Ο υπερμαραθώνιος δρόμος με το όνομα Βυζαντινός Αγώνας 50 χιλιομέτρων διεξήχθη στα Μέγαρα για δεύτερη συνεχή χρονιά την Κυριακή 20 Ιανουαρίου με συνδιοργανωτές τον Δήμο Μεγαρέων το Νομικό Πρόσωπο Ηρόδωρος, το σωματείο Απόλλων Δυτικής Αττικής και η ομάδα Δρομείς Μεγάρων ο Όρσιππος.

Ο αγώνας φέρει το όνομα του Βύζαντα ιστορικού Μεγαρέα με μεγάλη πολιτική δράση.

Ο φετινός  αγώνας ήταν αφιερωμένος στον αείμνηστο δρομέα Νικόλαο Ξένο και τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού Υπεραποστάσεων.

Έλαβαν μέρος 262 αθλητές και αθλήτριες μεγάλων αποστάσεων ενώ υπήρχαν διεθνείς συμμετοχές, Ιταλία, Κύπρος και Μαρόκο. Την εκκίνηση έδωσε ο εμπνευστής και η «ψυχή» του αγώνα Δημήτρης Βόρδος.

Η διαδρομή του αγώνα έχει σχεδιαστεί να διέρχεται μέσα από την μεγαρική πεδιάδα καθώς και τους βορειοανατολικούς πρόποδες των Γερανείων όμορφα τοπία τα οποία συντροφεύουν τους δρομείς στη μοναχική τους προσπάθεια.
Παρά τον κακό καιρό, βροχή και χαμηλή θερμοκρασία, τερμάτισαν 255 δρομείς.

Νικητής στην κατηγορία ανδρών ήταν ο Γεώργιος Δράκος με χρόνο 3:49:45, δεύτερος ο Βασίλης Μίχος με χρόνο 3:54:59, τρίτος ο Σπύρος Σπυρόπουλος με χρόνο 3:59:54, τέταρτος ο Γιώργος Δέδες με χρόνο 4:03:56, πέμπτος ο Παναγιώτης Γκόφας με χρόνο 4:04:45 και έκτος ο Βλάσσης Καραβασίλης με χρόνο 4:10:02.

Στις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η Ευγενία Μπουλμέτη με χρόνο 4:15:33, δεύτερη η  Ροδάνθη Διαμαντέα με χρόνο 4:43:09, τρίτη η Γεωργία Λαλιώτη με χρόνο 4:49:57, τέταρτη η Παναγιώτα Δόγκα 4:59:44, πέμπτη η Άννυ Κουράση με χρόνο 5:03:54 και έκτη η Ελένη Ψαρόμυαλου 5:06:45.

Πρώτος Μεγαρίτης δρομέας αναδείχτηκε ο Κυριάκος Αγιάνογλου γυμναστής του Academy Sports Club με χρόνο 4:32:23

Σε όλους τους δρομείς  μετά τον τερματισμό τους, οι διοργανωτές έδωσαν αναμνηστικό μετάλλιο, τεχνικό t-shirt , αναμνηστικό δίπλωμα  και την «τσάντα του αθλητή» που περιείχε κορυφαία τοπικά προϊόντα των Μεγάρων ενώ τους προσφέρθηκε και ελαφρύ γεύμα αποκατάστασης.

Και στον 2ο Βυζαντινό Αγώνα 50χλμ όπως σε όλα τις αθλητικές εκδηλώσεις έγινε από το Ν.Π.Δ.Δ. «Ηρόδωρος» συγκέντρωση – ανακύκλωση χρησιμοποιημένων αθλητικών παπουτσιών στα πλαίσια του προγράμματος «ΑΣΤΑ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΞΑΝΑ».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόριος Σταμούλης ο Αντιδήμαρχος Μεγαρέων κ.  Παπαπανούσης Νικόλαος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κλεάνθης Βαρελάς, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μεγάρων κ. Ηλίας Μουσταΐρας το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΓΑΣ και Πρόεδρος του Α.Ο. Μεγάρων κ. Σπυρίδων Καλοζούμης

Η Οργανωτική επιτροπή ευχαριστεί θερμά για την συνεργασία και βοήθειά τους χωρίς την οποία θα ήταν αδύνατη η επιτυχημένη πραγματοποίηση του 2ου Βυζαντινού αγώνα 50χιλιομέτρων τους κάτωθι:
Τον Δήμαρχο Μεγαρέων κ. Γρηγόρη Σταμούλη
Τον Αντιδήμαρχο Μεγαρέων κ. Κωνσταντίνο Φυλακτό
Την Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αθλητισμού  «ΗΡΟΔΩΡΟΣ» του Δήμου Μεγαρέων κ. Γιάννα Ρήγα
Τον Διοικητή της τροχαίας υπαστυνόμο Α’ κ.  Μηλιώτη Αθανάσιο και τους τροχονόμους του Γ’ Τμήματος Τροχαίας Αττικής Μεγάρων
Την Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Μεγάρων
Την Εθελοντική ομάδα Μεγάρων Κούρος
Το Σώμα έρευνας και Διάσωσης Μεγάρων
Την Ομάδα Εθελοντών Μεγαριτών
Το τοπικό τμήμα Μεγάρων του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
Τον Πρόεδρο του συλλόγου Απόλλων Δυτικής Αττικής κ. Κωνσταντίνο Σάμιο
Τα μέλη και τον Πρόεδρο του συλλόγου «Αθηναίοι Δρομείς» κ. Γεώργιο Διαμαντή
Τα μέλη και το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου «Τελμησσός Ν. Μάκρης»
Τα μέλη και το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου «Α.Π.Σ. Καλισθένης Δήμου Ευρώτα»
Τους ιδιοκτήτες καταστημάτων της περιοχής για τις διευκολύνσεις που παρείχαν
Τον τοπικό και ηλεκτρονικό τύπο των Μεγάρων
Τους εργαζόμενους του Ν.Π.Δ.Δ. «Ηρόδωρος»
Του εργαζόμενους του Δήμου Μεγαρέων
Τους συμμετέχοντες δρομείς
Όλους τους εθελοντές που χωρίς την παρουσία τους η επιτυχής και ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα θα ήταν αδύνατη.

Θερμές ευχαριστίες στους πολύτιμους χορηγούς του αγώνα:
Στην ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ και προσωπικά στον διαχειριστή της, εφοπλιστή κ. Αθανάσιο Μαρτίνο
Στην εταιρεία COCA COLA – 3E
Στην φαρμακευτική εταιρεία «VIVAX»
Στην οινοποιία Γκίνη
Στο γυμναστήριο «ACADEMY SPORTS CLUB».

Η Οργανωτική Επιτροπή ανανεώνει το ραντεβού με τους δρομείς για τον 3ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ 50ΧΛΜ ο οποίος θα διεξαχθεί την Κυριακή  19 Ιανουαρίου 2020.