Στην κατηγορία των περιαστικών – αγροτικών δήμων κατατάσσει τον Δήμο Μεγαρέων η μελέτη την οποία συνέταξε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής και η οποία παρουσιάστηκε από τον πρόεδρό της Γιώργο Ιωακειμίδη ενώπιον μεγάλου αριθμού Δημάρχων της Αττικής, του προέδρου της ΚΕΔΕ,  έξι προέδρων Περιφερειακών Ενώσεων της χώρας και του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη.

Πρόκειται για μελέτη την οποία συνέταξαν οι πανεπιστημιακοί Ν. Χλέπας και Ι. Ψυχάρης και αφορούν στην ταξινόμηση των  Δήμων σε κατηγορίες προκειμένου, σύμφωνα με το σκεπτικό της ΠΕΔΑ, οι Δήμοι να ασκήσουν τις αρμοδιότητες τις οποίες μπορούν να έχουν σύμφωνα με τη γεωγραφική τους θέση, τον πληθυσμό, τις πληθυσμιακές ανισότητες μεταξύ των μεγάλων και των μικρών Δήμων.

Σύμφωνα με την μελέτη οι Δήμοι της χώρας μπορούν να χωρισθούν σε πέντε κατηγορίες.

 1. Μητροπολιτικοί Δήμοι, εθνικής και διεθνούς εμβέλειας οι οποίοι αποτελούν και τους δήμους-πυρήνες των μεγαλυτέρων πολεοδομικών συγκροτημάτων της χώρας. (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη)
 2. Μεγάλοι Δήμοι – διαδημοτικά κέντρα, πόλεις-υπερτοπικά κέντρα (συνήθως συγκοινωνιακοί κόμβοι) οι οποίοι μπορούν να αναλάβουν και λειτουργίες υποστήριξης γειτονικών τους Δήμων. Πρόκειται για Δήμους με πληθυσμό γύρω στις 70.000, Ηλιούπολης, Περιστερίου, Χανιά, Τρίπολη, Λαμία
 3. Αστικοί Δήμοι, το μεγαλύτερο μέρος των Δήμων στην Αττική
 4. Περιαστικοί και Αγροτικοί δήμοι.
  Πρόκειται μικρή κατηγορία στην Αττική, αλλά για μια ευρεία κατηγορία δήμων στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι δήμοι αυτοί μπορούν να ανταποκριθούν στα περισσότερα (ορισμένοι και σε όλα) τα κοινά καθήκοντα όλων των δήμων της χώρας.
  Συνήθως διαθέτουν μεγάλη έκταση, ευρύ δίκτυο οικισμών  και εκτεταμένο δίκτυο  δρόμων διαφόρων κατηγοριών (και αγροτικών) που συνεπάγεται σημαντικό κόστος συντήρησης. Έχουν σημαντικές ανάγκες αναπτυξιακής υποστήριξης.
  Στην Αττική, ως περιαστικοί θα μπορούσαν να χαρακτηρίζονται οι Δήμοι Ασπροπύργου, Μεγαρέων, Κρωπίας, Ελευσίνας , Ραφήνας-Πικερμίου, Διονύσου, Ωρωπού , Λαυρεωτικής, Παιανίας, Φυλής, Σπάτων-Αρτέμιδος, Μαραθώνος, Σαρωνικού και Μαρκοπούλου Μεσογαίας
 5. Μικροί Νησιωτικοί και Μικροί Ορεινοί Δήμοι

Ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σχολίασε θετικά την μελέτη, και την χαρακτήρισε ως δείγμα ωριμότητας εκ μέρους της ΠΕΔΑ.
Παρά ταύτα σε παρέμβασή του αργότερα επισήμανε ότι αυτή στερείται στόχου.
Εννοώντας ότι η μελέτη οφείλει να προσδιορίζει τον τρόπο της εφαρμογής της και τον σκοπό της ταξινόμησης των Δήμων.
Ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνηση για προς το θετικότερο υπερβάσεις του Καλλικράτη και τόνισε ότι είναι ανάγκη η κάθε μεταρρύθμιση, όπως αυτή του Καλλικράτη, να υπόκειται διαρκώς σε κρίση και βελτίωση.

Η μελέτη της ΠΕΔΑ εδώ