Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει το γεγονός ότι η Κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο για το περιβάλλον με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για λατομεία, μεταλλευτικές δραστηριότητες, εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές Natura 2000.
Για το Δήμο Μεγαρέων υπενθυμίζεται ότι δημιουργείται κίνδυνος να επιτραπούν εξορυκτικές δυνατότητες στα Γεράνεια Όρη παρά τις πρόσφατες λαϊκές κινητοποιήσεις της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου, περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτών κατά της δημιουργίας ορυχείων βωξίτη.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε:

«Την Παρασκευή 24.4.2020 κατατέθηκε προς ψήφιση το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, σε μια πρακτικά κλειστή Βουλή λόγω καραντίνας. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος αγνόησε τις αντιρρήσεις και τις σοβαρές ενστάσεις του συνόλου των περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας τόσο επί του περιεχομένου του όσο και για τον περιορισμένο χρόνο που δόθηκε για διαβούλευση, μόλις 14 ημερών, για ένα πολυσέλιδο και με πληθώρα διατάξεων νομοσχέδιο. Λόγος για τον οποίο δεκάδες από τις οργανώσεις ζήτησαν την ανάκλησή του.

Επιγραμματικά, σύμφωνα με εμπεριστατωμένη προσέγγιση εξειδικευμένων επιστημόνων το εν λόγω νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει, διότι:

  1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης.
  2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).
  3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.
  4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.
  5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.
  6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.
  7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις.

Από τα παραπάνω αυτό που μας προβληματίζει και είναι ιδιαίτερα οξύμωρο, είναι η προτεινόμενη αλλαγή στο νομικό πλαίσιο περί των Προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, βάσει των χρήσεων γης που ισχύουν για την πολεοδομία.

Με άλλα λόγια, ανοίγει ο δρόμος για λατομεία, μεταλλευτικές δραστηριότητες, εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές Natura 2000!

Να θυμίσουμε στον Μεγαρικό και Νεοπεραμιώτικο λαό τους μεγάλους αγώνες που έλαβαν χώρα κατά το προηγούμενο διάστημα από σύσσωμους τους θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής μας (Περιφέρεια, Δήμο, Επιτροπή Αγώνα, Οργανώσεις Πολιτών, κ.α.) κατά της δημιουργίας ορυχείων βωξίτη στο Όρος Πατέρας.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2017 καρποφόρησε αυτός ο αγώνας καθόσον η υπεύθυνη και ξεκάθαρη πολιτική στάση και κατεύθυνση της τότε κυβέρνησης εκφράστηκε δια στόματος του ίδιου του τέως Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σε ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο για την ανάταξη της Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα, κλείνοντας την πόρτα σε όλα τα μεγαλοσυμφέροντα και τους επίδοξους πολιτικούς εκμεταλλευτές που περίμεναν στη γωνία, λέγοντας ένα μεγάλο ΟΧΙ σε μια τέτοια δυσμενή εξέλιξη για τον τόπο μας. 

Ελπίζουμε η τρέχουσα πανδημία του κορωνοϊού να μην αποτελέσει «όχημα» της κυβέρνησης της ΝΔ για περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής μας, κάτι το οποίο με τόσο κόπο καταφέραμε όλοι μαζί να αποτρέψουμε κατά το διάστημα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πανδημία του Covid-19 να μην μετατραπεί σε περιβαλλοντική πανδημία

Ζητούμε ΑΜΕΣΑ την απόσυρση του αντί – περιβαλλοντικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ και την εκ νέου σύνταξή του, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των περιβαλλοντικών συλλογικοτήτων».