Με αφορμή την έκδοση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την πρόσβαση των αποφοίτων του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  συγχαίρει κάθε υποψήφιο και υποψήφια που αντιμετώπισε με επιτυχία αυτή τη δύσκολη και σημαντική μάχη. Σε όσους και όσες δεν πέτυχαν τους στόχους τους σε αυτή τη φάση, θυμίζουμε ότι η ζωή δεν τελειώνει εδώ και θα έχουν πολλές ακόμη ευκαιρίες στη ζωή τους.

Στην ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή επισημαίνει μεταξύ άλλων: “Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτές οι εξετάσεις είναι μια δοκιμασία με τεράστιο ψυχολογικό και δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Γι’ αυτό το λόγο στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής ανασυγκρότησης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παραμένει ένα Δημόσιο, Δωρεάν και ποιοτικά αναβαθμισμένο Δημοκρατικό σχολείο για όλους και όλες, χωρίς καμιά διάκριση. Προσβλέπουμε στην αναβάθμιση και ενίσχυση του μορφωτικού ρόλου του Λυκείου, ώστε να αποκτήσει, όσο είναι εφικτό, την αυτοτέλειά του και το απολυτήριο να ανακτήσει το κύρος του, ώστε αυτό με τη σειρά του να οδηγήσει σε σημαντικές θετικές αλλαγές για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση”.

Και συνεχίζει: “Τη φετινή χρονιά, τέσσερις μήνες πριν τις εξετάσεις και σε περίοδο πανδημίας για τη χώρα, η κυβέρνηση, παρά τη καθολική αντίδραση όλων των εκπαιδευτικών φορέων, νομοθέτησε και εφάρμοσε από φέτος την ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ)-«κόφτη», η οποία  απέκλεισε πανελλαδικά 18.174 (-23%) επιπλέον παιδιά σε σχέση με το 2020 από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Πιο οδυνηρά ήταν τα αποτελέσματα για τους μαθητές και τις μαθήτριες στη Δυτική Αττική. Η εφαρμογή της ΕΒΕ φέτος, είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τα ΑΕΙ, 275 (-32%) περισσότερα παιδιά σε σχέση με το 2020.

Είχαμε επισημάνει από την αρχή ότι ο στόχος είναι να οδηγηθούν έμμεσα χιλιάδες παιδιά στην ιδιωτική εκπαίδευση, είτε σε ιδιωτικά ΙΕΚ και κολέγια, είτε σε άλλες  ιδιωτικές σχολές. Είναι όμως αντιφατικό και προκλητικό, τη στιγμή που νέες και νέοι μένουν έξω από το δημόσιο πανεπιστήμιο, ο Πρωθυπουργός να συνοδεύει την κόρη του στην Αμερική για να την «εγκαταστήσει» σε ξένο πανεπιστήμιο, στοιχείο που από μόνο του δεν είναι μεμπτό, αλλά η χρονική στιγμή προκάλεσε παιδιά και γονείς.

Οι προκλήσεις του μέλλοντος, η δίκαιη ανάπτυξη, η ευημερία, η ψηφιακή μετάβαση, η κλιματική αλλαγή, η μείωση των ανισοτήτων, απαιτούν περισσότερους και όχι λιγότερους, πτυχιούχους και επιστήμονες. Ο Πρόεδρός μας Αλέξης Τσίπρας  δεσμεύτηκε από την αρχή, ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα καταργήσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής και θα προβεί σε κινήσεις βελτίωσης προς όφελος των νέων”.