Επιχειρηματολογώντας εναντίον της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του Δήμου Μεγαρέων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 15ης Οκτωβρίου 2019, ο Δημοτικός Σύμβουλος Μελέτης Λέλης αρνήθηκε να την υπερψηφίσει όπως αρνήθηκαν και οι Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντάς τον ως υποκριτικό.

Αναλύοντας την πρόταση της αναμόρφωσης εκ μέρους της Διοίκησης, ο κ. Λέλης παρατήρησε ότι κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι πολλές περικοπές οι οποίες ξεπερνούν τις €250 χιλιάδες. Υποστήριξε ότι αυτή η ανάγκη της αναμόρφωσης προέρχεται από το γεγονός ότι οι προϋπολογισμοί τους οποίους σχεδιάζει ο Δήμος είναι φουσκωμένοι, γι’ αυτό και προκύπτει ανάγκη για τις περικοπές των προϋπολογισμένων κονδυλίων.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην περικοπή των χρημάτων για την κατασκευή πάρκου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανακύκλωσης, πρωτοβουλία την οποία είχε επαινέσει κατά τη συζήτηση του προϋποπλογισμού.

Ακολουθεί πλήρης η τοποθέτηση του κ. Λέλη στη συνεδρίαση.

«Στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018 είχα κάποιες επιφυλάξεις και μάλιστα είχα ζητήσει και κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με το εάν καλούμαστε να ψηφίσουμε έναν «πλασματικό» προϋπολογισμό για να μπορεί να λειτουργήσει ο δήμος.

Στα ερωτήματα τα οποία έθεσα τότε, δεν πήρα καμία απάντηση.

Ωστόσο δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες οι πολλές περικοπές στις αναμορφώσεις που έρχονται προς συζήτηση, αλλά και ρόλος του παρατηρητή που προεγκρίνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, όταν οι ισολογισμοί κλείνουν με απόκλιση που ξεπερνά το 45%.

Ο νομοθέτης έχει θέσει κανόνες που πρέπει να τηρούνται ώστε να ισοσκελίζονται οι προϋπολογισμοί. Δηλαδή ο προϋπολογισμός πρέπει να συντάσσεται σύμφωνα με τα εισπραχθέντα που είχαμε τα προηγούμενα 2 έτη. Και ορθώς το έχει προβλέψει, διότι μόνο τότε μπορείς να πας σε στοχευμένες δράσεις προς όφελος των πολιτών.

Πιστεύω πως ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός ενός δήμου αποτελούν αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου, καθώς και μιας ευρύτερης δημόσιας διαβούλευσης που πρέπει να γίνεται νηφάλια και ψύχραιμα, ώστε με αποφασιστικότητα να σχεδιάζουμε τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε στις πόλεις μας αλλά και στους οικισμούς.

Τότε μόνο πιστεύω, πως θα πάμε σε μικρότερους προϋπολογισμούς, με μικρότερες αποκλίσεις και μη πλασματικούς.

Δεν θα αναφερθώ στις περικοπές που ξεπερνούν τις 250.000 ευρώ, αλλά και σε κωδικούς αριθμούς όπως κάνω άλλες φορές.

Θα σταθώ και θα θυμίσω τα μεγάλα λόγια και τους δήθεν προγραμματισμούς και σχεδιασμούς που είχαν ειπωθεί από την διοίκηση στις 5-4-2017. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στον κωδικό αριθμό 30.7322.0050 που αφορά περικοπές έργων – κατασκευή πάρκου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανακύκλωσης. Είχα αναφερθεί τότε στην πρωτοβουλία του κ. Μουσταΐρα για την πρωτοποριακή προσπάθεια που είχε να κάνει με την προσπάθεια για να αποκτήσουν περιβαλλοντική εκπαίδευση και περιβαλλοντική συνείδηση  οι νέοι άνθρωποι, αλλά και να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στην διαδικασία της ανακύκλωσης.

Είχα επισημάνει πως η συγκεκριμένη δράση δεν πρέπει να σταματήσει εδώ. Θα πρέπει να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για την δημιουργία ενός περιβαλλοντικού πάρκου εκπαίδευσης και ανακύκλωσης.

Η απάντηση που πήρα τότε από την κ. Ελένη Ρήγα ήταν πως ετοιμάζεται κάτι όχι σε μόνιμη βάση, αλλά από τον επόμενο χρόνο ετοιμάζεται κάτι παρόμοιο (αν θυμάμαι καλά αναφέρονταν στον δήμο Αγίων Αναργύρων) και αφορούσε ένα φεστιβάλ με θεματολογία την ανακύκλωση, με την κ. Ρήγα να επισημαίνει πως η ανακύκλωση είναι θέμα παιδείας των πολιτών, θέμα που την απασχολεί ιδιαίτερα και ως εκπαιδευτικό.

Όσο για τον κ. Δήμαρχο, θυμίζω ότι μου απάντησε τότε πως η ανακύκλωση είναι ένα ζήτημα  σοβαρό που το χειρίζεται πολύ καλά η διοίκηση, το τρέχει ώστε σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα. Και σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματα, αφού ουσιαστικά το έργο αυτό εφόσον τα χρήματα δεν υφίστανται, δεν προχωρά.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι στο παρελθόν έχουμε αναφέρει πολλές φορές και έχουμε συμφωνήσει, ότι η αναμόρφωση είναι ένα εργαλείο της εκάστοτε διοίκησης απαραίτητο και αναγκαίο για να διορθώνονται οι προγραμματισμοί του δήμου οι οποίοι δεν μπορούν να υπολογιστούν.

Την αναμόρφωση αυτή δεν θα την ψηφίσουμε, διότι διακρίνω ότι υπάρχει υποκρισία όχι μόνο στην συμπεριφορά αλλά και στην πράξη».