Καταγγελτικός ο Δημοτικός Σύμβουλος Μελέτης Λέλης, στη συνεδρίαση της 2/3 σχολίασε με έμφαση την ατολμία του Δημάρχου Γρηγόρη Σταμούλη στην αντιμετώπιση της πανδημίας αναφέροντας μια προς μία περιπτώσεις οι οποίες χρήζουν προσεκτικής παρατήρησης.

Προτίστως παρατήρησε την έλλειψη σχετικού σχεδίου δράσης το οποίο θα ήταν οδηγός στην ορθότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων λόγω πανδημίας.
Κατηγόρησε το Δήμαρχο και τον Υπεύθυνο Κώστα Καράμπελα, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ότι απέκρυψαν τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, δεν έκλεισαν δημοτικές Υπηρεσίες εξ αιτίας περιστατικών μόλυνσης ενώ πρόσθεσε ότι διαχειρίσθηκαν χρηματικά τα οποία είχαν χορηγηθεί στον Δήμο για τους σκοπούς της αντιμετώπισης της πανδημίας για αλλότριους σκοπούς.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Λέλη

«Ποιοι είστε εσείς που παίζετε με την υγεία των πολιτών των εργαζομένων και των οικογενειών τους»;
Η τοποθέτηση του κ. Μελέτη Λέλη στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 2 Μαρτίου 2021

Με την παρέμβασή μου θέλω να αποδείξω, ότι για μια ακόμα φορά η διοίκηση του κ. Σταμούλη σε μια ακόμη δύσκολη περίοδο για τον Δήμο και τους Δημότες μας, δεν έδειξε την σοβαρότητα που θα έπρεπε, αφού δεν σεβάστηκε την υγεία των πολιτών.
Και το κυριότερο είναι ότι με την τακτική που ακολουθήσατε, δεν σεβαστήκατε ούτε τις γνώμες αλλά και τις προτροπές των επιστημόνων.

Δεν αντιληφθήκατε ποτέ, ότι ήταν αναγκαία η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την δημόσια υγεία και την κοινωνική μέριμνα σε τοπικό επίπεδο προκειμένου να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του ιού και την προστασία των πολιτών από την πανδημία με αντικειμενική και υπεύθυνη ενημέρωση.

Δυστυχώς  δεν το πράξατε ή ενδεχομένως μπορεί και να το αποφύγατε.

Κατά την άποψή μου κ. Δήμαρχε και κ. Καράμπελα, τους πολίτες τους προστατεύεις μέσα από την συνεχή ενημέρωση, χωρίς να τους τρομοκρατείς. Όμως  εσείς  κάνατε το χειρότερο για όλους μας. Προτιμήσατε  την σιωπή και κατ’ επέκταση απόκρυψη ενεργών κρουσμάτων. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ασέβεια προς τους δημότες, η διοίκηση του δήμου να κρύβει ενεργά κρούσματα κορωνοϊού σε υπηρεσίες του δήμου.

Με αφορμή τα παραπάνω, ερωτώ:

  • Για ποιους λόγους αποκρύψατε κε Δήμαρχε, κε Καράμπελα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ πριν 25 περίπου ημέρες; 
  • Για ποιους λόγους αποκρύψατε ενεργό κρούσμα κορωνοϊού στην ΔΕΥΑΜ πριν 15 περίπου ημέρες, σε ένα χώρο που τον επισκέπτονται δεκάδες πολίτες καθημερινά για να τακτοποιήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους; 
  • Γιατί δεν προχωρήσατε στο κλείσιμο των συγκεκριμένων υπηρεσιών τουλάχιστον το χρονικό διάστημα που προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο ώστε να γίνουν τα ειδικά τεστ σε όσους υπαλλήλους είχαν επαφή, αλλά και για να γίνει απολύμανση των χώρων; 
  • Με ποιο δικαίωμα, και ποιοι είστε εσείς που παίζετε με την υγεία των πολιτών των εργαζομένων και των οικογενειών τους; 

Είναι τραγικό να αποκρύπτεται στοιχεία για την έξαρση της πανδημίας στο Δήμο μας, και τραγικότερο είναι να αποκρύπτεται συνειδητά την αλήθεια!
Όταν η Πολιτική Προστασία πριν δυο περίπου μήνες μας είχε στο κόκκινο, όταν ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΩΝ ήταν ο πρώτος σε κρούσματα στην ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ  και ταυτόχρονα ήταν σε κόκκινο όλοι οι δείκτες επιβάρυνσης, από την πλευρά της διοίκησής σας υπήρξε αποσιώπηση.
Αποσιώπηση προφανώς επειδή έτσι σας βόλευε πολιτικά.

Γιατί όμως γίνονταν αυτό;
Μα επειδή με αυτό τον τρόπο είχατε την δυνατότητα ως  διοίκηση να διαχειριστείτε ερήμην της αντιπολίτευσης και όποιας επιτροπής που θα προέκυπτε από ένα σχέδιο δράσης, το χρηματικό ποσό, τον 447.365,96 ευρώ που ήταν η οικονομική επιχορήγηση από το κράτος για τον COVID 19.

Χρήματα που θα έπρεπε να είχαν αξιοποιηθεί την για πρόληψη,  με την διενέργεια rapid και  μοριακών test σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, στους δημοτικούς υπαλλήλους, στην  εκπαιδευτική κοινότητα, στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και στο γενικό πληθυσμό.
Αντί αυτής της πρωτοβουλίας αλλά και άλλων πολλών που γνωρίζουν οι ειδικοί τους οποίους όπως φαίνεται ποτέ δεν ρωτήσατε, βλέπουμε την κατανομή τον επιχορηγήσεων που ελήφθησαν λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 να διατίθετο για ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ το ποσό των 23.000 χιλ. ευρώ, ενώ για την ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΜΕΣΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ το ποσό των 22.810 χιλ. ευρώ/ Όπως και το ποσό των 120.000 χιλ. ευρώ για ΚΑΥΣΙΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ.

Όλες αυτές οι κατανομές των ποσών της επιχορήγησης σας εκθέτουν, αφού βάση μαθηματικού τύπου τα αυτοκίνητα του Δήμου πρέπει να έχουν διανύσει 1.500 εκ. χιλιόμετρα!
Από αυτή την περίφημη «χρηστή» διαχείριση της κρατικής επιχορήγησης δαπανήθηκαν και 150.000 ευρώ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΣΘΩΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ COVID-19!

Όλα τα παραπάνω, χρήζουν  διερεύνησης περαιτέρω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης.

Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. την 23/2/2021 στην συζήτηση για την έκθεση των αποτελεσμάτων εκτέλεσης του 4ο τριμήνου του προϋπολογισμού 2020,  είχα επισημάνει τον προβληματισμό μου, τονίζοντας  πως η διοίκηση αποκρυπτεί σημαντικές οικονομικές υποχρεώσεις, παραπληροφορώντας την Δημόσια Διοίκηση το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και τους πολίτες. Είχα υποστηρίξει και συνεχίζω να το υποστηρίζω πως υπάρχει κίνδυνος ο Δήμος να μπει σε επιτήρηση, αφού φαίνεται πεντακάθαρα ότι η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει.
Λυπάμαι για την τακτική που ακολουθεί σήμερα η διοίκηση του κ. Σταμούλη, αλλά ως Δημοτικός Σύμβουλος με θητεία χρόνων στο Δημοτικό Συμβούλιο «πονάω» τον Δήμο για τον οποίο έχω αγωνιστεί. Γι’ αυτό και κατά βάθος δεν ευχαριστιέμαι που πλέον η διοίκηση εκτίθεται ανοικτά. Όμως δυστυχώς για εσάς κ. Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι της διοίκησης οι πολίτες σας έχουν καταλάβει.

Μπορεί για επικοινωνιακούς λόγους να γράφετε ότι μισείτε τα ψέματα, μπορεί να σας ενοχλούν οι κατηγορίες όπως αυτές που ήρθαν στην δημοσιότητα πριν λίγες ημέρες στην εξώδικη διαμαρτυρία του συμπολίτη μας κ. Νίκου Μαυροειδή, όμως η τακτική σας όσον αφορά την ενημέρωση των δημοτών μας στο μεγάλο αυτό ζήτημα των καιρών, ΠΡΟΚΑΛΕΙ!

Και προκαλεί αφού ΑΠΟΚΡΥΨΑΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ! Την αποκρύψατε, επειδή απλά, ΑΠΟΚΡΥΨΑΤΕ ΕΝΕΡΓΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΕΥΑΜ όπως προείπα. Μου δίνετε λοιπόν την ευκαιρία «πατώντας επάνω στα γραφόμενά σας» να πω, ότι και εσείς με την τακτική που ακλουθείτε «προκαλείτε ψυχικό άλγος και αγωνία σε όλους τους δημότες».

Το αναφέρω αυτό δανειζόμενος γραφόμενα από το  γραφείο επικοινωνίας του Δήμου, ως απάντηση στην αγωνία του γονιού κ. Ν. Μαυροειδή.
Δυστυχώς κ. Σταμούλη και κ.κ. της διοίκησης, ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΣΤΕ χωρίς να  το έχετε καταλάβει. Δεν δικαιούστε όμως με την τακτική που ακολουθείτε, να ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ και τον Δήμο μας. Και μάλιστα σε εποχές δύσκολες, σε εποχές που η  κυβέρνηση είναι δίπλα στο Δήμο και σας στηρίζει με κρατικές επιχορηγήσεις με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε μια περίοδο  που η κυβέρνηση μας στήριξε με το άνοιγμα του Κέντρου Υγείας αλλά και με την προκήρυξη πριν 15 ημέρες για 2 μόνιμες θέσεις ιατρών, Παθολόγου και Γενικού Ιατρού.
Αλλά παρόλα αυτά, έχετε τάσεις ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ…

Αναρωτιέμαι όμως ΤΙ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΜΑΣ;

Μελέτιος Λέλης
Δημοτικός Σύμβουλος συνδυασμού «Μαζί με Όραμα»