Με πολιτικούς και διεθνιστικούς όρους τοποθετείται ο Αντώνης Χοροζάνης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μεγάρων και Νέας Περάμου, στο θέμα της επικείμενης διαμόρφωσης hot spot μεταναστών και προσφύγων στο παλαιό στρατόπεδο της 75ΜΕ στο Κουμίνδρι.

Κατ’ αρχάς καταγγέλλει τη μυστικότητα με την οποία λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις και ζητά επίσημη ενημέρωση εκ μέρους του Κράτους.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση υπεύθυνοι για την κατάσταση η οποία επικρατεί γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και όσοι ασπάζονται την πολιτική τους η οποία εγκλωβίζει στη χώρα μας και στα σύνορα πρόσφυγες και μετανάστες.

Η ΛΣ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει αμέσως να απεγκλωβίσει τους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται στα νησιά και με γρήγορες διαδικασίες να τους προωθήσει στις χώρες προορισμού τους.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Αντώνη Χοροζάνη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 21ης Μαΐου.

«Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει την Κυβέρνηση της ΝΔ, τα στελέχη της στην Περιφέρεια και το Δήμο για το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο για διάφορους σχεδιασμούς που φημολογείται ότι υπάρχουν σε σχέση με τη διαχείριση του ευαίσθητου ζητήματος του προσφυγικού.

Χωρίς επίσημη ενημέρωση για το συγκεκριμένο σχέδιο που υπάρχει και είναι σε γνώση της Κυβέρνησης είναι αδύνατο το Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί συγκεκριμένα και με ευθύνη.  Απαιτούμε από την Κυβέρνηση και τη Δημοτική Αρχή να υπάρξει τώρα επίσημη ενημέρωση για τους σχεδιασμούς σε αυτό το ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση η Λαϊκή Συσπείρωση ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο για τις βασικές θέσεις της στο ζήτημα του Προσφυγικού.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταδικάζει την πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και όσων την ασπάζονται, που εγκλωβίζει στη χώρα μας και στα σύνορα πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, είναι αποτέλεσμα της πιστής προσήλωσης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ όλων των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά. Είναι αποτέλεσμα της πιστής εφαρμογής του Δουβλίνου, και της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε και η σημερινή Κυβέρνηση εφαρμόζει.

Είναι ανάγκη το Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί και να διεκδικήσει τώρα:

  • Κατάργηση των κανονισμών του Δουβλίνου και της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας.
  • Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά του Αιγαίου και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά, ούτε ανοιχτά.
  • Άμεσο απεγκλωβισμό από τα νησιά και με γρήγορες διαδικασίες να πάνε στις χώρες προορισμού τους.
  • Τώρα η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία, στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους. Αυτό το μέτρο μπορεί να στηρίξει το δικαίωμα των προσφύγων σε προστασία, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις.
  • Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που στηρίζουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τις επεμβάσεις στη Λιβύη, διαιωνίζοντας τον πόλεμο και τις καταστροφές

Οι άνθρωποι του μόχθου, μπορούν να δουν ότι εχθρός του ελληνικού λαού δεν είναι τα θύματα ενός απάνθρωπου συστήματος, οι ξεριζωμένοι από τους πολέμους και τις επεμβάσεις που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με τη στήριξη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων. Εχθρός είναι η πολιτική που από τη μια στηρίζει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους αυξάνοντας τα κύματα των προσφύγων και από την άλλη μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα-φυλακή για να προστατεύεται το “φρούριο” της ΕΕ.

Οι εργαζόμενοι, μπορούν να απομονώσουν, όπως έχουν ξανακάνει αντιδραστικές, ακροδεξιές φωνές και δράσεις που επιδιώκουν να στρέψουν τμήματα του λαού κατά των θυμάτων, που γίνονται ο καλύτερος σύμμαχος αυτών που δημιουργούν και συντηρούν το πρόβλημα, αυτών που με όχημα το προσφυγικό παίζουν γεωπολιτικά παιχνίδια».