Τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις του εκτελουμένου έργου συλλογής ομβρίων υδάτων της οδού Ν. Πλαστήρα στη Νέα Πέραμο και της διοχέτευσής του στο ρέμα ΚΣ1, υπόγειο της Μεγάλου Αλεξάνδρου,  εξέφρασαν πληγέντες κάτοικοι από την πλημμύρα του 2017 στο Συμβούλιο της Δημοτικης Κοινότητας το οποίο συνεδρίασε την 11η Νοεμβρίου 2019.

Έχουν δημιουργηθεί ανησυχίες για το γεγονός ότι τα νερά τα οποία θα συλλέγονται από το νέο σύστημα θα διοχετεύονται στο εν λόγω ρέμα και θα δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα σε περίπτωση πλημμύρας όπως συνέβη το Νοέμβριο του 2017.
Μεταξύ των πληγέντων κυριαρχεί το απλό ερώτημα. Αν η πλημμύρα προξένησε τη μεγάλη καταστροφή τότε, γιατί μια νέα πλημμύρα να μη δημιουργήσει μεγαλύτερη εφόσον το ρέμα θα δέχεται μεγαλύτερες ποσότητες νερού;

Στις ερωτήσεις των κατοίκων κλήθηκαν να απαντήσουν ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Κοσμόπουλος, η Διευθύντρια Έργων της ΠΕΔΑ κ. Καράλη και ο μελετητής κ. Ελευθεράκος οι οποίοι ανέλυσαν την κατάσταση όπως διαμορφώνεται και ποιός είναι ο σκοπός του έργου της Ν. Πλαστήρα.
Διευκρίνισαν ότι το εν λόγω έργο διοχετεύει τα νερά της Νέας Περάμου ώστε να μην πλημμυρίζει η 28ης Οκτωβρίου, ωστόσο η διευκρίνιση ενίσχυσε τις ανησυχίες των κατοίκων και τις αρχικές τους αμφιβολίες.
Αναφερόμενοι στην πλημμύρα του 2017 εξήγησαν ότι προκλήθηκε από το γεγονός ότι το κλεισμένο ρέμα της Μ. Αλεξάνδρου ήταν ακαθάριστο με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να δεχτεί τις τεράστιες ποσότητες νερού οι οποίες έπεσαν τότε.
Ήταν το φράξιμο στη συμβολή των οδών Μ. Αλεξάνδρου, Ν. Πλαστήρα και 28ης Οκτωβρίου έως και το λιμάνι υπαίτιο για τις καταστροφές.
Η συζήτηση είχε μεγάλο ενδιαφέρον και παρενέβησαν πολλοί αιρετοί όσο και πολίτες υποβάλλοντας προτάσεις αλλά και ζητώντας διευκρινιστικές απαντήσεις.

Η ανάγκη διαμόρφωσης, συντήρησης και τακτικού καθαρισμού των τριών ρεμάτων, Κουλουριώτικο Μονοπάτι, ΚΣ1 και Γιώργου είναι επιτακτική.
Όλοι συμφώνησαν ότι αυτά τα μεγάλα αποχετευτικά έργα δουλεύουν αλλά ο καθαρισμός τους θα πρέπει να γίνεται τακτικά.
Επίσης έγινε φανερό ότι για το πρόβλημα μπορεί να φταίει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής το οποίο συχνά προκαλεί έντονα καιρικά φαινόμενα, φταίει όμως περισσότερο η κατασκευή της Ολυμπίας Οδού η οποία έχει λειτουργήσει ως φράγμα στα νερά τα οποία κατεβαίνουν από το όρος Πατέρας, δρώντας ως τείχος ή φράγμα έχοντας φράξει τα εκατοντάδες μικρά ρέματα τα οποία κατέβαιναν προς τη θάλασσα σε όλο το μήκος της περιοχής από το Νεράκι έως το Κουλουριώτικο Μονοπάτι.

Ο κ. Κοσμόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν έργα παρεμβάσεων για τις πλημμύρες επισημαίνοντας ότι πρωτεύει να γίνουν μελέτες ώστε να προκύψουν οι τρόποι των παρεμβάσεων. Οι μελέτες είναι η αφετηρία των δημοσίων έργων και χωρίς αυτές δεν μπορεί να γίνουν έργα.
Επανέλαβε ότι είναι πρόθεση του Περιφερειάρχη Πατούλη αλλά και του ιδίου να πράξουν ό,τι χρειάζεται ώστε να προχωρήσουν οι αντιπλημμυρικές λύσεις και γενικότερα τα θέματα πολιτικής προστασίας.

Επειδή οι πληγέντες κάτοικοι εξακολουθούσαν να έχουν μεγάλους φόβους για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον, είδικότερα για το έργο της οδού Ν. Πλαστήρα, ο κ. Κοσμόπουλος τους προσκάλεσε στο γραφείο του, να κοιτάξουν τα σχέδια και να ζητήσουν τις όποιες εφικτές βελτιώσεις.

Ο Πρόεδρος Γιάννης Σεβαστής ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή στη συζήτηση και ότι θα αγωνίζεται στο πλάι των δημοτών ώστε να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους προβλήματα και να δίδονται λύσεις.

Το θέμα είχε μεγάλο ενδιαφέρον και η αίθουσα συνεδριάσεων ήταν γεμάτη από ενδιαφερομένους κατοίκους και αιρετούς οι οποίοι έκαναν παρεμβάσεις.
Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν οι αιρετοί Σταυρός Κ. Φωτίου, Σταύρος Ν. Φωτίου, Κλεάνθης Βαρελάς, Άγγελος Μακρυγιάννης, Γιάννης Δήμας, Σπύρος Τσιούνης, Ντιάνα Κοροβέση, Παναγιώτης Παρασκευάς, Γιώργος Κουμπέτσος, Γιώργος Στρατούρης, Γιάννης Πομώνης, Δημήτρης Δάλλας, Σπύρος Νικολάου, Μελέτης Λέλης