάσει ψάρια. Έτσι και ο δρομέας αναζητά τουλάχιστο να κόψει το νήμα του τερματισμού.

Όμως φέτος ήταν το χειρότερο καιρικά Σπάρταθλο της ιστορίας. Από τους 381 που στάθηκαν στην αφετηρία μόνο 238 κατόρθωσαν να πιουν νερό από τον ποταμό Ευρώτα.

Ο Παναγιώτης έκανε την υπέρβασή του, προκάλεσε το σώμα και την ψυχή του και βγήκε πιο δυνατός.
Είμαι βέβαιος ότι τώρα είναι και πιο αποφασισμένος.

Από τους φίλους στο πλάι της διαδρομής Λάκης Οικονομόπουλος και Παναγιώτης Σταμέλος

ΕΠΙΜΥΘΙΟ
Ναι! Η προσπάθεια του Παναγιώτη Μαργέτη αποτελεί έναν άθλο. Όχι μόνο γιατί βάλθηκε να ξεπεράσει τον εαυτό του αλλά γιατί τράβηξε μαζί του τις σκέψεις χιλιάδων Μεγαριτών και άλλων οι οποίοι κατέκλυσαν τα σόσιαλ μήντια με ευχές συμπαράστασης και στήθηκαν στη διαδρομή να περιμένουν για να τον χειροκροτήσουν.

Είναι όμως και κάτι άλλο, πέρα από το Σπάρταθλο. Ο Τάκης, ο Δημήτρης Βόρδος, η Angélica, η Ασημίνα και όλα τα παιδιά που πλαισιώνουν την άτυπη ομάδα «Όρσιππος» έφεραν την άθληση ως στοιχείο της υγείας στην μικρή μας κοινωνία. Έχουν γίνει κοινωνικά πρότυπα και μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι νέοι εντάσσονται στο κίνημα της υγείας και απολαμβάνουν την άσκηση και τα οφέλη της.
Να ευχηθώ προσωπικά καλή δύναμη σε όλους τους Όρσιππους αλλά και προσωπικά στον Παναγιώτη Μαργέτη να είναι «σιδερένιος» στο σώμα και στη θέληση και να τον περιμένουμε πάλι να περάσει από τα Μέγαρα στις 27  Σεπτεμβρίου 2019.

Γιάννης Α. Οικονομόπουλος