Αρκετές ανακατατάξεις βρίσκονται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη στα επίπεδα της Α1 μπάσκετ, της Α2 και της Β εθνικής και φαίνεται να βάζουν τη Νεανική Εστία Νεανική Εστία σε ανοδικό ρεύμα το οποίο θα καταλήξει στη Β’ εθνική.

Ξεκινώντας από τις συγχωνεύσεις στην Α1 των Κολοσσού-Χολαργού και Λαυρίου-Κύμης, τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού στην Α2 και κατόπιν κρατώντας κατα νου την οικονομική εξουθένωση των ομάδων της Α2 λόγω υπερβολικών οικονομικών ανοιγμάτων, ανοίγονται ευκαιρίες ανόδου στην Α1, Α2, στην Β εθνική και στη Γ.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης έχει στείλει προσκλήσεις σε Τρίτωνα και Αγρίνιο  να δηλώσουν  συμμετοχή στην Α2. Η προθεσμία απάντησης εκπνέει τυπικά σήμερα Δευτέρα 5 Αυγούστου. Η ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας απάντησε ήδη καταφατικά. Από εκεί και πέρα, ο Τρίτωνας ο οποίος κέρδισε το Αγρίνιο στα μπαράζ κατάταξης της περασμένης σεζόν θα πρέπει σήμερα να στείλει και αυτός την απάντησή του.
Αν απαντήσει καταφατικά τότε η ΝΕΜ παίρνει τη θέση του στη Β εθνική. Αν όχι τότε τα πράγματα περιπλέκονται αφού η ΕΟΚ θα πρέπει να στείλει πρόσκληση σε άλλη ομάδα, πιθανόν στο Παγκράτι.
Στο μεταξύ πολύ δύσκολη έως και απίθανη θεωρείται η συμμετοχή του Ιπποκράτη Κω στην Α2 λόγω υπερβολικού οικονομικού προϋπολογισμού οπότε είτε έτσι είτε αλλιώς τα πράγματα θα παραμείνουν ανοιχτά για τη ΝΕΜ.