Ενδιαφέρουσες επισημάνσεις σχετικά με την καθαριότητα και τις ισχύουσες δημοτικές χρεώσεις έκανε ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Μελέτης Λέλης κατά τη συνεδρίαση της 28ης Νοεμβρίου.
Με την τοποθέτησή του επιχειρηματολόγησε υπέρ της πρότασης του συνδυασμού Μαζί με Όραμα για την εξίσωση προς τα κάτω των τελών οι οποίες ισχύουν σε Κινέτα και Αλεποχώρι με αυτά των Μεγάρων.

Η κυρίως επισήμανση του κ. Λέλη αφορά στην αύξηση των δημοτικών τελών κατά 13% το 2015 προκειμένου να γίνει αγορά σύγχρονου εξοπλισμού. Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος, μετά από 5 χρόνια παρατηρεί ότι έχει γίνει πολύ μικρή πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση και βλέπει στασιμότητα.
Ως αποτέλεσμα η καθαριότητα των περιοχών είναι ανεπαρκής και δαπανηρή με την αγροτική πεδιάδα των Μεγάρων να έχει μετατραπεί σε απέραντη χωματερή και με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Δήμου υποστελεχωμένη.

Παραθέτουμε την τοποθέτηση του κ. Λέλη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Με αφορμή όλα όσα ακούστηκαν απόψε στην αίθουσα, ήθελα και εγω από την πλευρά μου να θυμίσω ότι το 2014 εάν και θεωρούσα τότε υπέρογκη την αύξηση των δημοτικών τελών σε ποσοστό 13%, εντούτοις ψήφισα θετικά.

Ο λόγος της θετικής ψήφου μου, ήταν ότι με αυτά τα χρήματα που είναι ανταποδοτικά, θα δίνονταν η δυνατότητα στην διοίκηση του κ. Σταμούλη να εκσυγχρονίσει το στόλο της καθαριότητας αγοράζοντας νέα απορριμματοφόρα, ώστε να γίνεται σε όλες τις γειτονιές και τους οικισμούς του δήμου  έγκαιρα και χωρίς προβλήματα η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Πέντε χρόνια αργότερα, διαπιστώνω ότι υπάρχει μεγάλη στασιμότητα όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό  της συγκεκριμένης υπηρεσίας με εργαλεία και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η καθαριότητα να νοσεί και οι δημότες μόνιμα να διαμαρτύρονται, αφού πέρα από τα μηχανήματα υπάρχει και μεγάλη έλλειψη κάδων, όπου  ούτε αυτούς θα είχαμε, εάν δεν προέκυπτε η ευγενική χορηγία της εταιρείας των Αδελφών Φάνη.

Όμως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα απορριμματοφόρα που χαλάνε, αλλά και την μη αγορά ειδικών κοντέινερ στα οποία θα αποθηκεύονταν τα απορρίμματα και με ειδικό φορτηγό θα μεταφέρονταν στο ΧΥΤΑ της Φυλής. Αυτά τουλάχιστον έλεγε στο πρόγραμμά του τότε ο κ. Σταμούλης.

Ήταν μια μέθοδος, με την οποία όχι μόνο θα περιορίζονταν τα έξοδα των μετακινήσεων, τα πετρέλαια, οι φθορές και άλλα πολλά, αλλά θα περίσσευε και χρόνος ώστε τα εναπομείναντα απορριμματοφόρα να έκαναν πιο σωστή δουλειά στα Μέγαρα στη Νέα Πέραμο, αλλά και στους οικισμούς.

Με την σημερινή κατάσταση που επικρατεί, δυστυχώς ο κάμπος των Μεγάρων έχει μετατραπεί σε μια απέραντη χωματερή, την στιγμή που δεν υπάρχει έλεγχος αφού δεν έχει στελεχωθεί καν η υπηρεσία περιβάλλοντος.

Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός, οπότε όσα χρήματα και εάν εισπραχθούν από τα δημοτικά τέλη, μόνο τόπο δεν πιάνουν, ιδιαίτερα στην καθαριότητα όπου επαναλαμβάνω ότι είναι χρήματα ανταποδοτικά.

Απόψε ο συνδυασμός ΜΑΖΙ με ΟΡΑΜΑ και ο επικεφαλής μας κ. Κλεάνθης Βαρελάς κατέθεσε πρόταση για την εξομοίωση των δημοτικών τελών στις περιοχές της Κινέττας και του Αλεποχωρίου με αυτών των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, ώστε να εξευρεθούν σύγχρονοι τρόποι μείωσης των απορριμμάτων ή και αποκομιδής αυτών καθώς και εξεύρεση σύγχρονων τρόπων μείωσης των δαπανών ηλεκτροφωτισμού με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Θα συμφωνήσω λοιπόν και εγώ με την πρόταση που κατέθεσε ο συνδυασμός μας, όπως συμφωνώ και με την πρόταση μας που αφορά την Κινέττα που οι κάτοικοί της δοκιμάζονται.

Είμαι θετικός στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, δηλαδή την επιβολή μηδενικών τελών σε κάθε κατοικία και επιχείρηση που έχει δεχτεί ανεπανόρθωτες ζημιές και καταστροφές από την μανία της φύσης».